avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperarea costului energiei termice pe perioada ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperarea costului energiei termice pe perioada anterioara

Locuiesc intr-un complex care are centrala proprie si toate apt au contorizare separata. Unora dintre vecini nu le-a functionat contorul niciodata (au index 0) in conditiile in care blocul este dat in folosinta din 2008. Administratorul s-a prins acum, a facut verificarea metrologica a contoarelor (desi nu cred ca era neaparat nevoie fiind evident ca nu masoara intrucat aveau index 0) si se pune problema recuperarii pausale pe perioada anterioara a costului caldurii nefacturat celor in cauza ce practic a fost 'subventionat' de ceilalti locatari cu contoare corecte. As avea urmatoarele intrebari:
1. Exista vreo lege in baza careia de determina consumul pausal de apa calda utlizata pt caldura (eu stiu de ordinul anrsc 343/2010 insa nu prevede un nivel pausal decat pt apa calda si rece nu si caldura)
2. Exista vreo lege care spune pe ce perioada anterioara putem recupera pausal? Fara sa stiu temeiul legat eu m-as duce pe ultimii 3 ani (termenul de prescriptie al datoriei).
3. Credeti ca intr-un proces am putea avea probleme pe motiv ca desi putem dovedi ca contorul nu a functionat nu putem recupera pe perioada anterioara pe motiv ca nu putem face dovada ca cel in cauza ar fi trebuit sa aibe consum de caldura. Intreb pt ca cei de la asociatie le e cam teama sa mearga in proces pe motiv ca cel in cauza ar putea invoca faptul ca a stat in frig si nu a consumat deloc si noi n-am putea dovedi contrariul. Dc ar exista o prevedere legala privind un consum minim de facturat (asa cum avem la apa acel consum minim impus de Min Sanatatii) cred ca astfel de argumente n-ar sta in picioare insa nu cunosc si poate ma ajutati atat cu asta cat si cu perioada anterioara pe care putem recupera acest consum. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pauldecuseara , utilizator 20:57, 3 Aprilie 2014
Va referiti la masurarea caldurii? Ce fel de contoare aveti de trebuie sa le verifice metrologic? Nu aveti repartitoare pe calorifere?
Va rog sa ne lamuriti!
Incerc sa clarific in cele ce urmeaza: caldura este produsa de centrala proprie a complexului. Fiecare apartament are repartitoare/contoare ce masoarea apa calda ce intra in calorifere insa nu sunt montate pe calorifere din intr-o nisa tehnica pe scara alaturi de contoarele de apa calda si rece. Aceste contoare au fost care au index zero din 2008 au fost verificate deja metrologic si au fost gasite in neregula. Prin urmare am vrea sa recuperam costul caldurii necontorizat la aceste apt pe perioada cat nu a fost contorizat (sau maxim 3 ani = termenul de prescriptie) insa am nelamuririle sintetizate in cele 3 intrebari de mai sus. Daca stie cineva raspunsul la ele mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc anticipat.
La punctul 3 prezentati varianta cu instanta. Poate ca aceasta este buna dar faceti cativa pasi:
Adunati maetrialele din care demonstrati ca acele apartamente nu au platit caldura (liste de plata...) iar altele au platit.
Un proces verbal intocmit de o comisie din membrii asociatiei in care sa se consemneze ca ati constatat in unele apartamente ca nu se inregistra caldura, apa calda pentru caldura...
Stabiliti in cadrul asociatiei (administrator, presedinte, comitet..) un mod de recalculare si puneti-va pe treaba.
Recalculati totul si apoi afisati pe lista de plata, o coloana separata "recalculare catdura" cu suma aferenta fiecaruia.
Unii poate vor plati. Altii vor depune contestatie la asociatie si o sa le raspundeti cu explicatii...
Dupa vreo 3 luni de la afisare, notificati-i pe cei care nu au platit, invitati-i la mediator, instituiti privilegiu imobiliar pe apartament, actionati in judecata.
Instanta va decide poate pe baza documentatiei depusa de dumneavoastra la dosar ori dupa ce va solicita o expertiza...
Multumesc de raspuns. Evident ca se va incerca calea amiabila. Insa intrebarea mea de la pct 3 viza cazul in care unii vor actiona in instanta Asociatia pe motiv ca desi contoarele au fost gasite in neregula asta nu inseamna ca dovedim ca ei chiar au consumat in acea perioada (deci s-a creat un prejudiciu prin faptul ca alti locatari au platit consumul lor). Ei vor sustine nu am consumat caldura. Am stat in frig. De aia intrebam dc exista o norma legala ce impune in astfel de cazuri un consum minim (asa cum exista de pilda la apa rce si calda un consum minim prevazut de min sanatatii) pe care sa il putem aplica si ei sa nu mai poata invoca faptul ca nu au consumat si sa nu avem probleme dc ajungem in instanta.
V-am intrebat despre felul contoarelor pentru ca nu m-am lamurit daca aveti repartitoare care se reseteaza anual sau contoare de energie termica care au index continuu fara resetare.

Dar intrebarea este:
- in afara de banuieli ca ar fi consumat caldura, avand contoare defecte, aveti si alte probe indubitabile? Se poate dovedi, de exemplu, ca acele contoare sau repartitoare, ce-or fi ele, sunt defecte? Cum a facut administratorul verificarea metrologica a acestor contoare? Vreti sa fiti mai explicit?

Nu exista prevederi legale ca intr-un apartament care are caldura contorizata sa fie impus un consum minim pe calorifere.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Impotriva renuntarii la repartitoarele de caldura si trecerii pe sistemul pausal Miluka Miluka Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc contorizat si avem repartitoare individuale la calorifere (prin intermediul firmei X). Mai nou vecinii doresc sa renuntam la ... (vezi toată discuția)
Plata apei pausal elyababau elyababau Buna ziua, Plata apei in sistem pausal inseamna si necontorizarea apei platite, adica indexul ramane acelasi. (vezi toată discuția)
Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)