Buna seara ,
Am o nelamurire in privinta modului de calcul al somajului !
Mai precis salariul brut este de 5860 de lei pe luna.
In ultimile 6 luni am primit un adaus de 1700 lei pe luna!
La stabilirea indemizatiei de somaj se ia in calcul si adausul pe ultimile 6 luni ?
Alte date :vechime 29 ani
Preavizul expira in 31 oct 2013
Potrivit art.39 din Legea nr.76/2002:
......
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
.....
Din textul de lege reiese ca se ia in calcul numai salariul de baza lunar brut.
Normele de aplicare a Legii 76/2002 prevad : Art. 19.1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.
Potrivit Codului Fiscal:
Art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
a) veniturile din salarii, în bani şi/sau în natură, obţinute în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege. În situaţia personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate, veniturile din salarii cuprind salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţară, la care se adaugă, după caz, sporurile şi adaosurile care se acordă potrivit legii;
.....
Adausul de 1700 lei pe ultimile 6 luni s-a acordat ca bonus pentru coordoanarea activitatii unei echipe pentru transferul utilajelor societatii in alta locatie .
Acelasi bonus(adaus) l-au primit tot personalul care a participat la activitatea de transfer !
Pe ultimile 6 luni mi s-a retinut contributia pentru somaj (0,5%) pe suma de
5860+1700=7560 lei ( 7560 x0,5%=38.25 lei)
Cred ca normal salariul brut pentru calculul idemnizatiei de somaj este :
6 luni x 5860 lei +6 luni x7560 lei=80520 lei
Media pe 12 luni =80520 /12=6710 lei
Somaj 500 x 0.75% +10 %x6710 = 1046 lei
Multumesc , pentru raspunsuri si daca am gresit ,va rog un raspuns corect !!
Calcul somaj
ildyt
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti dupa care suma se calculeaza indemnizatia de somaj??
Pe CIM am un salar de 1670 iar contributia de 0,5% s-a platit la suma de ... (vezi toată discuția)