avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Activitate pauldecuseara

Activitate pauldecuseara

Politistii nu par a fi prea dispusi sa intervina prompt (justificand ca nu prea au temei legal intrucat e spatiu privat si nu public si cum nu e o situatie de pericol...). bariera e demult implementata insa stiti ca romanii sunt un popor inventiv :-)
Multumesc de raspuns. Vom face si asta (vom amenaja spatii de parcare pt motociclete pe care le vom inchiria) insa intrebarea mea viza cazul in care unii care parcheaza acum vor continua sa parcheze abuziv pe spatiile comune. Ce solutii avem pt a-i face pe acestia sa nu mai parcheze (in conditiile in care nu respecta notificarile asociatiei, nu vor sa inchirieze, blocatul rotilor este ilegal, un proces dureaza prea mult)? La aceasta intrebare as aprecia un raspuns cu caile de actiune (preferabil cele practice si usor de implementat). Multumesc
Incerc sa clarific: este o parcare subterana a complexului in care unii proprietari au cumparat de la dezvoltator locuri de parcare. Ele intra in cota indiviza si pt ele platim cotele de intret repartiz pe cota indiviza. In acea parcare subterana mai sunt vecini care nu au loc de parcare si parcheaza pe spatiul comun ramas liber. Ei pt asta nu platesc nimic si in unele cazuri creeaza si disconfort. Dorim sa nu le mai permitem sa parcheze in aceste spatii comune si intrebarea este ce solutii practice si rapide avem la indemana (in afara celor descrise se mine mai sus care sunt de durata si necesita pregatire multa prealabila). Cazul ideal era sa le putem bloca rotile insa am inteles ca nu este legal. Nu ma intereseaza cazul in care unii parcheaza pe locul de parcare privat detinut de altii ci doar cazul in care parcheaza pe spatiul comun ramas liber in parcarea subterana.
Va multumesc de raspuns. Prima parte este clara (din pacate confirma ce aflasem si eu ca nu avem voie sa blocam rotile). Ref partea a doua: intreb in calitate de locatar care are loc de parcare pt care plateste cotele de intretinere ce se rep pe cota indiviza si este satul sa-i vada pe altii ce nu au insa parcheaza pe spatiile comune din parcarea subterana fara sa plateasca nimic. stiu prevederile citate de dvs in nu sunt deloc practice. Prea mare bataia de cap si prea mare durata sa stai sa instrumentezi un caz si sa actionezi in instanta pt asta. Speram sa existe o cale legala mai rapida: de pilda tot legea asociatiilor permite sesizarea primariei sau a politiei pt ocuparea abuziva si aceasta este contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Insa si asta presupune ceva pregatire si speram sa existe o alta cale si mai simpla. Daca exista asa ceva si cineva stie il rog sa mentioneze. Multumesc anticipat inca odata.
Buna ziua,

