avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate Catrinela

Activitate Catrinela

Se pare ca va certati singur :))) si am terminat discutia cu domnia voastra!

@all pentru cei interesati:
Din fericire, am ridicat pachetul cu pasaportul, dupa ce s-au convins cei de la Oficiul Postal ca nu cunosc legile in vigoare. Le-a fost ''simplu'' abia dupa ce au citit legea si cand m-am prezentat cu un avocat. Am dat o decalaratie de mana asa cum specifica legea cu domiciliul legal din CI si cum am primit un colet vamal la alta dresa, cea care era trecuta la destinatar. In plus au sunat la numarl de telefon de pe colet si le-am raspuns chiar eu. Exact cum zice legea, s-au folosit de elemente de identificare ca sa verifice destinatarul.
Sfatul meu este sa va luati si acest exemplu in calcul, nu dupa cum interpreteaza unul si altul legea, in ultima instanta, discutati cu un avocat.
@tarkan !!! Imi pare rau, ati spus mai sus (6 aprilie) ca
Pasaportul nu este valabil, decat cel diplomatic.
ceea ce nu este adevarat. ...de asta am afirmat ca ati citit printre randuri. LEGEA spune ca Pasaportul este valabil. Pasaportul diplomatic este alta forma de identificare, dar sunt cazuri mai rar intalnite. Discutia este despre persoane normale, cetateni romani din UE care au pasapoarte simple ...sa le zic asa.

Asa cum am punctat mai sus Legea spune ca
documentul naţional de identitate pentru cetăţenii Uniunii Europene (ex: cartea de identitate) sau paşaportul
. Oameni buni nu faceti o confuzie intre Pasaport si Pasaport Diplomatic. Orice colet se poate ridica cu pasaportul pentru ca suntem cetateni europeni.

Si ca o completare la ceea ce ati spus in data de 6 aprilie, ca sa nu inducem si alti interesati in eroare:
inchipuiti-va doar ca in Sibiu ar mai exista cel putin o persoana purtand acelasi nume. Ce s-ar intampla daca i s-ar preda coletul?
. Legea spune clar ca daca persoana poate fi identificata, poate ridica coletul/scrisoarea cu: BI sau Pasaport, sau Permis de Conducere., nu trebuie sa ai CI sau mutatie/flotant la adresa respectiva, nu trebuie sa locuiesti in acel oras, sau in acea tara din UE. Identificarea se poate face cu elemente suplimentare care insotesc coletul;numar de telefon, adresa de email, etc.

De obicei la comenzile online, pe langa nume si adresa, este ceruta si o adresa de email si numar de telefon de contact. Aceste elemente vin impreuna cu pachetul la rubrica destinatar. Nu va lasati pacaliti si intimidati de personalul de la posta, pentru ca o sa primiti tot felul de raspunsuri care nu sunt in conformitate cu legea romana si europeana.

Va recomand sa faceti plangere la Protectia Consumatorului (ANPC) si la forul suprem al Postei Romane.

Se pare ca ati citit printre randuri documentul mentionat mai sus. Este valabil si pasaportul diplomatic dar la punctul i) se specifica ca sunt valabile
''documentul naţional de identitate pentru cetăţenii Uniunii Europene (ex: cartea de identitate) sau paşaportul.''

Nu scrie nicaieri in aceste legi/documente, ca adresa de pe colet trebuie sa fie identica cu cea din CI/Permis de Conducere/Pasaport. Singura conditie este sa ai un act de identitate valabil.

Iar in ''Condiţii generale privind furnizarea serviciilor poştale din 2013'' art 2.10 punctul g) se specifica clar ca :
''în cazul în care trimiterea poştală se livrează la o altă adresă decât cea reprezentând domiciliul stabil al destinatarului (în special, în situaţia în care destinatarul are în proprietate mai multe imobile / reşedinţe, iar livrarea se face la o altă adresă decât cea a domiciliului stabil), se înscrie numele şi prenumele destinatarului şi adresa poştală unde se doreşte livrarea trimiterii poştale. La predarea trimiterii poştale, destinatarul completează un formular care conţine datele de legitimare din actul de identitate şi domiciliul stabil.

Concluzia este ca cei de la posta vamala din Sibiu au comis un abuz, trebuiau sa-mi predea pachetul pe baza CI/Pasaport, mai ales ca pe pachet era si numarul meu de telefon, deci identificarea era usoara si nu exista nicio confuzie. Si acest caz nu este singular, s-a intamplat si cu un prieten la oficiul vamal din orasul Alba Iulia. ...si probabil ca se intampla in mai toate orasele din Romania, ceea ce este foarte grav.
Am primit un colet in vama, provenienta China care continea 3 articole din acelasi model la doua categorii diferite de obiecte:3 bratari si trei perechi de cercei. Personalul vamal din posta m-a intrebat daca le vand, pentru ca sunt mai multe obiecte din acelasi fel. I-am spus ca ii dau o declaratie ca nu le vand, dar sa-mi mentioneze articolul si paragraful de lege care mentioneaza acest lucru. Efectiv m-am simtit ''hartuit'' si tratat ca o persoana care face ceva ilegal. Ce lege mentioneaza ca daca esti persoana fizica nu ai voie sa aduci 3 bratari din acelasi fel (idem cercei). Ce articol de lege mentioneaza ca persoana fizica trebuie sa dea o declaratie fara suport legal in spate? Multumesc.
Ce lege specifica, ca poti ridica un colet din vama doar daca ai CI / viza de flotant din orasul respectiv?
Cu CI de Bucuresti nu mi-au dat un colet din Sibiu. Avizul era pe numele meu, la o adresa din Sibiu la care stau cand vin in Romania. CI are o adresa de Bucuresti. Se pot ridica aceste colete cu pasaportul? In ce conditii. Daca puteti sa-mi dati un articol de lege.