Impozitul si asugurarea pe masina se percep pe proprietar si acestea sunt mult mai mari pe persoana juridica.
Desi, daca masina e pe firma puteti trece amortizarea pe cheltuieli, e mai bine ca proprietarul sa fie persoana fizica si sa se faca contract de comodat.
Si eu sunt de aceeasi parere deoarece poate deduce si combustibilul daca e firma de transport.
Amortizarea masinii se face in mai multi ani si s-ar complica cumva.
Mai depinde si ce venituri realizeaza firma cred eu...
Ok.pai si eu daca am contract de comodat pentru aceasta masina,pot deduce cheltuielile ce le implica o masina(motorina,piese,etc) ?
Am tot intrebat dar nu ma lamureste nimeni in totalitate...
Buna ziua,
Daca aveti acest contract de comodat puteti deduce cheltuielile cu asigurarea, motorina, piese de schimb, etc in proportie de 50%, restul de 50% sunt nedeductibili.
Cod fiscal
ART. 21 Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.
Daca pana la 01.07.2012, deductibilitatea limitat de 50% se referea doar la cea cu combustibilul, dupa 01.07.2012, se extinde la toate cheltuielile aferente acestor autoturisme.
Dar 50% sunt deductibile.
Numai bine.
Buna ziua,
Pentru faptul ca ati deschis acelasi topic de 2 ori, o sa va dau acelasi raspuns ca in partea cealalta.
Un argument important ar fii faptul ca, masina fiind pe firma, o puteti amortiza, fapt ce inseamna o cheltuiala in plus. Acum depinde si de ce firma aveti si ce vreti. Daca vreti simplitate si venituri, faceti comodat. Daca vreti siguranta si cheltuieli, treceti pe firma.
Nu exista o reteta general valabila. Depinde de cazuri.
Altul ar fii ca nu intra la partaj, in cazul in care va despartiti :)
Respect,
Dan Preda.