avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Exista 2 mostenitori.Unul dintre ei nu a participat cu absolut nimic lacheltuielile de inmormantare si pomeniri crestine ale defunctilor parinti.
-1) Acesta este obligat in cazul partajului succesoral la plata acestor cheltuieli in raport de partea primita?(exista martori si dovezi ca numai unula suportat cheltuielile)

-2)Daca nu are bani sa-i inapoieze celuilalt se poate stabili ca cel ce a suportat singur sa fie despagubit in natura ,din masa succesorala in cadrul aceluiasi proces?


-3)Acelasi mostenitor indiferent , l-alipsit de dreptul de folosinta indiviza pe celalat,poate fi obligat la despagubiri pentru lipsa de folosinta?cu mentiunea ca mostenitorulcare s-a ocupat de inmormantarea parintilor este si cel impiedicat sa foloseaca bunurilelor desi a acceptat expres mostenirea.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 19:09, 18 Septembrie 2012
1. Nu e obligat sa contribuie cu nimic.
2. A se vedea pct. 1
3. Depinde. E greu de stabilit. S-a intamplat inainte sau dupa acceptarea mostenirii?
Dupa acceptarea succesiunii.

Referitor la obligatie acestea nu constituie sarcini ale mostenirii/?daca parintii nu au avut bani de inmormantare si el nu a contribuit cu nimic este normal ca partajul sa se faca egal?


Si atunci cum se intelege obligativitatea lui ,daca era singur nu era obligat sa-si inmormanteze parintii?
Coerezii nu sunt obligati cumva conf codului civil la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii in raport cu cota parte pe care o ia fiecare?
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
leusan, utilizator
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere, cheltuielile ocazionate de înmormântare pot constitui sarcini ale moștenirii - pasiv succesoral.

Totuși, atenție: acestea sunt considerate datorii prescriptibile, supuse termenului de prescripție de 3 ani.

În acest sens, este necesar să aveți în vedere constatările Înaltei Curți de Casație și Justiție din Decizia nr. 6 din 19 ianuarie 2009 - Recurs în Interesul Legii:

Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc:

Dispozitiile art. 728 raportate la art. 774, art. 775, art. 777 si art. 896 din Codul civil si ale art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, republicat, se interpreteaza in sensul ca:

Cererile privind lichidarea pretentiilor referitoare la cheltuielile de inmormantare si respectarea traditiilor religioase ce compun pasivul succesoral sunt prescriptibile in termenul general de prescriptie atat in situatiile in care sunt formulate in cadrul actiunii de iesire din indiviziune, cat si atunci cand sunt formulate pe cale separata.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 19 ianuarie 2009.


Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator
multumesc am citit Decizia ICCJ,privind recursul Procurorului general.
Nu seafla in termenul de prescriptie ,intradevar decesul s-a produs in 2010 insa din 2011 s-a intodus partajul si s-a cerut in cadrul acestuia si plata sarcinilor mostenirii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli inmormantare = confuzie gelianadam gelianadam intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare. instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu decedat a acumulat 9.000 de lei datorie la anaf, iar notarul mi-a sugerat să o plătesc. nu mi se pare corect, vă rog să mă ajutați cu un sfat Lulica Lulica Buna ziua Am urmatoarea situatie: sunt in cursul dezbaterii succesiunii in urma decesului tatalui meu. Am solicitat de la ANAF un certificat fiscal si am ... (vezi toată discuția)