Imi puteti spune va rog ce mijloace are o Asociatie de Proprietari impotriva locatarilor care ocupa abuziv spatiile comune ale asociatiei? Ca sa dau un exemplu concret, in parcarea subterana sunt masini parcate pe spatiul comun (deci in afara locurilor de parcare ce apartin proprietarilor). As dori sa stiu daca le putem bloca rotile de exemplu (ca solutie de ultima instanta pt cei care nu raspund la notificarea transmisa) sau ce masuri exista pentru a-i face sa respecte statutul asociatiei si legea ce nu permit utilizarea spatiilor comune in interes personal decat cu aprobarea comitetului executiv sau in baza unui ctr de inchiriere. multumesc anticipat de raspuns.
Multumesc de raspunsuri. Referitor la cale amiabila vs instanta: dupa cum spuneam deja anterior, este vorba despre cazul in care proprietarul in cauza da in judecata Asociatia (si nu invers) pe motiv ca desi avea contoarele defecte nu inseamna ca a si consumat caldura. Poate invoca ca a stat in frig, bloc nou, termopane, etc. Stiu ca este o justificare dusa la extrem si ca nici un judecator normal nu l-ar crede insa membrilor din comitet care ar trebui sa aprobe aplicarea calculului pausal pe o per anterioara le e teama ca riscam sa ajungem in instanta si neputand sa facem efectiv dovada faptului ca a consumat (ci doar a faptului ca apometrele de caldura erau defecte) vom pierde procesul si ii vom plati chelt de judecata. Prin urmare, cu tot respectul pe timpul alocat problemei mele as avea nevoie de temei legal (insa vad ca nu prea exista) si nu de strategii de abordare caci aici lucrurile imi sunt f clare si stiu ce este de facut. Ref la cele 2 citate de lege aratate: primul arata doar ca apt resp se poate considera ca fiind fara contor si putem aplica pausal (insa nu pe per anterioara) iar al doilea nu este aplicabil (si oricum nu arata decat obligativitatea de a avea sursa alternativa de caldura nu si cea de a o folosi). O sa mai caut prin legi insa speram sa existe pers care au trecut prin cazuri similare sau care cunosc bine speta si pot furniza un raspuns punctual la cele 3 intrebari.
Au index continuu. Am spus deja ca au fost verificate metrologic si au fost gasite in neregula/defecte. Verificarea a fost facuta de elsaco. Din pacate dc aveti dreptate ca nu exista o astfel de norma, riscam ca neputand dovedi ca apt a consumat caldura (ci doar ca a avut contoare defecte) sa nu putem dovedi dauna si deci sa ne scada f mult sansele de reusita intr-un eventual proces :-(
Multumesc de raspuns. Evident ca se va incerca calea amiabila. Insa intrebarea mea de la pct 3 viza cazul in care unii vor actiona in instanta Asociatia pe motiv ca desi contoarele au fost gasite in neregula asta nu inseamna ca dovedim ca ei chiar au consumat in acea perioada (deci s-a creat un prejudiciu prin faptul ca alti locatari au platit consumul lor). Ei vor sustine nu am consumat caldura. Am stat in frig. De aia intrebam dc exista o norma legala ce impune in astfel de cazuri un consum minim (asa cum exista de pilda la apa rce si calda un consum minim prevazut de min sanatatii) pe care sa il putem aplica si ei sa nu mai poata invoca faptul ca nu au consumat si sa nu avem probleme dc ajungem in instanta.
Incerc sa clarific in cele ce urmeaza: caldura este produsa de centrala proprie a complexului. Fiecare apartament are repartitoare/contoare ce masoarea apa calda ce intra in calorifere insa nu sunt montate pe calorifere din intr-o nisa tehnica pe scara alaturi de contoarele de apa calda si rece. Aceste contoare au fost care au index zero din 2008 au fost verificate deja metrologic si au fost gasite in neregula. Prin urmare am vrea sa recuperam costul caldurii necontorizat la aceste apt pe perioada cat nu a fost contorizat (sau maxim 3 ani = termenul de prescriptie) insa am nelamuririle sintetizate in cele 3 intrebari de mai sus. Daca stie cineva raspunsul la ele mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc anticipat.
Locuiesc intr-un complex care are centrala proprie si toate apt au contorizare separata. Unora dintre vecini nu le-a functionat contorul niciodata (au index 0) in conditiile in care blocul este dat in folosinta din 2008. Administratorul s-a prins acum, a facut verificarea metrologica a contoarelor (desi nu cred ca era neaparat nevoie fiind evident ca nu masoara intrucat aveau index 0) si se pune problema recuperarii pausale pe perioada anterioara a costului caldurii nefacturat celor in cauza ce practic a fost 'subventionat' de ceilalti locatari cu contoare corecte. As avea urmatoarele intrebari:
1. Exista vreo lege in baza careia de determina consumul pausal de apa calda utlizata pt caldura (eu stiu de ordinul anrsc 343/2010 insa nu prevede un nivel pausal decat pt apa calda si rece nu si caldura)
2. Exista vreo lege care spune pe ce perioada anterioara putem recupera pausal? Fara sa stiu temeiul legat eu m-as duce pe ultimii 3 ani (termenul de prescriptie al datoriei).
3. Credeti ca intr-un proces am putea avea probleme pe motiv ca desi putem dovedi ca contorul nu a functionat nu putem recupera pe perioada anterioara pe motiv ca nu putem face dovada ca cel in cauza ar fi trebuit sa aibe consum de caldura. Intreb pt ca cei de la asociatie le e cam teama sa mearga in proces pe motiv ca cel in cauza ar putea invoca faptul ca a stat in frig si nu a consumat deloc si noi n-am putea dovedi contrariul. Dc ar exista o prevedere legala privind un consum minim de facturat (asa cum avem la apa acel consum minim impus de Min Sanatatii) cred ca astfel de argumente n-ar sta in picioare insa nu cunosc si poate ma ajutati atat cu asta cat si cu perioada anterioara pe care putem recupera acest consum. Multumesc anticipat.