avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Activitate stojan

Activitate stojan

mutlumesc pentru idee, voi discuta cu notarul pt a vedea cum se face.
Buna ziua,

Am o intrebare. O doamna in varsta este casatorita si are 2 fii in viata. Aceasta doamna are in proprietate un apartament in Bucuresti, unde locuieste impreuna cu sotul. Pe numele doamnei mai este o masina Opel Astra. Acestea sunt singurele bunuri pe care le detine si pentru care exista dovada proprietatii.

In plus, doamna are de primit in natura casa si terenul adiacent in zona 2 Mai (a fost confiscat inainte de 1989 de la tatal doamnei). Toata procedura pentru restituire a fost realizata, adica s-a depus cerere de restituire in anul 2001.

Se poate face un testament la notar prin care apartament si masina sa ramana sotului supravietuitor si copiilor (conform cotelor legale), iar terenul si casa de la 2 Mai sa imi revina mie. Mentionez ca aceasta a fost intelegea de la bun inceput, eu m-am ocupat de aceasta restituire si in plus ii platesc triestrial doamnei o suma de bani, aceasta intelegere fiind acceptata de intreaga familie.

Daca este necesar, la notar pot sa vina sotul si unul dintre copii, al doilea lucreaza in strainatate si nu cred ca ar accepta sa vina in tara, ca nu a mai venit de peste 10 ani. Intrebarea este: se poate face un testament la notar prin care bunurile reale sa revina familiei si cele viitoare sa imi revina mie?

multumesc
O societate (SRL) are capital social 200 lei. In 2005 a achizitionat un teren cu 100.000 lei. Acum acest activ reprezinta 100% din valoare firmei (firma nu mai are activitate de cativa ani).

Terenul mai valoreaza acum ~ 300.000 lei. Eu vreau sa vand firma unei persoane care de fapt este interesata de acest teren. Daca am face cesiunea partilor sociale, trebuie sa platesc un impozit de 16% pe diferenta dintre valoare tranzactiei declarata la notar si valoarea nominala a actiunilor.

Intrebarea mea este daca pot sa fac un aport in natura cu acest teren in acest fel sa rezulte o valoare nominala a actiunilor mult mai mare (si aproape de realitate). Astfel voi plati impozit doar pe diferenta dintre valoarea tranzactionata si noua valoare nominala.

Cum se face aportul in natura? trebuie sa fac o evaluare cu un expert ANEVAR?

multumesc