avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamente succesive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamente succesive

Buna seara
Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie:
Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in perioada in care imobilul era in proprietatea testatorului si unul universal, in perioada in care imobilul era deja nationalizat, prin care testa bunurile mobile SAU imobile, dar sub conditia suspensiva ca aceste bunuri sa fie in proprietatea (posesia) sa la data decesului. Legatarii sunt persoane diferite, iar la data decesului testatorului si apoi a legatarului universal, bunul imobil, nu a fost readus in patrimoniul nici unuia. Testamentul particular nu a fost revocat niciodata expres si in finalul sau testatorul a precizat ca " aceasta este ultima mea dorinta ". Are vreo sansa legatarul particular sa revendice imobilul, mai ales ca a depus notificarea in termen, in timp ce legatarul universal nu a facut nici un demers inainte de a deceda, conditia suspensiva nefiind astfel indeplinita ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marius Negut , Consilier juridic 23:51, 26 Octombrie 2009
cand vine vorba despre testamente conteaza care testament este facut ultimul.
adica numai testamentul cel mai recent este cel valabil.
din ce spuneti dvs sunt doua persoane carora le-a fost lasat un imobil prin testament.
atunci va avea drept la acel imobil, numai cel care are testamentul de data cea mai recenta.
Avokitten a scris:

cand vine vorba despre testamente conteaza care testament este facut ultimul.
adica numai testamentul cel mai recent este cel valabil.
din ce spuneti dvs sunt doua persoane carora le-a fost lasat un imobil prin testament.
atunci va avea drept la acel imobil, numai cel care are testamentul de data cea mai recenta.

Corect!
Exceptia ar putea fi de ex o prevedere in testamentul ulterior cum ca prin acesta legatul particular anterior ramane valabil...
Daca legatarul cu titlu universal nu a trecut bunul in patrimoniul sau si s-a facut succesiunea,dupa decesul acestuia ,nefiind introdus in masa succesorala pentru a fi mostenit de succesori sai,atunci exista posibilitatea ca testamentul dumneavoastra sa fie valabil,dar cu conditia sa nu aduca atingere rezervei succesorale.
O persoana poate lasa in acelas timp prin testament atat legate cu titlu particular cat si legate cu titlu universal ,doar ca in cuprinsul legatullui cu titlu universal nu trebuie sa existe bunul lasat cu titlu particular.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Revocare raul89 raul89 Buna ziua. In cazul unui testament intocmit in baza Legii XXXV din anul 1874 (cod civil austriac), revocarea acestui testament trebuia facuta de testator ... (vezi toată discuția)
Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)