avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperarea costului energiei termice pe perioada ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperarea costului energiei termice pe perioada anterioara

Locuiesc intr-un complex care are centrala proprie si toate apt au contorizare separata. Unora dintre vecini nu le-a functionat contorul niciodata (au index 0) in conditiile in care blocul este dat in folosinta din 2008. Administratorul s-a prins acum, a facut verificarea metrologica a contoarelor (desi nu cred ca era neaparat nevoie fiind evident ca nu masoara intrucat aveau index 0) si se pune problema recuperarii pausale pe perioada anterioara a costului caldurii nefacturat celor in cauza ce practic a fost 'subventionat' de ceilalti locatari cu contoare corecte. As avea urmatoarele intrebari:
1. Exista vreo lege in baza careia de determina consumul pausal de apa calda utlizata pt caldura (eu stiu de ordinul anrsc 343/2010 insa nu prevede un nivel pausal decat pt apa calda si rece nu si caldura)
2. Exista vreo lege care spune pe ce perioada anterioara putem recupera pausal? Fara sa stiu temeiul legat eu m-as duce pe ultimii 3 ani (termenul de prescriptie al datoriei).
3. Credeti ca intr-un proces am putea avea probleme pe motiv ca desi putem dovedi ca contorul nu a functionat nu putem recupera pe perioada anterioara pe motiv ca nu putem face dovada ca cel in cauza ar fi trebuit sa aibe consum de caldura. Intreb pt ca cei de la asociatie le e cam teama sa mearga in proces pe motiv ca cel in cauza ar putea invoca faptul ca a stat in frig si nu a consumat deloc si noi n-am putea dovedi contrariul. Dc ar exista o prevedere legala privind un consum minim de facturat (asa cum avem la apa acel consum minim impus de Min Sanatatii) cred ca astfel de argumente n-ar sta in picioare insa nu cunosc si poate ma ajutati atat cu asta cat si cu perioada anterioara pe care putem recupera acest consum. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pauldecuseara , utilizator 20:57, 3 Aprilie 2014
Au index continuu. Am spus deja ca au fost verificate metrologic si au fost gasite in neregula/defecte. Verificarea a fost facuta de elsaco. Din pacate dc aveti dreptate ca nu exista o astfel de norma, riscam ca neputand dovedi ca apt a consumat caldura (ci doar ca a avut contoare defecte) sa nu putem dovedi dauna si deci sa ne scada f mult sansele de reusita intr-un eventual proces :-(
Solicitati presedintelui asociatiei sa ia legatura cu firma care va face calculul caldurii sa vada daca exista posibilitatea recalcularii caldurii, avand in vedere constatarea ca acel contor a fost gasit defect.

In Ordinul 343/2010 ANRSC se prevede si pentru contoarele / repartitoarele de caldura considerarea ca necontorizat:
(3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în următoarele cazuri:
a) când nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) când proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri;
c) când se constată violarea sigiliilor aplicate repartitoarelor sau robinetelor, modificarea ori înlocuirea corpului de încălzire, modificarea poziţiei de montare a repartitorului de costuri sau orice alte acţiuni care pot conduce la denaturarea corectitudinii datelor înregistrate de repartitorul de costuri. Consumul pe perioada dintre verificarea anterioară şi cea curentă se recalculează conform prevederilor art. 17 alin. (2) lit. a), în care coeficientul k(NC) are valoarea de 1,35 pentru apartamente şi 3 pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. Recalcularea nu are ca efect stingerea obligaţiilor care au luat naştere anterior momentului recalculării;
d) după împlinirea a 3 luni în care proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor. Consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului;
e) când proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori ale căror erori de măsură le depăşesc pe cele admise de producător.




Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
elga50, moderator
Cu atat mai mult sunteti indreptatiti sa recalculati avand dovada de la firma ca aparatele au fost defecte.
Proprietarii respectivi nu au solicitat niciodata debransarea, sigilarea instalatiei sau altceva de acest gen, adica toti au avut caldura in casa, unii cu repartitoarele bune, altii cu ele defecte si poate altii nu au avut deloc repartitoare.
Sunt asociatii in care unii proprieatri nu au vrut sa aiba repartitoare pe calorifer si platesc dupa medota "fara repartitoare".
Sunt suficiente acestea pentru a le repartiza costul caldurii. Daca vreti neaparat reglementari iata una din HG 1588/2007, din care reiese ca orice proprietar este obligat sa incalzesca apartamentul, adica nu are voie sa-l lase fara caldura. In cazul dumneavoastra, nu poate sustine ca a inchis robinetul pentru ca nu avea voie, obligat fiind sa asigure incalzirea:

Art. 52. - (3) Proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să-şi asigure o altă sursă de încălzire.

Si, cu siguranta, mai gasiti si altele prevederi daca o sa cautati cu atentie. Dar, repet ca nu aveti nevoie. Luati decizia, recalculati, afisati pe lista.... ajungeti in instanta numai daca este cazul.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
Multumesc de raspunsuri. Referitor la cale amiabila vs instanta: dupa cum spuneam deja anterior, este vorba despre cazul in care proprietarul in cauza da in judecata Asociatia (si nu invers) pe motiv ca desi avea contoarele defecte nu inseamna ca a si consumat caldura. Poate invoca ca a stat in frig, bloc nou, termopane, etc. Stiu ca este o justificare dusa la extrem si ca nici un judecator normal nu l-ar crede insa membrilor din comitet care ar trebui sa aprobe aplicarea calculului pausal pe o per anterioara le e teama ca riscam sa ajungem in instanta si neputand sa facem efectiv dovada faptului ca a consumat (ci doar a faptului ca apometrele de caldura erau defecte) vom pierde procesul si ii vom plati chelt de judecata. Prin urmare, cu tot respectul pe timpul alocat problemei mele as avea nevoie de temei legal (insa vad ca nu prea exista) si nu de strategii de abordare caci aici lucrurile imi sunt f clare si stiu ce este de facut. Ref la cele 2 citate de lege aratate: primul arata doar ca apt resp se poate considera ca fiind fara contor si putem aplica pausal (insa nu pe per anterioara) iar al doilea nu este aplicabil (si oricum nu arata decat obligativitatea de a avea sursa alternativa de caldura nu si cea de a o folosi). O sa mai caut prin legi insa speram sa existe pers care au trecut prin cazuri similare sau care cunosc bine speta si pot furniza un raspuns punctual la cele 3 intrebari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impotriva renuntarii la repartitoarele de caldura si trecerii pe sistemul pausal Miluka Miluka Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc contorizat si avem repartitoare individuale la calorifere (prin intermediul firmei X). Mai nou vecinii doresc sa renuntam la ... (vezi toată discuția)
Plata apei pausal elyababau elyababau Buna ziua, Plata apei in sistem pausal inseamna si necontorizarea apei platite, adica indexul ramane acelasi. (vezi toată discuția)
Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)