avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna seara.
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: "testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce S-AR GASI in patrimoniul meu la data decesului." Testamentul este autentificat de catre fostul Notariat de Stat si a fost redactat in 1972. Testatorul nu a avut mostenitori rezervatari, ci doar colaterali privilegiati, care in anul 2001, au readus in patrimoniul testatorului printr-o sentinta definitiva si irevocabilate un imobil nationalizat (Lg.213/1998, art.480 cod civil). La data mortii testatorului in 1975, in patrimoniul acestuia au existat doar bunuri mobile pe care legatarul le-a luat, intocmindu-se in acest sens in 1977, un Certificat de Mostenitor, iar in dreptul calitatii succesorale a legatarului, este trecuta calitatea de LEGATAR TESTAMENTAR si atat. In aceasta situatie, cu ce fel de testament si mostenitor ma confrunt : universal, cu titlu universal sau cu titlu particular, mai ales ca legatarul este o persoana straina de familie. Este testamentul partial caduc in ceea ce priveste bunurile imobile, datorita conditiei pe care testatorul a inserat-o "bunuri ce s-ar gasii in patrimoniul meu la data decesului" ? Exista doua legate cu titlu universal in testament? Mentionez ca legatarul a decedat in anul 1999, inainte ca bunul imobil nationalizat sa revina in patrimoniul testatorului, nu a facut nici un demers pentru a revendica imobilul si a dat chiar o declaratie in 1999,( anul mortii), in care mentioneaza ca nu a obtinut un imobil in localitatea de domiciliu dupa 1990. In acest caz, au mostenitorii legatarului decedat, (care sunt tot testamentari), vreun drept asupra imobilului. Este aplicabila Legea 1/2009 in aceasta situatie, tinand cont ca art.2 alin.2 din Lg. 10/2001, a fost abrogat, prin aceasta lege?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raul89 , utilizator 00:56, 1 Octombrie 2009
in primul rand, de la aparitia legii 1/2009 revendicarea imobilului in natura, nu mai este posibila ci numai despagubirea revendicatorului(fostului proprietar) la valoarea de circulatie a imobilului.
in al doilea rand, ar fi necesar sa prezentati testamentul unui notar sau unui avocat, ca sa va explice clar dupa ce il studiaza.
din experienta va spun, ca si eu chiar daca am invocat in instanta ca bunul nu se afla in proprietatea defunctului la momentul decesului, totusi instanta a considerat ca bunul imobil, desi nu era la momentul decesului, in posesia defunctului totusi defunctul ar fi avut dreptul asupra lui si astfel imobilul a fost considerat ca facand parte din testament.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
La prima vedere, testamentul este unul universal. Iar dreptul de reconstituire a dreptului de proprietate (considerat bun în accepţiunea CEDO) exista în patrimoniul defunctului, aşa încît mi se pare firesc ca el să fie transmis legatarului universal.
Achiesez la concluzia colegului meu
- testament universal
- mostenitor este legatarul universal
Testatorul a conditionat mostenirea bunurilor mobile sau imobile de existenta lor efectiva in patrimoniul sau, chiar si el a luat in calcul posibilitatea ca testamentul sa devina caduc in privinta unor bunuri, prin folosirea conditionalului-optativ "bunuri ce s-ar gasii in patrimoniul meu, la data mortii". Rationamentul testatorului, dupa opinia mea ar fi: daca la data mortii mele vor mai exista in patrimoniul meu bunuri mobile sau imobile, tu X le vei lua, in caz contrar legatul devenind caduc. Caducitatea (CSJ, jurisprudenta) unui legat, in care exista o conditie suspensiva, nu se apreciaza dupa cum bunul iese sau intra in patrimoniul testatorului, mai ales ca legatarul a decedat cand imobilul era inca in patrimoniul Statului Roman, acesta fiind intabulat in Cartea Funciara ca proprietar. Legatarul si nici mostenitorii testamentari ai legatarului, nu au depus vreodata o notificare sau alte diligente, ca sa ceara restituirea bunului imobil nationalizat. Mentionez ca testatorul cu trei luni inainte de a intocmi testamentul, a donat singurul bun imobil aflat atunci in proprietatea sa, singurei nepoate de frate pe care o avea, cea care a readus in 2001 imobilul nationalizat in patrimoniul testatoarei, actualmente fiind intabulata in CF ca proprietara a acestuia. Legatara nu a avut in patrimoniul ei la data mortii bunul imobil nationalizat, pentru ca nu a revendicat vreodata pana la data decesului acest bun imobil si din moment ce a dat si aceea declaratie ca nu a dobandit un imobil dupa 1990, inteleg ca nici nu putea transmite eventualilor sai mostenitori vreun drept de mostenire asupra acestuia. La moartea sa, legatara a lasat doar un apartament cumparat de la stat prin Legea 112.
Va multumesc





































;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta. In anul 1995, se intocmeste un testament, in care testatoarea lasa legatarilor bunurile ... (vezi toată discuția)
Revocare raul89 raul89 Buna ziua. In cazul unui testament intocmit in baza Legii XXXV din anul 1874 (cod civil austriac), revocarea acestui testament trebuia facuta de testator ... (vezi toată discuția)