avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ocupare abuziva spatiu comun asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ocupare abuziva spatiu comun asociatie

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog ce mijloace are o Asociatie de Proprietari impotriva locatarilor care ocupa abuziv spatiile comune ale asociatiei? Ca sa dau un exemplu concret, in parcarea subterana sunt masini parcate pe spatiul comun (deci in afara locurilor de parcare ce apartin proprietarilor). As dori sa stiu daca le putem bloca rotile de exemplu (ca solutie de ultima instanta pt cei care nu raspund la notificarea transmisa) sau ce masuri exista pentru a-i face sa respecte statutul asociatiei si legea ce nu permit utilizarea spatiilor comune in interes personal decat cu aprobarea comitetului executiv sau in baza unui ctr de inchiriere. multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: pauldecuseara , utilizator 15:31, 8 Aprilie 2014
daca le putem bloca rotile de exemplu

Nu puteti apel la aceasta masura,deoarece riscati sa raspundeti penal
ce masuri exista pentru a-i face sa respecte statutul asociatiei si legea

In ce calitate intrebati?
Reprezentantii legali ai asociatiei nu cunosc norme in vigoare /
Iata ce prevede L nr 230/2007


Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,
cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum şi plata daunelor.
Art. 19
În cazul spatiilor, respectiv al apartamentelor cu mai mult de un proprietar, raporturile
de coproprietate vor fi reglementate potrivit dreptului comun.
Va multumesc de raspuns. Prima parte este clara (din pacate confirma ce aflasem si eu ca nu avem voie sa blocam rotile). Ref partea a doua: intreb in calitate de locatar care are loc de parcare pt care plateste cotele de intretinere ce se rep pe cota indiviza si este satul sa-i vada pe altii ce nu au insa parcheaza pe spatiile comune din parcarea subterana fara sa plateasca nimic. stiu prevederile citate de dvs in nu sunt deloc practice. Prea mare bataia de cap si prea mare durata sa stai sa instrumentezi un caz si sa actionezi in instanta pt asta. Speram sa existe o cale legala mai rapida: de pilda tot legea asociatiilor permite sesizarea primariei sau a politiei pt ocuparea abuziva si aceasta este contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Insa si asta presupune ceva pregatire si speram sa existe o alta cale si mai simpla. Daca exista asa ceva si cineva stie il rog sa mentioneze. Multumesc anticipat inca odata.
Inteleg ca asociatia de proprietari a alocat unor proprietari locuri de parcare pentru care acestia platesc la asociatie. Dar probabil ca a mai ramas loc liber, neamenajat ca locuri de parcare si pe care alti proprietari parcheaza fara sa platesca.
Ca sa intelegem, spuneti-ne daca asa sta situatia.
Dar pe locul dumneavoastra de parcare, de exemplu, poate parca altcineva ori aveti acolo un dispozitiv pe care-l incuiati si descuiati dumneavoastra?
Incerc sa clarific: este o parcare subterana a complexului in care unii proprietari au cumparat de la dezvoltator locuri de parcare. Ele intra in cota indiviza si pt ele platim cotele de intret repartiz pe cota indiviza. In acea parcare subterana mai sunt vecini care nu au loc de parcare si parcheaza pe spatiul comun ramas liber. Ei pt asta nu platesc nimic si in unele cazuri creeaza si disconfort. Dorim sa nu le mai permitem sa parcheze in aceste spatii comune si intrebarea este ce solutii practice si rapide avem la indemana (in afara celor descrise se mine mai sus care sunt de durata si necesita pregatire multa prealabila). Cazul ideal era sa le putem bloca rotile insa am inteles ca nu este legal. Nu ma intereseaza cazul in care unii parcheaza pe locul de parcare privat detinut de altii ci doar cazul in care parcheaza pe spatiul comun ramas liber in parcarea subterana.
O solutie ar fi sa inchiriati locuri de parcare si celorlalti vecini care acum nu au loc de parcare. Acele spatii comune sa fie inchiriate ca locuri de parcare si sa plateasca la asociatie asa cum platiti si dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Parcare privata - acces marshanna marshanna Buna ziua, Este vorba despre o cladire cu peste 200 de apartamente, care are in dotare o parcare privata de vreo suta de locuri. Acest spatiu - parcarea este ... (vezi toată discuția)
Președintele asociației mi-a blocat accesul cu mașina în cadrul complexului pe motiv că nu am un loc de parcare cumpărat/închiriat. cum pot rezolva acest abuz? Bogdan_C93 Bogdan_C93 Buna ziua, am o intrebare si va rog sa ma ajutati cu lamuriri competente, eu unul nu cunosc legislatia in domeniul acesta asa ca am nevoie de ajutorul vostru. ... (vezi toată discuția)