avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli inmormantare = confuzie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli inmormantare = confuzie

intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare.

instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care persoana cu care m-am judecat, le-a facut pe pomenile ulterioare inmormantarii.

doresc sa stiu urmatoarele:

1. cheltuielile de inmormantare la ce se refera ? la perioada cuprinsa intre data decesului si data inmormantarii ?
sau includ si pomenirile crestinesti ulterioare ?

2. poate sa-mi dea si mie cineva, va rog frumos, un articol care sa lamureasca clar daca se iau sau nu in calcul aceste pomeni ? daca ne-am fi judecat dupa 5 ani ?! imi cerea banii pe toate pomenile din 5 ani ?

3. e legal sa se ia in calcul o declaratie olografa data de preotul paroh care atesta ca slujba inmormantarii a fost platita de persoana cu care am fost proces ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:04, 15 Iunie 2009
Iata o idee preluata din

Decizie nr. 6 din 19/01/2009
privind examinarea recursului în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 728 raportate la dispoziţiile art. 774, 775, 777 şi 896 din Codul civil şi ale art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, sub aspectul regimului juridic al cererilor privind lichidarea pretenţiilor referitoare la cheltuielile de înmormântare, ce reprezintă sarcinile pasivului succesoral, şi caracterul prescriptibil sau imprescriptibil al acestora

....
sarcinile moştenirii sunt acele obligaţii care, fără a fi existat în patrimoniul celui ce lasă moştenirea, se nasc după deschiderea succesiunii, dar care decurg tot din faptul decesului lui de cujus.
Sarcinile moştenirii includ şi cheltuielile legate de înmormântarea defunctului, atât cele de înmormântare propriu-zisă, cât şi cele ce ţin de respectarea tradiţiilor religioase (slujbe religioase, parastase pentru pomenirea memoriei autorului) şi contravaloarea unor monumente funerare, toate acestea decurgând din faptul decesului.
......

DECID
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi stabilesc:
Dispoziţiile art. 728 raportate la art. 774, art. 775, art. 777 şi art. 896 din Codul civil şi ale art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, se interpretează în sensul că:
Cererile privind lichidarea pretenţiilor referitoare la cheltuielile de înmormântare şi respectarea tradiţiilor religioase ce compun pasivul succesoral sunt prescriptibile în termenul general de prescripţie atât în situaţiile în care sunt formulate în cadrul acţiunii de ieşire din indiviziune, cât şi atunci când sunt formulate pe cale separată.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19 ianuarie 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral leusan leusan Exista 2 mostenitori.Unul dintre ei nu a participat cu absolut nimic lacheltuielile de inmormantare si pomeniri crestine ale defunctilor parinti. -1) Acesta ... (vezi toată discuția)
Mostenire: cheltuieli de inmormantare MOCANU OANA MOCANU OANA Buna ziua am si eu nevoie de un raspuns rapid daca poate sa mi-l dea cineva.Am o ruda care este in proces cu cinevacu privire la u apartament al mamei lor . ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva de un an (in domeniul reparatiilor de nave) siminameghes siminameghes As vrea sa contracarez prescriptia extinctiva de un an invocata de reclamant (este vorba de o reparatie de nava) si as vrea sa stiu cum pot face acest lucru si ... (vezi toată discuția)