avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate Costi2014

Activitate Costi2014

Multumesc pentru raspuns,
Pai daca eu schimb yala si ei vin cand sunt la servici si o schimba si ei asa cum m-au amenintat( ca doar n-or sa fie impresionati ca deja am schimbat eu inainte) mie nu-mi ramane decat sa sparg usa, care este a lor de la apartamentul care este proprietatea lor si unde eu sunt tolerata.
Daca in schimb, sparg usa locuintei unde eu am locuinta familiei, nu se mai poate considera violare de domiciliu, tulburare de posesie etc. (si nici distrugere daca repar usa).

Deci, juridic cred ca nu-mi pot face plangere pt ca le-am violat proprietatea daca sparg usa locuineti familiale.
Eu asa vad problema asta
Ma refer daca schimba cheia fara sa aiba ordin de evacuare sau asa ceva, eu ce fac?
Multumesc pentru raspuns,

Si daca socrii schimba yla cat sunt la servici si cand ma intorc acasa nu mai pot intra(asa cum m-au amenintat), sotul fiind in strainatate ce fac?
Daca sparg usa imi pot face plangere(tot ei au spus asta).
Multumesc pentru raspuns

Noi avem acolo domiciliul de fapt, in atele de identitate, locuim acolo neintrerupt de 8 ani, suntem trecuti in cartea de imobil, deci chiar daca ar fi apartamentul unor prieteni, este foarte posibil sa fie locuina familiala a altora in conditiile in care locuiesc acolo. Codul civil nu prevede nicaieri ca trebuie neaparat ca unul din soti macar sa fie proprietar chiar si exclusiv asupra locuintei. Acestea sunt interpretari personale dar nu sunt bazate pe nici o prevedere legala expresa.
Din ce am citit pe net, aceasta institutie "locuinata familiei" este copiata din dreptul canadian francez-Quebec si in acest drept, locuinat detinuta cu un contract sau prin toleranta, se noteaza in cartea funciara ca si locuinta a familiei, daca domiciliul este acea locuinta, acest demers fiind comunicat proprietarului printr-o scrisoare recomandata sau prin alt mijloc de acest gen.
Posibil la noi fiind inca asa de nou conceptul, lumea sa fie reticenta.

Notarea asta are importanta ei in sensul ca nu poti fi dat afara din locuinta in orice moment in care socri sa zicem se supara pe nora(in acest caz)
Multumesc pentru rspuns,

Totusi in art 321 NCC, :

Locuinţa familiei
Noţiunea
Art. 321. – (1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă,
locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile
legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul
imobilului.

In codul civil se scrie clar ca poate fi notata in cartea funciara chiar daca nu este proprietatea sotului care cere aceasta notare

Ce anume impiedica sa nu o pot nota in cartea funciara din moment ce legea este asa de clara?

Multumesc
Răspuns la discuția Act sexual cu un minor de 17 ani
NU este nici o consecinta daca raporturile au fost consimtite de fata si daca nu sunteti profesor al ei, ruda etc.

ART. 220
Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Fapta prevăzută în alin. (1) - (3) se sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când:
a) minorul este rudă în linie directă, frate sau soră;
b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
c) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.
(5) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani.
Buna ziua domnule Profesor,
Va rog sa-mi dati un sfat:
De 8 ani saunt casatorita si locuiesc cu sotul meu intrun apartament proprietate a socrilor.In timp am facut singura(sotul nu lucra sau daca lucra nu avea niciodata bani)investitii majore, am modernizat apartamentul total exclusiv pe banii mei.
In ultima vreme situatia s-a tensionat si as vrea sa ma protejez cumva asa ca as vrea sa notez in cartea funciara apartamentul ca locuinta a familiei.
Pot face acest lucru fara acordul expres al socrilor si al sotului?

art 321 codul nou spune ca se poate nota in cartea funciara de unul din soti chiar daca acesta nu e proprietar.

In situatia mea se poate?