avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Activitate favex

Activitate favex

Deschidere rol fiscal
Linga casa noastra este un teren de aprox. 500 mp fara proprietar pe care noi il folosim din anul 1970 si pe care nu l-a revendicat nimeni, presupun ca este al statului prin primaria municipiului Bucuresti.
Parintii nostri l-au imprejmuit si l-au folosit ca gradina de zarzavat si livada de pomi, ulterior in anul 1978 eu am construit un garaj , in prezent fiind folosit ca magazie. Acest teren nu are rol fiscal si vreau sa depun o declaratie de impunere
la primarie dar nu stiu cu ce data .
Cind am construit garajul am dovezi doveditoare, martori vecinii.
Intrebarea este daca pun data folosintei din 1978 platesc impozitul aferent de atunci ?
Multumesc de raspuns, ma gandeam ca din punct de vedere contabil putem compensa aceasta suma din fondul de penalizari sau din fondul de dezvoltare, cu o decizie a comitetului executiv. In fond lucrrarea a fost executata dar lipseste o chitanta.
Asociație de proprietari.
In anul 2016 administratorul a angajat o lucrare de reparatie a acoperisului in valoare de 1000 lei.Administratorul i-a dat banii acesta a adus la asociatie chitante de materiale in valoare de 500 lei urmind ca pentru restul de 500 lei sa aduca factura. Lucrarea a fost realizata integral dar acestanu a mai adus focumentul respectiv. Astfel in contabilitate a ramas o haura de 500 lei. Ulterior dupa 2 ani administratorul a murit iar noul administrator a evidentiat suma respectiva la preluare di o avem si acum.
Cum se poate rezolva acrasta problema?
Mentionam ca lucrarea a fost realizata integral.
Multumesc de raspuns.
Nu pot sa merg si eu la notar in calitate de soră a lui X sa verific registrele notariale?
Va prezint următoarea situatie:
X casatorita cu Y si cu un fiu dintr-o casatorie anterioara, locuiesc intr-un imobil care este bun propriu al lui X, mostenire de la parintii ei.
In anul 2015 decedeaza X , nu se dezbate succesiunea, succesibili sunt sotul supravietuitor si fiul. Fiul face declaratie la notar de acceptare expresa a succesiunii legale, sotul nu. Sotul se muta din imobilul succesoral intr-un alt imobil proprietate personala mostenire de la parintii lui. Sotul Y decedeaza in anul 2023 avind ca mostenitor un frate.
Intrebarea este daca se dezbate succesiunea dupa X cine sunt mostenitorii ? Si fiul si sotul sau doar fiul?
Eu cred ca doar fiul pentru ca sotul putea sa accepte tacit succesiunea din 2015 pina in 2023 dar nu a facut-o.





Va rog sa-mi dati o opinie, detaliez putin:
Mama a decedat in anul 2001 avind 2 succesori eu si sora mea. Dezbaterea succesiunii nu s-a facut nici acum. In 2003 sora mea m-a actionat in judecata prezentand un testament in care ea era leg. universal iar eu legatar particular solicitind sa se constate acceptarea tacita, stabilirea masei succesorale si atribuirea imobilului succesoral cu plata unei sulte catre mine.
Eu am solicitat acceptarea tacita si reductiunea testamentului la nivelul rezervei succesorale.
Procesul s-a terminat neconcludent pt ca judecatorul a constatat ca imobilul succesoral nu are titlu de proprietate fiind cumpărat cu chitanta de mana in 1956. Ulterior in anul 2015 a decedat si sora mea si nu s-a facut dezbatere succesorala.
Este nevoie de uzucapiune dar in prealabil imi trebuie o declaratie de acceptare tacita a a succesiunii testamentare a mamei mele. Deci daca ma duc la notar si dau declaratia avind ca motiv reducerea liberalitatilor in instanta in termenul de optiune succesorala respecriv cunoasterea testamentului reprezinta acceptare tacita.?
Acceptare tacita a succesiunii
Doresc sa stiu daca in timpul de optiune succesorala respectiv 6 luni de la cunoasterea testamentului am solicitat in instanta reducerea liberalitatilor excesive la nivelul rezervei succesorale constituie un act de acceptare tacita a mostenirii conform art. 841 VCC.
Am calitatea de legatar particular, fiica a defunctei mame.
Răspuns la discuția OUG efecte
Oug nr.31/25.03.2022 publicata in 28.03 in MO.
Art. II.Noi am solicitat primariei sa faca apel in numele nostru pe platforma MDLA si dupa doua saptamini am intrebat daca au facut-o.
Raspunsul a fost ca vom primi raspuns in 30 de zile. Ulterior am aflat pozitita primariei ca se asteapta normele de aplicare.Toata tara a aplicat, bugetul alocat s-conumat in proportie de 70 %, doar aceata primarie refuza.
Discuție OUG efecte
As dori sa aflu un raspuns la urmatoarea intrebare: cind isi produce efectele un oug? incepind cu publicarea in MO sau dupa 30 zile cind ii apar normele metodologice. In situatia noastra nu avem nevoie de norme pentru ca pur si simplu se aproba repararea acoperisurilor la constructiile cu acoperis tip sarpanta lucru interzis pina acum in legislatie. Noi vrem sa reparam acest acoperis prin PNNR cu finantare din fonduri europene iar primaria noastra spune ca nu se poate fara norme pt. ca nu este legala. Ca un OUG isi produce efecte numai dupa aparitia normelor, adica dupa 30 zile.Toate sectoarele au aplicat mai putin unul, al nostru.Aplicarea la PNNR se face pe principiul : primul venit primul servit, deci nu o sa avem nicio sansa.











Tatal meu a cumparat un teren in anul 1956 cu chitanta de mina, a construit o casa in 1957 in care am locuit intreaga familie adica eu, sora mea si parintii. In prezent mostenitori sunt eu si nepotul meu intrucit parintii si sora mea au decedat.
Pentru o promova o actiune de dobindire a titlului de proprietate al imobilului prin uzucapiune trebuie actionati vinzatorii dar acestia sot, sotie, au decedat succesiv in 1968 si 1995 iar in certificatele de mostenitori emise in urma dezbaterilor nu exista terenul vindut tatalui meu. Au o unica mostenitoare care locuieste in afara tarii.. Noi o actionam pe aceasta ? sau statul roman prin declararea vacantei succesorale. Daca aceasta mostenitoare se prezinta in instanta o sa spuna ca nu are nicio legatura cu acest teren, are certificat de mostenitor atit de la tata cit si de la mama iar acest imobil nu exista.
Precizez ca din 1956 tatal meu a preluat rolul financiar al terenului si constrctiei platindu-se impozitele aferente pina in prezent.