avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Activitate avocatnet1

Activitate avocatnet1

Răspuns la discuția Mostenire cu peripetii
Am uitat sa precizez un aspect. Varul domnului lucreaza la primaria din comuna, probabil de aici si tupeul. Daca dansul pretinde ca este proprietarul terenului inca din 2012, nu trebuie sa-i apara acest teren inscris in declaratia de avere? Cunostinta mea a verificat acest lucru pe site-ul de integritate si nu are terenul mentionat in declaratia de avere. Ci aceleasi proprietati de ani de zile.
Răspuns la discuția Mostenire cu peripetii
Va multumesc pentru mesaj.

Din cate cunosc, notarul are obligatia de cativa ani in cazul unei vanzari - cumparari sa o inscrie in cartea funciara. Este posibil ca varul domnului sa fi solicitat notarului sa nu faca demersurile la Cadastru, cum ca le-ar face el, astfel putand sa ascunda vanzarea?
Buna ziua,

Am analizat o sentinta irevocabila in privinta cheltuielilor de inmormantare si ulterioare de pomenire. Cheltuielile de inmormantare sunt datorii ale mostenirii astfel incat mostenitorii sunt obligati sa le achite. In schimb cheltuielile de pomenire sunt sarcini ale mostenirii daca exista o obligatie asumata prin act juridic de unul sau mai multi mostenitori. Pomenirea este motivata in aceasta sentinta ca nefiind o obligatie prin Constitutie (libertatea religioasa), care nu-i poate fi impusa nimanui pentru ca nu a facut pomeniri defunctului, sau le-a facut asa cum a considerat.

- In situatia unei dezbateri a mostenirii la notar ce se intampla daca unul sau mai multi mostenitori pretind cheltuielile de pomenire? Poate notarul sa verifice daca exista sarcina sau nu? Sau va indrepta catre instanta in situatia in care partile nu se inteleg la cuantumul cheltuielilor?

- Ce se intampla in situatia in care 2 mostenitori, unul ingroapa defunctul, celalalt nu contribuie. Dezbat succesiunea fara bunuri, doar pentru a obtine certificatul de mostenitor. Cel care a platit cheltuielile de inmormantare si care sunt datorii ale mostenirii, poate solicita celuilalt mostenitor cheltuielile de inmormantare? Va intreb acest lucru pentru ca nefiind bunuri de impartit nu poti sa intri in patrimoniul mostenitorului din cate stiu (imi cer scuze daca gresesc).

- Daca aceste cheltuieli de inmormantare sunt exagerate ce se poate face? Am constatat in diverse sentinte ca exagerarea cheltuielilor apare in momentul in care desi se solicita ajutor de deces, se fac cheltuieli in plus de 5000 lei. Ajutorul de deces fiind in valoare de 2232 si acoperind satisfacator parte din inmormantare.

Cu stima
Buna ziua,

O cunostinta are urmatoarea problema si m-a rugat sa o expun forumului dumneavoastra. In urma cu 6 luni a survenit decesul si celui de-al doilea parinte, practic este unic mostenitor dupa acesta care a detinut toate bunurile. Si-a ingropat parintele, a acceptat mostenirea, nu a dezbatut-o inca. De curand unul dintre verii sai primari, vecin pe doua hotare cu care nu a avut relatii tocmai bune, a intrat peste terenul defunctului precizand ca are contract de vanzare cumparare cu acesta din 2012. Cand i-a solicitat sa-i arate dovada, nu a dorit sa i-l prezinte, a raspuns cu amenintari.

Intrucat parintele decedat nu i-a mentionat vreodata o astfel de vanzare, nici nu este in posesia unor inscrisuri facute de acesta, evident ca a luat legatura cu un jurist si a pornit o investigatie:

- conform informatiilor scrise obtinute de la Oficiul Cadastral, proprietatea este in totalitate a tatalui decedat. nu figureaza nicio modificare asupra proprietatii.

- a solicitat raspunsuri de la toti notarii de pe raza comunei in care si-a avut tatal domiciliul. a cautat donatii, vanzari cumparari, intretinere, testament. Toti notarii i-au raspuns in scris ca nu detin inscrisuri pe numele defunctului.

Cunostinta mea doreste sa verifice toate caile astfel incat sa afle daca exista un contract de vanzare - cumparare sau nu. Cum nu este inscris la Cadastru, nu ii este opozabil, dar totusi daca exista un astfel de act de vanzare cumparare ce consecinte are?

Intrebare 1: Din cate cunosc, notarul are obligatia de cativa ani in cazul unei vanzari - cumparari sa o inscrie in cartea funciara. Este posibil ca varul domnului sa fi solicitat notarului sa nu faca demersurile la Cadastru, cum ca le-ar face el, astfel putand sa ascunda vanzarea?

Intrebare 2: Ce este de facut in continuare? Evident ca trebuie sa obtine calitatea de mostenitor. Daca varul sau nu are un act de vanzare - cumparare este o incalcare a unei proprietati si probabil vor ajunge in instanta. Dar totusi daca exista un astfel de act de vanzare cumparare ce consecinte are in conditiile in care conform datelor de la Cadastru el va face dezbaterea mostenirii pe toata proprietatea?

Cu stima