Buna ziua domnule Profesor,
Va rog sa-mi dati un sfat:
De 8 ani saunt casatorita si locuiesc cu sotul meu intrun apartament proprietate a socrilor.In timp am facut singura(sotul nu lucra sau daca lucra nu avea niciodata bani)investitii majore, am modernizat apartamentul total exclusiv pe banii mei.
In ultima vreme situatia s-a tensionat si as vrea sa ma protejez cumva asa ca as vrea sa notez in cartea funciara apartamentul ca locuinta a familiei.
Pot face acest lucru fara acordul expres al socrilor si al sotului?
art 321 codul nou spune ca se poate nota in cartea funciara de unul din soti chiar daca acesta nu e proprietar.
Nu. Se putea nota daca era bunul comun ( eficienta in cazul in care din actele casei nu rezulta ca e bun comun)sau exclusiv al sotului dvs, nu in proprietatea unui tert.
Dvs locuiti acolo prin bunavointa socrilor, sunteti tolerati, socrii pot cere evacuarea dvs oricand.
Aveti insa in drept de creanta pt investitiile facute , puteti cere o anumita suma in instanta printr-o actiune in pretentii impotriva socrilor si sa cereti dreptul de retentie, cred ca puteti sa inscrieti litigiul in cartea funciara.
Avand domiciliul acolo oricum nu va poate da afara decat printr-o actiune de evacuare sau revendicare si asta la cererea socrilor, nu a sotului.
Locuinţa familiei
Noţiunea
Art. 321. – (1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă,
locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile
legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul
imobilului.
In codul civil se scrie clar ca poate fi notata in cartea funciara chiar daca nu este proprietatea sotului care cere aceasta notare
Ce anume impiedica sa nu o pot nota in cartea funciara din moment ce legea este asa de clara?
Dvs puteti incerca, nu-i mare lucru sa mergeti cu actul casei, copii dupa buletine, certificatul de casatorie si c-o cerere la OCPI, insa ce doriti dvs nu e realizabil in opinia mea.
Sa analizam cu atentie
Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile
legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul
imobilului.
nu numai femeia sau nu numai barbatul, oricare din ei, chiar daca proprietar e exclusiv celalalt.
daca nu erau parintii sotului, ci niste prieteni.. cum v-ati fi notat locuinta familiei la ei in casa ?
sa stiti ca notarea asta, chiar daca s-ar fi facut, nu va ajuta si nu va aduce un neajuns ca nu se poate nota..
Noi avem acolo domiciliul de fapt, in atele de identitate, locuim acolo neintrerupt de 8 ani, suntem trecuti in cartea de imobil, deci chiar daca ar fi apartamentul unor prieteni, este foarte posibil sa fie locuina familiala a altora in conditiile in care locuiesc acolo. Codul civil nu prevede nicaieri ca trebuie neaparat ca unul din soti macar sa fie proprietar chiar si exclusiv asupra locuintei. Acestea sunt interpretari personale dar nu sunt bazate pe nici o prevedere legala expresa.
Din ce am citit pe net, aceasta institutie "locuinata familiei" este copiata din dreptul canadian francez-Quebec si in acest drept, locuinat detinuta cu un contract sau prin toleranta, se noteaza in cartea funciara ca si locuinta a familiei, daca domiciliul este acea locuinta, acest demers fiind comunicat proprietarului printr-o scrisoare recomandata sau prin alt mijloc de acest gen.
Posibil la noi fiind inca asa de nou conceptul, lumea sa fie reticenta.
Notarea asta are importanta ei in sensul ca nu poti fi dat afara din locuinta in orice moment in care socri sa zicem se supara pe nora(in acest caz)
Cu notare sau nu, socrii nu va pot da afara oricum pt ca sunttei luati in acel spatiu, le e necesara o hotarare judecatoreasca, asta incerc sa va zic.
Iar chiar si notata fiind ca locuinta a familiei, socrii tot pot cere evacuarea dvs in instanta si radierea notarii, asa ca ..
Notarea e necesara ca proprietarul sa nu poata sa vanda. Succes la OCPI!