Nu stiu daca am nimerit bine in aceasta sectiune, oricum apreciez orice informatie care ma poate ajuta. Anul trecut in agust am incheiat un contract de drepturi de autor cu unul dintre angajatii firmei noastre. Din motive care ma depasesc contabila noastra a inteles ca acel contract era valabil doar pentru o luna, fapt pentru care impozite sa taxe pentru el nu au mai fost platite ulterior. Intrebarea mea este in ce conditii am putea sa "reparam" aceasta situatie. Doamna contabila este de parere ca nu mai este nicio solutie deoarece s-a depus bilantul pe 2006. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac sau unde sa caut informatiile ce m-ar putea ajuta.
Va rog sa ma ajutati cu legislatia privind recuperarea orelor de invoire. Am cativa angajati studenti si masteranzi care solicita invoire in ziua examenelor, in sesiune. Problema este ca nu cred ca in toate situatiile este necesar sa se invoiasca 8 ore pentru un examen scris. Pe de alta parte nu pot sa ii pun in mod constant pe colegii lor sa le faca treaba. Intrebarea mea este in ce conditii le pot cere acestor angajati sa recupereze orele respective poate asa s-ar convinge ca nu pot lipsi chiar asa cum doresc.
Nu am cunostinte aprofundate in domeniul dreptului muncii si de aceea adresez aceste intrebari cui are timp si placere sa raspunda. In legatura cu faimosul contract colectiv la nivel national intrebarile sunt:
Care este diferenta intre acest contract si negocierea colectiva?
Este toata lumea obligata sa il aplice si in consecinta sa il si supuna semnarii, mai ales daca sa presupunem ca cineva ar avea 2 angajati?
Daca in codul muncii sporul pentru munca de noapte este de 15% si in contractul colectiv, presupunind ca se aplica fara exceptie, acest spor este de 25%, contractul 'bate' codul muncii?
In afara de COR care ofera oarecare indicii in legatura cu pregatirea pentru grupele de ocupatii, aveti idee unde as putea gasi asemenea informatie?
Fisa postului este 'sfanta' in stabilirea nivelului de pregatire pe fiecare post? Exista reglementari in acest sens?
Multumesc frumos si astept cu nerabdare raspunsurile voastre