avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Mai avantajos masina pe firma sau contract de comodat?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Mai avantajos masina pe firma sau contract de comodat?

Buna seara si cu mult respect!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu ajutorul argumentelor cum ar fi mai avantajos pentru mine,precum si ce dezavantaje posibile as avea in urmatoarele doua cazuri.
Mi-am cumparat o duba sub 3,5 tone si mi-am facut firma ca sa transport marfa in regula.
Cum e mai bine :- Sa inmatriculez masina pe firma
-Sau sa fac contract de comodat pentru ea(proprietar fiind tot eu)
AVANTAJE......DEZAVANTAJE.......
Multumesc anticipat si multa sanatate!!!
Cel mai recent răspuns: adriano451 , utilizator 01:01, 3 Februarie 2014
Impozitul si asugurarea pe masina se percep pe proprietar si acestea sunt mult mai mari pe persoana juridica.

Desi, daca masina e pe firma puteti trece amortizarea pe cheltuieli, e mai bine ca proprietarul sa fie persoana fizica si sa se faca contract de comodat.
Si eu sunt de aceeasi parere deoarece poate deduce si combustibilul daca e firma de transport.
Amortizarea masinii se face in mai multi ani si s-ar complica cumva.
Mai depinde si ce venituri realizeaza firma cred eu...
Ok.pai si eu daca am contract de comodat pentru aceasta masina,pot deduce cheltuielile ce le implica o masina(motorina,piese,etc) ?
Am tot intrebat dar nu ma lamureste nimeni in totalitate...
Buna ziua,

Daca aveti acest contract de comodat puteti deduce cheltuielile cu asigurarea, motorina, piese de schimb, etc in proportie de 50%, restul de 50% sunt nedeductibili.

Cod fiscal
ART. 21 Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.

Daca pana la 01.07.2012, deductibilitatea limitat de 50% se referea doar la cea cu combustibilul, dupa 01.07.2012, se extinde la toate cheltuielile aferente acestor autoturisme.
Dar 50% sunt deductibile.


Numai bine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
Total Contabilitate, Contabil
Buna ziua,

Pentru faptul ca ati deschis acelasi topic de 2 ori, o sa va dau acelasi raspuns ca in partea cealalta.


Un argument important ar fii faptul ca, masina fiind pe firma, o puteti amortiza, fapt ce inseamna o cheltuiala in plus. Acum depinde si de ce firma aveti si ce vreti. Daca vreti simplitate si venituri, faceti comodat. Daca vreti siguranta si cheltuieli, treceti pe firma.
Nu exista o reteta general valabila. Depinde de cazuri.

Altul ar fii ca nu intra la partaj, in cazul in care va despartiti :)

Respect,
Dan Preda.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
ContSters307306, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile Diana2209 Diana2209 Buna ziua, problema este urmatoarea: directorul general ar vrea sa faca un contract de inchiriere pt o masina pe care o va folosi in interes de serviciu ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli ady09 ady09 in cazul acasa efectuez activitate de productie,autorizata, si am contract de comodat pe sediul firmei si pe masina,ce cheltuieli se pot deduce si in ce ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate prima asigurare casco Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua Am incheiat asigurare Casco pentru o masina achizitionata in leasing si nu stiu daca primele de asigurare sunt deductibile la calcul impozit pe ... (vezi toată discuția)