Multumesc de raspuns,
Sigur , nici nu concepem fara avocat.
Mai ales ca este si o taxa de timbru costisitoare si sa pierzi pentru ca reclamanrii nu au calitate procesuala activa riscul este foarte mare.
As dori sa stiu daca putem face o actiune in instanta pentru o uzucapiune eu si nepotul meu in calitate de mostenitori acceptanti, eu de pe urma mamei mele iar nepotul de pe urma surorii mele.
Pe scurt: parintii mei au cumparat cu chitanta de mina un teren in 1956, au construit o casa in 1958, ulterior tatal a decedat in 1975 mostenitori legali fiind mama, eu si sora mea.(certificat de mostenitori) In anul 2001 a decedat mama succesori fiind eu si sora mea fara dezbaterea succesiunii. Eu am facut declaratie de acceptare inregistrata in RNNEOS. In 2015 a murit si sora mea iar unicul ei fiu a facut declaratie de acceptare in termen. Masa succesorala nu exista dar va exista in urma procesului.
Pe noul cod procedura de dezbatere succesorala notariala in astfel de situatii prevede citarea succesibilului la ultimul domiciliu pentru acceptarea sau renuntarea la mostenire. In situatia in care nu raspunde citarii atunci notarul decide . Dar cum sa citezi un decedat?
Pe vechiul cod nu exista fraza asta, era doar : Strain de succesiune.
Si daca trebuie mers in instanta cine se da in judecata ?
Din 2015 pina in 2023 a avurt la dispozitie 8 ani de zile sa. faca o declaratie de acceptare la notar dar nu a vrut . A parasit imobilul succesoral intr-un alt imobil mostenit de la părinții lui. Exista in online un model de certificat de calitate de mostenitor in care se precizeaza :
Strain de mostenire prin neacceptare.......................
Deci la notar fara instanta.
Dupa noul cod.
Multumesc de raspuns,
Notarul are obligatia de a verifica acceptarea sau neacceptarea succesiunii in Registrul National Notarial al Optiunilor Succesorale si acolo nu este pentru ca am verificat eu. .Diferenta intre notar si instanta este de timp, la notar dureaza o saptamana iar in instanta 2 ani.
Neacceptare mostenire
Sora mea a decedat in anul 2015 mostenitori fiind fiul defunctei dintr-o casatorie anterioara si sotul supravietuitor. Succesiunea nu a fost dezbatuta pina in prezent. Fiul a acceptat expres succesiunea in termenul legal de optiune succesorala de 1 an. Sotul supravietuitor nu a acceptat succesiunea, s-a .mutat din imobilul succesoral si ulterior a decedat in anul 2023. Intrebarea este daca dezbaterea succesiunii se poate realiza la notar sau in instanta?
Eu cred ca sotul este strain de .mostenire prin neacceptare.
Deschidere rol fiscal
Linga casa noastra este un teren de aprox. 500 mp fara proprietar pe care noi il folosim din anul 1970 si pe care nu l-a revendicat nimeni, presupun ca este al statului prin primaria municipiului Bucuresti.
Parintii nostri l-au imprejmuit si l-au folosit ca gradina de zarzavat si livada de pomi, ulterior in anul 1978 eu am construit un garaj , in prezent fiind folosit ca magazie. Acest teren nu are rol fiscal si vreau sa depun o declaratie de impunere
la primarie dar nu stiu cu ce data .
Cind am construit garajul am dovezi doveditoare, martori vecinii.
Intrebarea este daca pun data folosintei din 1978 platesc impozitul aferent de atunci ?
Multumesc de raspuns, ma gandeam ca din punct de vedere contabil putem compensa aceasta suma din fondul de penalizari sau din fondul de dezvoltare, cu o decizie a comitetului executiv. In fond lucrrarea a fost executata dar lipseste o chitanta.
Asociație de proprietari.
In anul 2016 administratorul a angajat o lucrare de reparatie a acoperisului in valoare de 1000 lei.Administratorul i-a dat banii acesta a adus la asociatie chitante de materiale in valoare de 500 lei urmind ca pentru restul de 500 lei sa aduca factura. Lucrarea a fost realizata integral dar acestanu a mai adus focumentul respectiv. Astfel in contabilitate a ramas o haura de 500 lei. Ulterior dupa 2 ani administratorul a murit iar noul administrator a evidentiat suma respectiva la preluare di o avem si acum.
Cum se poate rezolva acrasta problema?
Mentionam ca lucrarea a fost realizata integral.