avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate bnc

Activitate bnc

Buna ziua! As vrea sa-mi explice si mie cineva cu pregatire juridica un aspect pe care nu il inteleg.
Conform hotararii de guvern recent adoptata, incepand cu 1 ianuarie 2019 se va acorda salariu minim diferentiat pentru persoanele cu studii superioare si minim un an in vechime in specialitatea studiilor.
Ok, pana aici toate bune si frumoase. Dar tot acolo se precizeaza ca se acorda doar posturilor care necesita studii superioare.
Si aici apare nelamurirea mea. Legea "bonifica" postul s-au angajatul? Nu ar trebui sa beneficieze de acest salariu minim doar daca are studii superioare indiferent daca postul pe care este angajat este de studii medii sau superioare?
Pe aceeasi "logica" a legii si sporul doctoral nu ar trebui acordat doar acelor persoane angajate pe un post de studii superioare care e musai sa aiba doctorat?
Deci practic doar contributia de 0,5% pentru somaj poate fi recuperata?Celelalte se platesc pentru intreaga suma?Caci din cele ce stiu eu contributia la pensie, spre exemplu, se plateste pentru cuantumul a maxim 5 salarii nu pentru toate 24.
Ok,in cazul asta ce-i de facut?Sa ma adresez instantei pentru recuperarea sumelor?Este valabila si pentru contributiile la sanate,sindicat,etc?
In decembrie 2013 am incheiat contractul de munca prin acordul partilor in urma acestei "'demisii" primind o compensatie financiara echivalenta a 24 de salarii. In luna urmatoare am fost angajat pe perioada determinata 1 luna la o alta societate. Zilele acestea am depus actele pentru somaj si am constatat ca suma primita ca si compensatie nu a fost luata in calcul la stabilirea cuantumului somajului desi in adeverinta revisal eliberata de angajator este luata ca ,,baza de calcul'' intreaga suma bruta. Pe respectiva adeverinta apare insa o nota in subsol in care se precizeaza ca suma de ''...'' lei din luna decembrie se compune din ''..'' lei salariu si ''...'' lei BONUS SALARIAL ACORDAT.Nedumerirea mea care este.Ori cei de la somaj fac un abuz neluând in calcul acea suma,in conditiile in care contributia aferenta ei a fost platita si de mine si de angajator, ori angajatorul mi-a oprit-o intr-un cuantum gresit si atunci ar trebui sa ma adresez instantei pentru recuperarea ei dar si pentru recuperarea celorlalte contributii(sanatate,pensii,sindicat,etc) care au fost calculate si ele tot la nivelul intregii sume.