avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie bun comun fara acord sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie bun comun fara acord sotie

Buna ziua,

Am si o situatie cam ciudata si vroiam sa ma sfatuiesc putin cu dumneavoastra.

Sot, sotie casatoriti din 1947 cu 1 copil; despartiti in fapt o perioada destul de lunga de timp, in care sotul s-a mutat cu concubina si are o fiica cu aceasta. In aceasta perioada, a cumparat un apartament doar pe numele sau in care s-a mutat cu concubina si fiica din afara casatoriei. In 1993 a donat apartamentul catre fiica din afara casatoriei sustinand in contractul de donatie ca este necasatorit si nu are alti copii. Sotul a decedat.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Apartamentul cumparat doar pe numele sotului este bun comun fiind achizionat in timpul casatoriei?
2. Sotia si fiul din casatorie pot cere nulitatea absoluta a contractului de donatie facut catre fiica dinafara casatoriei, pe motiv ca apartamentul era bun comun? daca da, care este temeiul de drept in baza caruia sa ceara nulitatea absoluta a donatiei?

Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
titular, utilizator
Cel mai recent răspuns: titular , utilizator 20:39, 21 Septembrie 2011
Da
Da
Multumesc mult pentru raspuns.

Imi puteti spune va rog si temeiul de drept pentru nulitatea donatiei? Trebuie sa ceara instantei si sa constate ca apartamentul este bun comun odata cu nulitatea, sau calitatea de bun comun se prezuma in temeiul codului familiei?
Precizez ca sotia a aflat despre aceasta donatie cu ocazia dezbaterii succesiunii, cand fiica din afara casatoriei a adus acest contract in fata instantei.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
titular, utilizator
Art.34 cod familie.
Dumneavoastra spuneti ca in temeiul art.34 din codul familiei tb sa solicite sotia supravietuitoare si cu fiul din casatorie nulitatea donatiei facute de sotul defunct catre fiica din afara casatoriei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre un act de donatie si un contract de vanzare cumparare vreau ca mama mea sa treaca apartamentul pe numele meu. am inteles ca sunt mai multe versiuni printre care donatie si vanzare cumparare. apartamentul fiind al ... (vezi toată discuția)
Donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie? soniarina soniarina Speta: 1. Tatal doreste sa/i doneze fiicei sale imobilul apartament in care locuieste. De asemenea, doreste sa continue a locui in apartmentul respectiv, pana ... (vezi toată discuția)
Donatie-drept atancoc atancoc As dori sa ma \'luminati\"intr-o problema:sunt necasatorita,dar locuiesc impreuna cu prietenul meu, intr-un apartament pe care l-am primt in donatie de la ... (vezi toată discuția)