Am o intrebare. O doamna in varsta este casatorita si are 2 fii in viata. Aceasta doamna are in proprietate un apartament in Bucuresti, unde locuieste impreuna cu sotul. Pe numele doamnei mai este o masina Opel Astra. Acestea sunt singurele bunuri pe care le detine si pentru care exista dovada proprietatii.
In plus, doamna are de primit in natura casa si terenul adiacent in zona 2 Mai (a fost confiscat inainte de 1989 de la tatal doamnei). Toata procedura pentru restituire a fost realizata, adica s-a depus cerere de restituire in anul 2001.
Se poate face un testament la notar prin care apartament si masina sa ramana sotului supravietuitor si copiilor (conform cotelor legale), iar terenul si casa de la 2 Mai sa imi revina mie. Mentionez ca aceasta a fost intelegea de la bun inceput, eu m-am ocupat de aceasta restituire si in plus ii platesc triestrial doamnei o suma de bani, aceasta intelegere fiind acceptata de intreaga familie.
Daca este necesar, la notar pot sa vina sotul si unul dintre copii, al doilea lucreaza in strainatate si nu cred ca ar accepta sa vina in tara, ca nu a mai venit de peste 10 ani. Intrebarea este: se poate face un testament la notar prin care bunurile reale sa revina familiei si cele viitoare sa imi revina mie?
Orice persoana poate dispune, din timpul vietii, printr-un testament, cui anume doreste sa lasa bunurile sale.
Testamentul, avand ca obiect universalitatea bunurilor ce se vor afla in patrimoniul testatorului la moartea sa, este esentialmente revocabil si nu indisponibilizeaza bunurile existente, de care testatorul poate dispune liber in timpul vietii sale.
Testamentul de bunuri viitoare devine caduc prin predecesul testatorului inainte de a-i intra in patrimoniu bunul viitor avut in vedere
Alta variant posibila :
Legatul cu titlu particular (singular), reglementat de dispoziţiile art.1059 şi următoarele din Noul Cod Civil, este acela prin care unei persoane i se conferă de către testator bunuri succesorale, determinate sau determinabile.
Legatarul cu titlu particular are dreptul de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ar fi fost in viata, inclusiv dreptul de a revendica bunurile preluate de statul comunist fara titlu, neputandu-se sustine cu temei ca acesta ar avea dreptul doar la bunurile aflate in patrimoniul defunctului la data decesului
Testament
raul89
Buna seara.
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)