avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract comodat auto intre PF si propria firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract comodat auto intre PF si propria firma

Va salut! Imi poate spune cineva care cunoaste legislatia in domeniu, daca imi pot face un contract de comodat pt folosirea automobilului personal, intre mine ca PF( si proprietar al automobilului in cauza) si propria firma in care sunt asociat unic si administrator? Daca da, ce cheltuieli sunt deductibile si care e cuantumul acestor cheltuieli? Masina o am deja de cativa ani, e un Peugeot 308, e proprietatea mea (PF), firma e una de consultanta infiintata in ianuarie anul asta, ma folosesc de masina pt a ma deplasa la diversi clienti pt tot felul de intalniri in scop profesional si o voi conduce exclusiv eu, in calitate de administrator si angajat prin CIM in propria firma. Asigurarea, RCA-ul, vignieta sunt si ele deductibile? Daca imi pot deduce cheltuielile cu combustibilul, dincolo de pastrarea bonurilor de benzina, trebuie sa completez si vreo foaie de parcurs, ceva? Si foile alea de parcurs ce trebuie completate, de unde le iau? Sau e mai avantajos sa trec masina pe firma? Dvs cum ati proceda in situatia data?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
co.mihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: co.mihai , utilizator 14:24, 22 Februarie 2018
III. OBLIGATIILE PARTILOR
3.1 Obligatiile comodantului sunt urmatoarele:
a) sa predea spre folosinta comodatarului autoturismul mai sus mentionat;
b) sa nu instraineze autoturismul pe toate durata prezentului contract;
c) sa solicite comodatarului, pe toata durata contractului sa se foloseasca de autoturism ca un bun proprietar.
3.2 Obligatiile comodatarilor sunt urmatoarele:
a) sa ceara si sa obtina spre folosinta autoturismul care face obiectul prezentului contract;
b) sa foloseasca autoturismul ca un bun proprietar, sa efectueze reparatii curente si sa nu transmita dreptul de folosinta unei terte persoane;
c) sa suporte toate cheltuielile pentru buna functionare a autoturismului;
d) sa suporte toate riscurile in caz de distrugere sau avariere a autoturismului folosit;
e) va suporta toate pagubele si vor fi unici responsabili pentru orice dauna sau vatamare produsa unui tert;
f) sa faca toate demersurile necesare pentru ca dreptul de proprietate al comodantului sa fie respectat pe toata durata contractului;
g) in momentul expirarii contractului sa predea comodantului autoturismul in aceeasi stare de folosinta ca in momentul preluarii si sa raspunda de orice degradare adusa acestuia.

Contractul de comodat este un imprumut de folosinta,ca sa puteti deduce cheltuielile treceti-o pe firma.
Va multumesc pt raspuns, dar lucrurile legate de drepturile/obligatiile comodantului si comodatarului nu-mi erau straine. Pe mine m-ar fi interesat punctul de vedere al unui contabil legat de modul in care pot "baga" cheltuielile cu masina personala pe firma, in asa fel incat sa mai scad din baza de impozitare. Si care cheltuieli sunt deductibile, in conditiile in care firma mea nu e platitoare de TVA. Cam despre asta e vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat - prevederi Costica33 Costica33 Va multumesc anticipat pentru ajutor. Vreau sa fac un contract de comodat pentru firma mea si 1. am nevoie de fraza standard prin care pot stipula cat la ... (vezi toată discuția)
Mai avantajos masina pe firma sau contract de comodat? adriano451 adriano451 Buna seara si cu mult respect! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu ajutorul argumentelor cum ar fi mai avantajos pentru mine,precum si ce dezavantaje ... (vezi toată discuția)