avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie somaj

Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna,, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni "inseamna o medie a salariului de incadrare sau inseamna medie a salariului brut realizat incluzand si sporuri+prime+ore tura +etc,in legea 76/2002 este aceasta exprimare de ,,salariu de baza brut "si cei de la AJOFM nu imi ia in calcul decat salariu de incadrare si nu stiu ce sa fac ,mi se pare incorect atata timp cat eu am platit contributia la somaj din salariu brut realizat in calcul intrand toate sporurile ,primele si orele de tura.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 20 Octombrie 2011
Daca asupra sumelor la care faceti referire nu s-a aplicat contributia individuala de 1%, respectivele sume nu intra in calculul salariului brut de baza.

NM de aplicare:
Art. 19^1. - (1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul prevazuta la art. 14 pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.

Art. 14. - (1) Baza lunara de calcul asupra careia se aplica contributia individuala in cota de 1%, prevazuta la art. 27 din lege, este reprezentata, dupa caz, de:
a) salariul de baza lunar brut, conform contractului individual de munca, corespunzator functiei indeplinite, la care se adauga, dupa caz, indemnizatia de conducere, salariul de merit si alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de baza, pentru persoanele prevazute la art. 19 lit. a) si b) din lege;
Tocmai asta am spus ,contributia individuala a fost aplicata la salariu de baza brut realizat (prime ,sporuri,ore tura)iar cei de la AJOFM imi calculeaza indemnizatia la salariu de incadrare spunand ca asa spune legea ca cela este salariu de baza brut ,in lege exprimarea fiind aceasta,, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare."Am crezut ca nu am inteles eu bine.

.Daca actionez in judecata ce sanse as avea?
Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 19.1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj yenetex yenetex Buna seara , Am o nelamurire in privinta modului de calcul al somajului ! Mai precis salariul brut este de 5860 de lei pe luna. In ultimile 6 luni am primit ... (vezi toată discuția)
Sporuri in calcularea somajului Aender84 Aender84 As dori sa ma ajutati cu raspunsul la intrebarea daca in calcularea somajului se iau in considerare si toate sporurile de care angajatul ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul pentru indemnizatia de somaj lciotirla lciotirla Va rog sa ma ajutati cu un raspuns legat de calculul somajului.Am lucrat intr-o firma peste 20 de ani si atunci cand locul de munca s-a desfiintat firma a ... (vezi toată discuția)