avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii - Sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii - Sulta

Buna ziua,

Am analizat o sentinta irevocabila in privinta cheltuielilor de inmormantare si ulterioare de pomenire. Cheltuielile de inmormantare sunt datorii ale mostenirii astfel incat mostenitorii sunt obligati sa le achite. In schimb cheltuielile de pomenire sunt sarcini ale mostenirii daca exista o obligatie asumata prin act juridic de unul sau mai multi mostenitori. Pomenirea este motivata in aceasta sentinta ca nefiind o obligatie prin Constitutie (libertatea religioasa), care nu-i poate fi impusa nimanui pentru ca nu a facut pomeniri defunctului, sau le-a facut asa cum a considerat.

- In situatia unei dezbateri a mostenirii la notar ce se intampla daca unul sau mai multi mostenitori pretind cheltuielile de pomenire? Poate notarul sa verifice daca exista sarcina sau nu? Sau va indrepta catre instanta in situatia in care partile nu se inteleg la cuantumul cheltuielilor?

- Ce se intampla in situatia in care 2 mostenitori, unul ingroapa defunctul, celalalt nu contribuie. Dezbat succesiunea fara bunuri, doar pentru a obtine certificatul de mostenitor. Cel care a platit cheltuielile de inmormantare si care sunt datorii ale mostenirii, poate solicita celuilalt mostenitor cheltuielile de inmormantare? Va intreb acest lucru pentru ca nefiind bunuri de impartit nu poti sa intri in patrimoniul mostenitorului din cate stiu (imi cer scuze daca gresesc).

- Daca aceste cheltuieli de inmormantare sunt exagerate ce se poate face? Am constatat in diverse sentinte ca exagerarea cheltuielilor apare in momentul in care desi se solicita ajutor de deces, se fac cheltuieli in plus de 5000 lei. Ajutorul de deces fiind in valoare de 2232 si acoperind satisfacator parte din inmormantare.

Cu stima

Alte discuții în legătură

Cheltuieli inmormantare = confuzie gelianadam gelianadam intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare. instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral leusan leusan Exista 2 mostenitori.Unul dintre ei nu a participat cu absolut nimic lacheltuielile de inmormantare si pomeniri crestine ale defunctilor parinti. -1) Acesta ... (vezi toată discuția)
Succesiune, probleme intre frati catasol catasol Buna seara, Sunt plecata impreuna cu familia in baza unui contract de munca in Germania de mai multi ani. Lipsurile dintr-o societate care nu-ti acorda ... (vezi toată discuția)