avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Decontare cheltuiala combustibil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Decontare cheltuiala combustibil

Spuneti-mi va rog sub ce forma as putea sa decontez cheltuiala cu combustibilul unui angajat care vine cu masina personala la serviciu?
Precizez ca domiciliul angajatului este la 25 km distanta de locul de munca si ar avea posibilitatea sa faca naveta cu mijloace de transport in comun ...
Trebuie sa facem un contract de comodat - sau ceva de genul acesta?
Cheltuiala ar fi oricum nedeductibila pentru firma, dar as vrea sa -i pot deconta combustibilul totusi.

Multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: anacrz , utilizator 14:13, 24 Aprilie 2014
E bine sa faci un contract de comodat in care sa se specifice ca masina respectiva este folosita in interesul firmei, dar, dupa parerea mea, fara a se intra in amanunte ca omul face naveta cu masina sa si i se deconteaza benzina.

Nu uita sa treci pe bonurile de benzina numele societatii tale, CUI-ul si numarul masinii.
Este normal sa i se deconteze carburantul insa nu uitati sa il puneti sa intocmeasca zilnic foaie de parcurs cu km parcursi , km la plecare , km la sosire , destinatia si opririle !Foaia de parcurs se ataseaza la bonurile de alimentare cu combustibil!B-)
Da , este nevoie de un contract de comodat. Mai jos aduc cateva precizari:
Conform Codului Civil, comodatul este un contract prin care o persoană fizică sau juridică împrumută unei alte persoane fizice sau juridice un bun spre a se servi de el, cu îndatorirea de a-l înapoia. Acest transfer al dreptului de folosinţă este gratuit, iar împrumutătorul rămâne proprietarul lucrului dat împrumut.
Comodatarul, cel căruia îi este împrumutat bunul, este dator să se îngrijească de conservarea lucrului împrumutat ca un bun proprietar şi nu poate să folosească bunul decât potrivit destinaţiei sale.
În situaţia în care proprietarul bunului dat cu comodat este o persoană juridică, faptul că utilizarea acestui bun de către comodatar este cu titlu gratuit, nefiind o activitate producătoare de venituri pentru proprietar, conduce la considerarea cheltuielilor legate de acest bun ca fiind nedeductibile. Cheltuiala neneductibilă se calculează proporţional cu perioada de utilizare a bunului în acest mod. Acest fapt atrage şi pierderea dreptului de deducere a TVA, tot proporţional. Astfel, dacă obiectul contractului de comodat este un autoturism pentru care proprietarul înregistrează cheltuieli cu amortizarea lunară, aceste cheltuieli sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit pe toată perioada pentru care este încheiat contractul de comodat. Totodată, proprietarul bunului trebuie să ajusteze TVA dedusă la achiziţionarea maşinii, ajustarea realizându-se lunar, la nivelul cheltuielii cu amortizarea. De regulă, contractele de comodat se întâlnesc în cazul în care împrumutătorul este o persoană fizică ce nu desfăşoară activităţi economice.
În cazul unui autoturism primit cu comodat, utilizatorul/comodatarul va suporta, de la data preluării autoturismului, cheltuielile necesare folosirii acestuia: combustibil, piese de schimb, alte consumabile, repararea defecţiunilor apărute ca urmare a folosirii în condiţii normale a bunului. În această situaţie, comodatarul nu are dreptul să ceară restituirea acestor sume cheltuite de la comodant. Toate aceste cheltuieli sunt cheltuieli deductibile fiscal pentru comodatar doar în cazul în care acestea sunt justificate cu documente legale: facturi întocmite conform prevederilor legale, emise pe numele comodatarului, bonuri fiscale care întrunesc condiţiile de deductibilitate etc. Totodată, potrivit Codului fiscal, cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente autoturismelor folosite de angajaţi cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane fizice cu astfel de atribuţii.
În ceea ce priveşte cheltuielile cu asigurările, potrivit Codului fiscal, sunt nedeductibile cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele contribuabilului, precum şi cele care nu sunt aferente obiectului de activitate, cu excepţia celor care privesc bunurile reprezentând garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale. Aceasta înseamnă că, în cazul contractului de comodat, cheltuielile efectuate de comodatar privind asigurarea bunului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Conform Hotărârii nr. 1.391/2006 de aprobare a Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, persoanele juridice deţinătoare de vehicule au obligaţia să elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplasează în cursă. Această foaie de parcurs se foloseşte şi pentru justificarea consumului de combustibil care va fi înregistrat în contabilitate.
Limita pentru consumul de combustibil de 7,5 litri de carburant la 100 km parcurşi pe distanţa cea mai scurtă se aplică, conform Hotărârii nr. 1.860 /2006, doar în cazul deplasărilor salariaţilor, efectuate cu autoturismul proprietate personală, dar numai cu aprobarea prealabilă a conducerii societăţii. Această limită nu se aplică în cazul contractelor de comodat, deoarece în acest caz se transmite societăţii dreptul de a folosi autoturismul pentru desfăşurarea activităţii şi nu doar pentru o deplasare în interesul firmei.
Concluzia care rezulta este ca se poate deconta.
Mult succes!
Este ok, va multumesc.

Maria
Buna ziua
Am o intrebare referitoare la decontari combustibil ,avem autoturisme care consuma in jur de 14-15 l pe 100 km cum se poate deconta ?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Deplasari in interes de serviciu cu masina personala-cum se deconteaza? ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Apelez la Dvs. toti cei care utilizati forumul Avocatnet.ro pentru a ma ajuta intr-o problema legata de transportul in interes de servici cu ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)
Decontare ch. auto in comodat kajan.barna kajan.barna am un autoturism logan cu contract de comodat cu firma mea care este inregisrat la fisc vreau sa stiu daca pot sa decontez cheltuierile benzina schimbul de ... (vezi toată discuția)