avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu decedat a acumulat 9.000 de lei datorie la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu decedat a acumulat 9.000 de lei datorie la ANAF, iar notarul mi-a sugerat să o plătesc. Nu mi se pare corect, vă rog să mă ajutați cu un sfat

Buna ziua

Am urmatoarea situatie: sunt in cursul dezbaterii succesiunii in urma decesului tatalui meu. Am solicitat de la ANAF un certificat fiscal si am aflat cu stupoare ca tata ar avea o datorie de cca.9000 lei reprezentand un impozit pe veniturii din chirii din semestrul II 2006 plus penalitatile pana in zilele noastre. Tata a avut chiriasi pana la data de 01.07.2006, a reziliat contractul dar a inregistrat putin mai tarziu declaratia prin care se incheia contractul respectiv (9.11.2006) achitand o amenda pentru nedepunerea la termen a acestei declaratii. La fisc a fost inregistrata rezilierea incepand cu data de 01.01.2007... Din 2006 pana in prezent tata nu a primit nicio notificare si nu a fost executat silit in niciun fel desi pana la deces si-a primit pensia in cont bancar. Cei de la fisc mi-au spus ca aceste datorii nu se prescriu (?).
Am spus notarului ca voi prelua eu aceasta "datorie" si ma voi ocupa in continuare de rezovarea ei dar acesta mi-a spus ca nu-mi poate face certificatul de mostenitor in aceste conditii. Mi-a sugerat sa achit datoria la ANAF (ca parca 9.000 lei este o suma ce se gaseste instant in orice buzunar) si ulterior sa-i dau in judecata sa-mi recuperez banii... Nu mi se pare corecta aceasta opinie deoarece deocamdata eu nu am niciun fel de calitate fata de acea datorie si achitand-o acum este ca si cum ar achita-o tatal meu... daca vreau sa-mi recuperez apoi banii iar nu am nicio calitate sa actionez fiscul... In plus pana in decembrie ar trebui sa termin cu succesiunea pentru ca se implinesc 2 ani de la decesul tatalui si nu am timpul necesar sa stau cu fiscul prin procese.
Ajutati-ma cu un sfat, va rog.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: aidanisor , utilizator 13:43, 27 Mai 2020
În primul rand, in conformitate cu prevederile art. 110 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, termenul de prescripţie in cazul creantelor fiscale este de cinci ani, termenul de prescripţie începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală.
In al doilea rand masa succesorala este formata dintr-un activ si dintr-un pasiv. Nu puteti fi obligata sa acoperiti pasivul succesiunii inainte de dezbaterea mostenirii. In acest caz, puteti accepta mostenirea pur si simplu sau sub beneficiu de inventar (in limita activului).
Concluzionand, creantele fiscale sunt prescriptibile iar cea de fata pare prescrisa si totodata, puteti accepta mostenirea fara plata anterioara a datoriilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Madalina_Pascu a scris:
In acest caz, puteti accepta mostenirea pur si simplu sau sub beneficiu de inventar (in limita activului).

Codul civil de la 1864 a fost abrogat si odata cu asta s-a reformat si institutia acceptarii mostenirii, astfel incat astazi, nu mai exista distinctia de acceptare pura si simpla si acceptare sub beneficiu de inventar. In alte cuvinte, mostenirea se poate accepta sau nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Madalina_Pascu a scris:

În primul rand, in conformitate cu prevederile art. 110 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, termenul de prescripţie in cazul creantelor fiscale este de cinci ani, termenul de prescripţie începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală.


Persoana de la "executari silite" de la ANAF mi-a spus ca, avand in vedere ca s-au trimis notificari de 2-3 ori pe an (somatii pe care tatal meu nu le-a primit), respectivele creante nu se prescriu... (!?)
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
Lulica, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1.114 cod civil, alin (2) Moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia.
In cazul dvs, creantele de la ANAF potrivit codului fiscal s-au prescris!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
aidanisor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii banci Carmen76 Carmen76 In cazul in care beneficiarul unui credit bancar a decedat , datoria este preluata de mostenitori? In cazul in care mostenitorul este un copil de 25 ani , ... (vezi toată discuția)
Succesiune liliastati liliastati Buna ziua ! Incerc pe scurt sa va expun problema mea. In urma cu 8 ani am divortat,dar nu am facut partaj,iar acum 10 zile fostul sot a decedat,in urma ... (vezi toată discuția)