Președintele asociației mi-a blocat accesul cu mașina în cadrul complexului pe motiv că nu am un loc de parcare cumpărat/închiriat. Cum pot rezolva acest abuz?
Buna ziua, am o intrebare si va rog sa ma ajutati cu lamuriri competente, eu unul nu cunosc legislatia in domeniul acesta asa ca am nevoie de ajutorul vostru.
Situatia sta in felul urmator, locuiesc intr-un imobil care are parcare supraterana si subterana, in cadrul complexului amenajat cu curte interioara.
Asociatia de proprietari a montat bariera la intrarea in complex si initial s-a acordat dreptul tuturor locatarilor, proprietari, chiriasi, prin apelarea unui numar unic de telefon pentru ridicarea barierei, cei care au loc de parcare si cei care nu, ceea ce era si normal, dupa discutii privind privarea de dreptul de acces la proprietate.
Intre timp am avut o disputa personala cu cel care e presedintele asociatiei si mi-a fost retras dreptul, eu personal neavand un loc de parcare cumparat sau inchiriat. De-a lungul timpului am ocupat locurile care au proprietari, toate avand de fapt, dar cele care nu erau ocupate momentan, adica cele care nu aveau proprietarul mutat in bloc la momentul acela, parcand cu numar in geamul masinii. Dar pentru ca suntem oameni si pentru ca uneori nu ne putem intelege sau pur si simplu ranchiuna e mare am ajuns la o disputa si dreptul de ridicare bariera mi-a fost retras.
Spuneti-mi ce pot face din punct de vedere legal, deoarece este un abuz lucrul asta, nu mai pot ajunge la scara in cazul in care am de lasat bagaje, am de descarcat mobila sau daca am nevoie de salvare, trebuie sa astept sa imi deschida un vecin.
Tot ce vreau este sa pot ajunge in fata scarii pentru motivele invocate, nu ma mai intereseaza si nu vreau sa mai parchez pe locurile lor dar vreau sa am acces auto la proprietatea mea privata.
Multumesc anticipat!
CipM
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cred sa existe vreo lege care sa va garanteze sau sa oblige pe cineva sa va permita accesul cu auto la proprietatea dvs privata.
Daca ar exista asa ceva, atunci:
- ar urca toata lumea cu masina (sau cu moto de trial/motocross) pana la usa apartamentului sau pana la lift, macar pana scara blocului mergand pe aleea de 1 m de la strada si pana la bloc; deci care ar putea fi o limita legala, cat de aproape ar trebui sa fie specificat a.i. sa fie considerat ca "acces auto la proprietatea privata"?;
- ar veni cu autocamionul de 12 tone propr personala pana in fata blocului dvs desi aleea de la bariera si pana bloc e facuta pt 3,5 tone.
In fond aveti acces la proprietate pt ca aceasta incepe de la bariera, chiar daca e in propritate comuna (sau asa ar trebui, depinde ce ati cumparat).
Depinde ce scrie in actele asociatiei: statut, hotariri ale adun generale sau ale comit executiv, deasemenea in actul dvs de proprietate. In acele acte se afla raspunsul la problema dvs, nu cautati in legi generale.
Aparent bariera ar trebui sa fie bun comun si ar trebui sa aveti acces la ea (implicit si la mecanismul de actionare) dar asta depinde daca sunteti coproprietar si pe ea. Apoi, chiar daca aveti dreptul sa ridicati bariera, poate accesul auto e limitat doar la proprietarii de locuri de parcare, nu stim ce scrie in actele dvs si ale asociatiei dvs.
Ca proprietar, chiar si nemembru al asociatiei, aveti dreptul de acces la documentele asociatiei.
Multumesc de raspuns! Deci bariera ar trebui sa fie bun comun al tuturor proprietarilor.
Am pus eu gresit intrebarea, nu vreau sa ajung cu masina pana la usa apartamentului, nu vreau nici macar sa mai parchez pe vreun loc, pentru ca am vazut ca oamenii pot fi atat de ranchiunosi si rai, chiar daca am folosit locuri care deocamdata nu sunt ocupate de proprietarii lor, ce vreau e doar sa pot ajunge cu masina mea sa las bagaje, cumparaturi, cu masina de mobila, cu salvarea etc in fata scarii. Atunci cand plec in vacanta nu pot chema taxiul la scara, nu ii pot ridica bariera ca sa poata sa ajunga la scara ci trebuie sa merg cu trollerele dupa mine pana la iesirea din complex la bariera, ceea ce mi se pare absurd, atata timp cat bariera aia s-a luat si din banii mei, din fondul de investitii, de rulment si de ce s-a mai platit. Mai grav e atunci cand am nevoie de asistenta medicala pentru vreo urgenta, asistenta medicala pentru care cotizez luna de luna si nu voi putea beneficia asa cum beneficiaza toti ceilalti oameni care cotizeaza, in cazul acela salvarea nu poate ajunge in fata scarii pentru a facilita transportul cu targa, Doamne fereste, sau interventia rapid ci trebuie sa astept un vecin care are loc de parcare si automat si acces sau vreun vecin care nu l-a suparat pe presedintele de bloc si nu i-a cazut in dizgratie.
Deci tot ce vreau e asta, sa pot ajunge in fata scarii pentru cazurile in care am nevoie
editat : citare raspuns anterior
p.s.
Nu mai citati raspunsurile primite , in intregime.
Eu inteleg ce spuneti dvs si pare indreptatit. Dar daca doriti sa-i fortati cu vreun temei legal, tot in actele asociatiei si in contractul dvs trebuie sa verificati.
In cazul in care considerati ca se comite un abuz de catre presedinte/asociatie, va puteti adresa compartimentului care se ocupa de asociatiile de proprietari din primaria de care apartineti.
In locul dvs eu as lasa sa treaca putin timp si as relua discutiile la modul amiabil. Daca veti depune plangere, sigur nu veti mai ingropa securea razboiului.
Curios cum timp de ani de zile nu ati vâzut aspectele de tip asistentâ medicalâ, cârat bagaje etc..., si nici nu v-ati pus problema abuzului de drept fâcut când parcati acolo unde nu aveati dreptul!
Ca dvs sâ puteti benficia de un drept, acest drept trebuie sâ fie scris, actat.
În clar, recititi si întelegeti contractul de achizitie al bunului, locativ, cititi regulamentul interior de functionare al coproprietâtii, statutele, etc... .
În toate parcajele de coproprietate cu accese reglementate, numai proprietarii de locuri de parcare au drepturi de acces cu autovehiculele lor!
Când achizitionezi un bun cu loc de parcare, plâtesti în plus: locul de parcare, amenajârile acestora, etc...!
Pretextele de abuz din partea dvs nu pot functiona, interfonul de acces în parcare fiind accesibil, interventia pompierilor, serviciilor de salvare, etc... este posibilâ, gardianul fiind obligat sâ ridice bariera în cazuri de fortâ majorâ.
Concluzie, dacâ ati achizitionat un loc de parcare aveti drept de parcare pe acest loc dar nu si drept de acces la scarâ!
Ar fi interesant de propus guvernului o lege de acces la scarâ, o singurâ problemâ, riscâ sâ vâ coste spaga mai mult decât toatâ parcarea supra si subteranâ
vlavali
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna dimineata,
Cred ca raspunsul este mult mai simplu la problema dvs., si anume:
Cititi actele de proprietate ale apartamentului si verificati daca aveti in proprietate in cota indiviza, procent din calea de acces. Daca aveti, cititi pe net despre evictiune.
O zi frumoasa!