avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate corbu_ciprian

Activitate corbu_ciprian

Salutare tuturor.

In speta este vorba despre un divort in care toate bunurile imobile sunt proprii ale sotului, in timpul casatoriei nefiind cumparate decat bunuri mobile )niste vechituri in prezent si care nu prea mai pot fi evaluate).

Sotia solicita un drept de creanta aferent muncii prestate in casa vreme de 15 ani. Cum se cuantifica suma? Am cautat pe google mai intai, dar nu am gasit mai nimic. Am gasit doar spete in care existau bunuri comune.

Multumesc.
Pai daca ma apucam eu prin executor sa le intabuley casa pe numele amanduror, oare nu ma trezeam cu actiune de rectificare?

Eu, ca si creditor al sotiei, am invocat existenta prezumtiei de comunitate. El probabil va veni cu 2 martori prin care va suplini lipsa pv-ului de receptie la finalizarea lurarilor. Altceva nici nu aveam ce face.

Foarte interesat sunt de soarta pozitiei procesuale a sotiei intimate, care prin reconventionala va solicita constatarea unui drept de creanta fata de sot.

Am o nelamurire aici: cum cuantifica sotia creanta reprezentand contributia in gospodarie? Trebuie sa precizez ca bunurile imobile sunt bunuri proprii ale sotului. S-a stabilit in practica vreun procent? Procentul la ce se raporteaza?

Calde multumiri pentru truda celor care mi-au raspuns pana acum si o vor face, sper, in continuare.
gerberga a scris:

Imobilul nu este si nu va fi bun comun, ci eventual un imobil detinut in coproprietate de catre cei 2 soti.




Ce anume da sotiei calitatea de COproprietar in conditiile in care sotul sustine ca e bun propriu al lui?

Terenul pe care e construita casa este al lui. Insa nu stiu daca intabularea pe numele sotilor garanteaza 100% ca imobilul va fi bun omun, fiindca inscrierea la OCPI nu e constitutiva de drepturi. Lucrul acesta il pot face, ca si creditor, prin intermediul executorului, insa rezultatul va fi acelasi.

Necesitatea intocmirii pv-ului de finalizare a lucrarilor ma face sa deduc ca autorizatia de constructie nu reprezinta singura actul de nastere al casei. De unde stim ca imobilul nu a fost finalizat dupa casatorie, chiar daca autorizatia nu a fost prelungita?

In privinta persoanelor (facand abstractie de drepturile in materie succesorala), nu la certificatul de nastere incepi sa primesti alocatie, sa fii luat in calcul ca si persoana in stabilirea, spre exemplu, a veniturilor per membru de familie, etc...

Observ ca art. 254 al. 8 din Codul fiscal spune ca data dobandirii imobilului (in cazul constructiei) este dat de momentul incheierii procesului verbal de finalizare a lucrarilor.

"Tine" acest text in sustinerea comunitatii asupra casei de locuit in fata instantei?
Eu sunt creditorul sotiei, iar autorizatia este pe numele sotului.
Interesul meu, evident, este ca acest imobil sa fie bun comun.

Oare nedeclararea imobilului nou construit la fisc constituie infractiunea de evaziune fiscala in forma "ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile"?

As fi preferat niste sfaturi si nu directionarea catre un avocat, intrucat situatia mea financiara este una destul de precara. Sunt insa studios si de cand ma "lupt" cu aceasta problema juridica, am avut o relatie stransa cu codul civil si codul de procedura, insa simt ca nu e suficient.


Este vorba despre o casa construita de catre el si ea impreuna, insa cu doi ani inainte ca acestia sa se fi casatorit. Autorizatia de constructie este pe numele lui, insa nu exista un proces verbal de finalizare a lucrarilor si, deci, nu se plateste impozit pe casa.

La Primarie, in registre, figureaza ca se plateste impozit pe o casa construita in 1995 de 168 mp.

Casa in discutie a fost construita in 1998, are 340 mp.

Iar autorizatia de constructie este dta pentru un imobil de 137 mp.

Ma aflu intr-un partaj pe calea contestatiei la executare. Credeti ca pot convinge instanta ca acea casa este bun comun al sotilor? Daca mi-ati putea da niste idei m-ati face extrem de fericit.

Multumesc tuturor.