Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea supraterana este restrictionat, cu bariera si se face pe un drum privat (care deserveste si accesul in blocuri). Accesul la parcarea subterana se face de pe drum public.
Locurile de parcare supraterane nu au cota parte indiviza, in timp ce cele subterane au.
Discutia in randul locatarilor a aparut in urma distribuirii costurilor per cota parte indiviza.
Intrebarea este daca este normal ca locurile supraterane sa nu aibe cota parte indiviza.
Discutam de cota-parte indiviza de proprietate doar daca acea parcare se afla in proprietatea privata a proprietarilor, pentru care chiar li se calculeaza costuri.
Interesati-va a cui este terenul respectiv (unde este parcarea supraterana) si discutati care sunt regulile de parcare.
Nu vreau sa ma hazardez cu presupuneri - a cui este terenul, cine il intretine, cine poate parca si cine nu, etc.
Discutam de cota-parte indiviza de proprietate, doar daca proprietarii, prin contractul de vanzare-cumparare, au achizitionat, distinct si un loc de parcare propriu. Din acest motiv, pentru locul de parcare, proprietarilor li se calculeaza costuri pe cota-parte indiviza de proprietate. Inteleg ca aici nu este nicio problema...
Daca pentru parcarea supraterana nu aveti cota-parte indiviza de proprietate, inseamna ca nu sunteti proprietari pe acel loc, insa acesta tot este in evidenta cuiva - poate a autoritatilor locale, care gestioneaza si aceste locuri de parcare. Interesati-va cine "raspunde" de aceasta parcare si care sunt regulile de parcare.
toate locurile de parcare au fost vandute prin contracte de vanzare-cumparare proprii. Inteleg ca ar figura in cartea funciara, insa nu au cota parte indiviza, de aici dilema noastra, daca o astfel de situatie este posibila.
Locurile de parcare supraterane sunt suprafete neconstruite , astfel incat nu au cota parte indiviza din cladiri si instalatii.
In general au numai cota parte indiviza din drumul de acces, cum au si toate apartamentele, dar aceasta cota nu este dintre cele la care se refera Legea 196/2018 cand explica modul de repartizare a cheltuielilor asociatiei de proprietari pe cota parte indiviza..
Deci: da, e posibil.
Daca locurile de parcare sunt individualizate, sunt specificare in contractul de v / c - este o situatie, in sensul ca la aceste locuri de parcere pot fi folosite doar de catre proprietarii respectivi. Mai mult, si dvs. stiti mai bine - fiecare parcheaza unde gaseste liber sau aveti ceva reguli pe-acolo, placute de identificare, etc.?
Chiar in aceste situatii, probabil ca aceste locuri de parcare "produc" niste costuri/cheltuieli, care vor trebui repartizate celor care le folosesc efectiv; banuiesc ca majoritatea dintere dvs. aveti doar cate un loc de parcare, dar este posibil ca alti proprietari sa aiba mai multe. Sigur ca cheltuielile repartizate vor fi proportionale cu nr. de locuri folosite/ocupate ...
In alta ordine de idei, am mai vazut pe forum discutii asemanatoare. Dezvoltatorii, intentionat nu au intabulat si aceste locuri de parcare, poate ca si unii dintre proprietari nu au dorit sa achizitioneze loc de parcare, astfel incat dezvoltatorul l-a instrainat cui a dat mai mult si nu neaparat din unora din condominiul respectiv, intelegeti, da?
Oricum, cheltuielile cu intretinerea, curatenia, iluminatul, poate paza parcarii se repartiza proportional cu nr. de locuri de parcare, mai banuiesc ca in baza unor intelegeri cu cei care administreaza parcarea.
Succes!