Buna ziua,
Este vorba despre o cladire cu peste 200 de apartamente, care are in dotare o parcare privata de vreo suta de locuri. Acest spatiu - parcarea este intabulat in doua categorii, Proprietarii unui loc de parcare il au in acte ca si proprietate particulara, cu numar de cadastru si acte personale, in vreme ce calea de acces centrala dupa bariera este proprietate privata comuna, cu numar de cadastru si proprietate comuna. Altfel spus, de la bariera se merge pe spatiul privat comun, dupa care fiecare parcheaza pe locul lui propriu, proprietate sa personala. Accesul la bariera se face prin telefon, se suna la un numar si daca esti in lista care are voie sa acceseze in parcare, bariera se deschide.
Din pacate, parcarea este plina de masini de genul - unii care nu au nicio treaba cu blocul acesta, dar neavand loc de parcare pe strada intra dincolo bariera, profitand ca aceasta este deschisa vreme de jumatate de minut arunci cand intra un om care are dreptul sa intre, dupa care intrusul isi baga masina cu tupeu pe locul cuiva SAU o lasa pe spatiul privat comun.. A doua categorie este formata din vizitatori - vin oamenii in vizita, li se deschide bariera de catre un proprietar, dupa care oaspetele isi baga masina iarasi unde apuca, ori pe locul unuia care e liber, ori in zonele private comune. A treia categorie este formata din proprietari care au un singur loc de parcare dar doua masini, si ca atare intra cu ambele masini dupa bariera si parcheaza iarasi unde apuca.
Intrebarea este - care ar fi modalitatea legala de descurajare a celor care intra in mod ilegal dincolo de bariera. Altfel spus, eu fiind proprietar pe un loc de parcare dincolo de bariera, daca ma pomenesc cu o masina parcata acolo, pe locul meu, cui ma adresez ? La fel, cui se adreseaza Asociatia de proprietari, in cazul masinilor lasate ilegal in spatiile private comune de dupa bariera (este vorba aici despre spatiile care sunt intabulate ca si comune si care nu obtureaza accesul la spatiile private de parcare). Asociatia ar avea dreptul legal, de pilda, sa dispuna ridicarea unei masini lasate in spatiile comune private de dupa bariera ? Exista un articol d elege in acest sens ?
Multumesc !
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Practic, pentru problema dvs nu exista legislatie, daca ar fi fost vorba despre drum public se putea apela la organele statului (ex politia locala) pentru constatare si eventual avertismente/amenzi, insa fiind vorba despre un domeniu privat singura solutie este sa va faceti ordine prin norme in interiorul asociatiei de proprietari, la care partea proasta este ca nu prea aveti mijloace de constrangere daca cei care parcheaza apeleaza la tupeu. NU vad solutie.
Multumesc pentru raspuns. Am citit pe un sait ca ar putea fi vorba despre tulburare de posesie in cazul in care cineva parcheaza pe un loc proprietate particulara, insa citind articolul de lege din Codul Penal, nu cred ca se incadreaza la asa ceva, nefiind vorba despre violenta.. Totusi, pentru categoria celor care intra dincolo de bariera si parcheaza, practic, pe un teren care nu le apartine, si care este INGRADIT (accesul se poate face doar pe la bariera), nu se poate face o incadrare juridica ? Ma gandesc ca este exact aceeasi situatie cu aceea in care as intra in curtea unui om si mi-as pune un cort in ograda respectivului. Cum considerati ?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Despre tulburare de posesie in sensul legii penale in niciun caz nu poate fi vorba. Singura solutie ar fi sa nu li sa permita accesul la bariera (dar cum bariera nu este pazita nu vad cum se poate realiza aceasta) sau sa nu mai poata scoate masina odata intrati in perimetru (insa probabil ca bariera se ridica automat la iesire). NU stiu, am vazut in occident ca trebuie tastat codul atat la intrare cat si la iesire, pentru ca probabil este neplacut ca la iesire sa astepti dupa o alta masina ca sa se deschida bariera, zic si eu.
Chiar stau si ma gandesc ca nu exista solutie practica pentru aceasta problema. Ar putea fi o solutie ridicarea masinilor de catre o firma specializata, insa nu exista nici macar o hotarare de consiliu local care sa reglementeze aceasta situatie, sau blocarea rotilor, insa la fel nefiind domeniu public nu se poate interveni. Ar fi solutia aberanta a actiunilor in instanta masina cu masina, ceea ce este o varianta de neluat in seama si deci inaplicabila.
(desi aparent situatia ar fi comparabila cu cea in care o persoana parcheaza masina in curtea unui proprietar, exista diferente pentru ca proprietarul poate practic sa inchida portile si sa anunte politia ca in curtea lui exista o masina parcata aiurea, or dvs acolo nu puteti sa inchideti poarta si sa blocati masina inauntru, ceea ce probabil ca ar descuraja tupeistii pentru viitor)
Deci, din aceste motive v-am spus in primul mesaj ca nu vad solutie, practic aceste gen de probleme nu sunt reglementate in niciun fel (la fel ca multe alte aspecte ale vietii in Romania).
Daca le blocati/inchideti masina in graj veti primi amenda pentru ingradire de libertate. Un vecin, suparat ca i s-a ocupat locul de parcare propretate privata. a parcat in fata si a blocat masina parcata abuziv. Cand a venit politia, a primit amenda pentru ingradire de libertate iar cel care a parcat abuziv nu a primit amenda, nici macar pentru tulburare de posesie.
Politia interpreteaza situatia cum are chef. In Romania, o parcare privata inseamna doar ca ai dreptul sa-ti montezi un blocator. Daca blocatorul este ingust, si cineva parcheaza intre locurile de parcare, degeaba ai montat si blocatorul. Tot ce mai poti sa faci este sa inveti cum sa faci fotografii. Nu stiu daca vor folosi la ceva.
Prin lipsa reglementarii acestori parcari proprietate privata, institutiile statului lasa la latitudinea proprietarilor de a-si apara dreptul la proprietate, fiecare cum intelege ca se poate face acest lucru. Este recomandat sa dati in judecata. Cand cazurile de acest fel se vor judeca rapid, toata situatia se va rezolva de la sine.