avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1487 soluții astăzi
Forum Activitate titular

Activitate titular

Dumneavoastra spuneti ca in temeiul art.34 din codul familiei tb sa solicite sotia supravietuitoare si cu fiul din casatorie nulitatea donatiei facute de sotul defunct catre fiica din afara casatoriei?

Multumesc mult pentru raspuns.

Imi puteti spune va rog si temeiul de drept pentru nulitatea donatiei? Trebuie sa ceara instantei si sa constate ca apartamentul este bun comun odata cu nulitatea, sau calitatea de bun comun se prezuma in temeiul codului familiei?
Precizez ca sotia a aflat despre aceasta donatie cu ocazia dezbaterii succesiunii, cand fiica din afara casatoriei a adus acest contract in fata instantei.
Buna ziua,

Am si o situatie cam ciudata si vroiam sa ma sfatuiesc putin cu dumneavoastra.

Sot, sotie casatoriti din 1947 cu 1 copil; despartiti in fapt o perioada destul de lunga de timp, in care sotul s-a mutat cu concubina si are o fiica cu aceasta. In aceasta perioada, a cumparat un apartament doar pe numele sau in care s-a mutat cu concubina si fiica din afara casatoriei. In 1993 a donat apartamentul catre fiica din afara casatoriei sustinand in contractul de donatie ca este necasatorit si nu are alti copii. Sotul a decedat.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Apartamentul cumparat doar pe numele sotului este bun comun fiind achizionat in timpul casatoriei?
2. Sotia si fiul din casatorie pot cere nulitatea absoluta a contractului de donatie facut catre fiica dinafara casatoriei, pe motiv ca apartamentul era bun comun? daca da, care este temeiul de drept in baza caruia sa ceara nulitatea absoluta a donatiei?

Multumesc mult
Din pacate am aflat 2 solutii diferite pana acum; prima ar fi ca trebuie sa prelungesc dovada o data la 3 luni si a doua ca o inscriu ca si mentiune.
Se cam bat cap in cap iar eu nu stiu care o fi solutia legala.

Nu s-a lovit nimeni de o asemenea situatie?

va multumesc,
Buna ziua,

Avem o societatea constituita din 2006 cu denumirea rezervata la nivel de bucuresti.
Asociatii doresc mai nou rezervarea denumirii societatii la nivel national (pe unde se ma poate).
Cei de la registru mi-au zis ca se poate, sa completez formularul sa achit taxa si in 30 de zile este gata.
In schimb nu au stiut sa imi spuna si care este procedura: Dupa ce am rezervarea de denumire trebuie sa fac mentiune sau sa o prelungesc odata la 3 luni? :-/

Credeti ca ma puteti ajuta dumneavoastra cu un raspuns?

Va multumesc tare mult,
Sustine ca singurul act care a stat la baza perfectarii actului a fost CU pentru vanzare; arata ca ulterior a solicitat CU pt construire si au aparut 2 file la regimul tehnic si avizele necesare (culmea #-o); sustine ca am inselat-o eu impreuna cu primaria; arata ca a auzit dansa pe holurile primariei ca acest proiect cu autostrada si inelul de centura este de mult timp, dar nu sunt bani pt a fi pus in aplicare, si cam atat in motivarea cererii dumneaei.
Sincer va spun, ca m-a amuzat teribil cand am citit prima data aceasta actiune, si am facut intampinarea cu "mare drag", dar avand in vedere cum decurg lucrurile in instanta, deja am inceput sa intru un pic in panica.
Ce parere aveti de motivele doamnei reclamante?
Da actiunea am vazut-o; reclamanta ma cheama pe mine si cheama in garantie primaria, primarul, secretarul de la primarie, arhitectul sef de la primarie #-o , cere odata rezolutiunea, odata nulitatea si apoi restituirea pretului actualizat si indica temeiul in drept art.960, 953, 954, 961, 1900, 1020, 1021 din c civ. Cererea este facuta, dupa parerea mea, de un neprofesionist, dupa modul de abordare.
As fi vrut sa va mai intreb in ce priveste taxa de timbru, aceasta tb sa achite doar acea taxa fixa pentru actiunea in anulare sau tb sa achite la valoare (intrucat solicita restituirea pretului)?
Am gasit un coleg avocat specializat in litigii civile care ma va reprezenta. In paralel incerc sa gasesc jurisprudenta si opinii legale pe nulitate/erorr in substantiam. Sper sa vin si eu cu ceva informatii noi si bine intemeiate :)
Inca sunt socata de faptul ca pot sa pierd si sa fiu obligata la restituirea pretului actualizat in conditiile in care nu am nici o culpa :(. Dar ma voi agita la maxim :D
Va multumesc tare mult pentru parerile voastre, si revin cu detalii daca doriti sa stiti cursul litigiului.
In CU de la vanzare, la regimul tehnic era: A- zona unitati productive; A1-subzona mixta: predominant industriale si unitati de comert, servicii, depozitare; POT maxim 80%; CUT: maxim=2; spatii plante=minim 20%.
Cumparatorul zicea ca ar vrea sa faca casa acolo, dar sincer habar nu aveam de vreo interdictie de construire; eu nu l-am scos din circuitul agricol pentru ca l-am dobandit ca si investitie (pt a-l revinde).
Nu scrie care e perioada, scrie ceva de genul interdictie temporara de construire pana la reglementarea zonei; si mai scrie la avize ceva de genul Aviz CNADNR (drumuri nationale). Toate astea in noul certif de urbanism, pe langa multe alte avize, PUZ etc.
Eu de profesie sunt avocat, numai ca m-am ocupat mai mult de comercial pana acum; fiind o problema personala m-am implicat personal in aceasta speta.
Alte pareri, ale colegilor mei au fost ca cererea reclamantei este inadmisibila.
Da instanta a admis proba cu martori, chiar dc ne-am opus, nici eu nu am inteles de ce :-/
Sincera sa fiu, nu stiu exact cum pot afla de cand exista aceasta interdictie. Dc ma puteti indruma ce am de facut ...
Nu mi-a cerut cumparatorul Certif de urb la vanzare, ci notarul mi-a dat lista cu actele pe care tb sa le aduc, si era si CU. In actul de vanzare nu se precizeaza scopul pt care cumpara terenul, nu se vorbeste de o constructie.
In ce priveste aceasta interdictie temporara, aceasta a aparut in certif de urbanism pe care l-a solicitat cumparatorul la vreo luna de la perfectarea actului.
Reclamanta vorbeste in cererea ei despre lucruri pe care le-a auzit ea pe holurile primariei X-(, dc e posibil asa ceva.