avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire: cheltuieli de inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire: cheltuieli de inmormantare

Buna ziua am si eu nevoie de un raspuns rapid daca poate sa mi-l dea cineva.Am o ruda care este in proces cu cinevacu privire la u apartament al mamei lor .
Prima intrebare este daca ea nu are chitante in ceea ce priveste inmormantarea mamei ei, pomenile pana in momentul de fata cum se poate dovedi in instanta si ptr a fi luate in considerare. As dori si un act normativ sau un articol.Stiu ca se poate dobandi si prin proba cu martori.Judecatorul este obligat sa le aprobe sau doar daca vrea el.
A doua intrebare ar fi de ce nu se iau in considerare de catre instanta si chitantele in ceea ce priveste plata intretinerii inainte de moartea mamei ei ptr a fi socotite cheltuieli ciu intretinerea ei.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs
Cel mai recent răspuns: MOCANU OANA , utilizator 20:36, 10 Mai 2010
1. Pai daca e "mama lor" acel cineva e frate sau sora.
2. Probabil ca va intereseaza daca se poate ca in urma dezbaterii succesorale partea care a facut cheltuieli cu inmormantarea sa fie despagubita. Da, se poate iar proba cu martori poate fi primita de catre instanta (adica "daca vrea" judecatorul, ca orice alta proba) pentru a dovedi cheltuielile efectuate cu aceasta imprejurare cu conditia sa nu fi trecut mai mult de 3 ani de la data decesului. La aceasta concluzie conduc prevederile art. 728 raportat la dispozitiile art. 774, 775, 777 si 896 din Codul civil si art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva. Problema a fost clarificata prin Decizia ICCJ nr. 6/2009 [ link extern ] .
3. Daca nu a existat un contract de intretinere cu mama, cheltuielile efectuate cu intretinerea dansei nu pot fi luate in socoteala la dezbaterea mostenirii atat pentru ca intre copii si parinti exista o obligatie legala de intretinere cat si pentru ca dreptul de a cere intretinerea era al defunctei si a pierit odata cu dansa.
va multumesc frumos ptr raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli inmormantare = confuzie gelianadam gelianadam intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare. instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral leusan leusan Exista 2 mostenitori.Unul dintre ei nu a participat cu absolut nimic lacheltuielile de inmormantare si pomeniri crestine ale defunctilor parinti. -1) Acesta ... (vezi toată discuția)
Succesiune... ggaby ggaby Buna ziuna ! As avea si eu o intrebare in legatura cu o problema legata de o succesiune . Situatia este urmatoarea : -tatal meu a avut grije de o matuse,de ... (vezi toată discuția)