avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariile compensatorii fac parte din baza de calcul a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariile compensatorii fac parte din baza de calcul a indemnizatiei de somaj?

In decembrie 2013 am incheiat contractul de munca prin acordul partilor in urma acestei "'demisii" primind o compensatie financiara echivalenta a 24 de salarii. In luna urmatoare am fost angajat pe perioada determinata 1 luna la o alta societate. Zilele acestea am depus actele pentru somaj si am constatat ca suma primita ca si compensatie nu a fost luata in calcul la stabilirea cuantumului somajului desi in adeverinta revisal eliberata de angajator este luata ca ,,baza de calcul'' intreaga suma bruta. Pe respectiva adeverinta apare insa o nota in subsol in care se precizeaza ca suma de ''...'' lei din luna decembrie se compune din ''..'' lei salariu si ''...'' lei BONUS SALARIAL ACORDAT.Nedumerirea mea care este.Ori cei de la somaj fac un abuz neluând in calcul acea suma,in conditiile in care contributia aferenta ei a fost platita si de mine si de angajator, ori angajatorul mi-a oprit-o intr-un cuantum gresit si atunci ar trebui sa ma adresez instantei pentru recuperarea ei dar si pentru recuperarea celorlalte contributii(sanatate,pensii,sindicat,etc) care au fost calculate si ele tot la nivelul intregii sume.
Cel mai recent răspuns: bnc , utilizator 11:11, 14 Martie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39
...
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 19^1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.
...

3. Din Codul fiscal:

ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
...
c) la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
...
c5. compensaţiile acordate, în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă ori de serviciu sau care, potrivit legii, sunt trecute în rezervă ori în retragere;
...

4. - Asadar pentru compensatii nu trebuia sa se retina contributia pentru somaj.
- Contributiile pentru pensie vor fi luate in calcul la punctul de pensie.
Ok,in cazul asta ce-i de facut?Sa ma adresez instantei pentru recuperarea sumelor?Este valabila si pentru contributiile la sanate,sindicat,etc?
1. Mai intai trebuie sa vorbiti cu angajatorul (prin contabilul firmei) sa citeasca Codul fiscal si sa va restituie sumele retinute in plus.
- Daca nu este de acord sa va dea in scris care este baza legala a refuzului lui.

2. - In legatura cu cotizatia la sindicat nu stiu ce scrie in statutul sindicatului din care faceti parte.
- Vorbiti cu un lider al sindicatlui respectiv.
Deci practic doar contributia de 0,5% pentru somaj poate fi recuperata?Celelalte se platesc pentru intreaga suma?Caci din cele ce stiu eu contributia la pensie, spre exemplu, se plateste pentru cuantumul a maxim 5 salarii nu pentru toate 24.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj ContSters193525 ContSters193525 Va rog sa imi ziceti daca intru in somaj din 01.02.2013 se ia in calcul ianuarie 2013 unde sunt si cele trei salarii compensatorii pe care ni le acorda firma? (vezi toată discuția)
Calcul somaj ildyt ildyt Buna ziua, va rog sa-mi spuneti dupa care suma se calculeaza indemnizatia de somaj?? Pe CIM am un salar de 1670 iar contributia de 0,5% s-a platit la suma de ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj yenetex yenetex Buna seara , Am o nelamurire in privinta modului de calcul al somajului ! Mai precis salariul brut este de 5860 de lei pe luna. In ultimile 6 luni am primit ... (vezi toată discuția)