avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, probleme intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, probleme intre frati

Buna seara,

Sunt plecata impreuna cu familia in baza unui contract de munca in Germania de mai multi ani. Lipsurile dintr-o societate care nu-ti acorda nicio sansa ne-au trimis aici. In luna noiembrie 2013 a murit si mama (tata a murit in 2005). Nu am facut succesiunea dupa mama si nici dupa tata. Aici este in principal vina fratelui meu care a avut o relatie speciala cu mama si care n-au dorit acest lucru. M-au vrut divortata, au facut tot posibil sa ma transforme intr-o persoana care nu sunt si sa ma tina la distanta. Le era teama ca voi mosteni parte din averea tatalui si o vand (s-au otravit cu ganduri ridicole). Fratele meu ramas in tara s-a ocupat de inmormantare si pomana de 40 de zile. N-am putut sa vin decat cu o zi inainte de inmormantare, l-am rugat sa-mi spuna ce cheltuieli face, ca sa impartim. M-a ignorat complet, s-a comportat cu familia mea ca si cum eram niste umbre. A facut totul dupa capul sau ajutat de o matusa care i-a bagat in cap ca el este stapanul si eu nu am ajutat-o pe mama cu nimic. Mama avea 65 de ani, a murit in timp ce facea treburile gospodariei. Isi trata afectiunea de inima, dar n-avea alte complicatii.

Fratele m-a sunat astazi sa-mi spuna ca ii sunt datoare cu jumatate din sumele cheltuite. Inmormantarea in valoare de 120 milioane vechi, parastasele dupa inmormantare inclusiv cel de 40 zile de 95 milioane vechi. El poate dovedi cu acte aceste cheltuieli, in total sa impartim 205 milioane vechi. Mi se pare o suma exagerata, in conditiile in care am fost data la o parte, nu mi s-a cerut nicio parere. Vreau sa achit ce este moral, dar nu si cheltuieli care au fost facute in van. Am crezut ca am ingropat o persoana la Bellu si nu intr-o comuna, unde costurile sunt reduse. Mi-a spus ca daca nu voi plati ce-mi revine, va introduce aceasta suma si cele ulterioare in masa succesorala la pasivul mamei sau pe cale separata ma va obliga in instanta sa-i platesc aceste sume. Am crezut ca nu vorbesc cu fratele meu, ci cu un strain. Totul pentru o avere deloc neglijabila de terenuri si 2 case a caror valoare sare de 100.000 Euro. N-am decat sa gasesc cai de atac pentru ce urmeaza succesiune si eventual impartirea amiabila (daca va exista una). Este cat se poate de clar ca "averea" i-a luat mintile celui care are acelasi sange cu mine.

1) Cum se va face succesiunea avand in vedere ca nu s-a facut nici dupa tata si nici dupa mama?

2) Nu am niciun act in copie care sa ateste proprietatile detinute de tata si mama. Fratele meu are toate aceste acte. Cum pot sa aflu ce au detinut fiecare?

3) In mod normal fratele meu ar trebui sa fie interesat sa scoata totul la vedere, daca nu va face succesiunea pe tot, atunci inseamna ca acele terenuri vor ramane in aer. Am inteles ca el poate fi chiar amendat pentru tainuire informatii succesiune.

4) Pentru ca nu am facut succesiunea tatalui la timp trebuie platita o amenda? Se poate plati in rate daca este o suma mare si totusi sa facem succesiunea?

5) Fratele meu este cel care a reusit in Romania sa-si faca bani si sa o duca bine, d-asta a ajuns si protejatul mamei. Poate sa-mi impute sumele de inmormantare si parastase la norar sau prin proces civil? Am citit pe internet ca este o practica des intalnita in care fratele cu "potential" financiar il indeparteaza pe cel slab din joc la avere determinandu-l chiar sa renunte la partea sa. Repet, sumele acestea sunt create de catre fratele meu, 120 pentru o inmormantare si 95 pentru 3 parastase simple si una mare mi se par exagerate.

6) Daca nu vom imparti amiabil averea ramasa, ce se intampla? Ce costuri implica?

Ramane de vazut ce va fi si sunt sigur ca D-zeu imi va arata calea. In viata este bine sa ai familie mare, sa te bucuri de ea, dar este si o povara in care parintii nu stiu sa administreze copiii si sa mentina echilibrul. Imi cer scuze pentru mesajul meu, nu doresc sa incarc pe nimeni cu problemele mele. Un an cat mai bun va doresc. Daca aveti sfaturi cu privire la situatia mea cu siguranta ca ma vor ajuta in incercarea aceasta. As renunta la "avere", dar nu o fac pentru ca este un drept. Sunt sigura ca tata si mama nu ar fi dorit sa fac acest lucru.
In primul rand solicitati dezbaterea succesiunii de pe urma mamei, chiar daca fratele nu vrea.
Se va face succesiune succesiva in care va intra si succesiunea tatalui.
Pentru succesiunea tatalui se va plati un impozit.

In aceste fel indepartati actiunea fratelui de a va indeparta de la masa succesoarala.
Nu este vina fratelui cum sustineti. Tinea si de dvs. sa dezbateti succesiunea sau sa dati o declaratie notariala ca acceptati mostenirea de pe urma tatalui si a mamei.

Puteti solicita in prima faza doar un certificat de calitate de mostenitor, urmand ca apoi in baza lui sa faceti demersuri pentru a afla ce bunuri detineau parintii si a scoate de la camera notarilor copii conforme cu originalul, sau de la biroul de carte funciara.
referitor la Certificatele de deces puteti solicita duplicat.
Costurile facute de frate si care intra in pasivul mostenirii nu depasesc valoarea bunurilor.

Puteti mandata o persoana care sa va reprezinte in cazul in care nu puteti ajunge in tara.
Daca nu ajungeti la o intelegere se va recurge la mediere si doar dupa la instanta.
@alexamona: multumesc pentru informatii. am cautat disperata in ultima perioada sa discut cu avocati si notari care mi-au dat diverse solutii.

este evident ca fratele doreste sa umfle bine o sulta (datorie) astfel incat in caz de dezbatere a succesiunii sa emita pretentiile pentru sumele cheltuite cu inmormantarea si pomenirile. este o practica des intalnita intre frati care nu se inteleg aflati la departare sau frati care nu au aceleasi venituri familiare.

notarii cu care am discutat mi-au spus ca aceste cheltuieli cu pomenirile nu le iau in calcul. pomenirea conform unui obicei religios nu poate fi impus unei persoane intrucat se incalca un articol din constitutie cu privire la libertatea religiei. pentru cheltuielile de inmormantare daca sunt exagerate (cum este si cazul meu) atunci si aici sunt probleme. neacceptarea acestei sulte conduce la partajul succesoral. in situatia aceasta se trece pe la mediator apoi se merge in instanta daca nu exista intelegere. ori in situatia asta cel care deschide actiunea, va trebui sa plateasca mai mult decat la notar. mai mult aici se fac impartirile care posibil sa nu convina ambelor parti.

voi accepta mostenirea dupa mama la un notar. apoi care ar fi pasii pentru a ma proteja de agresivitatea financiara a fratelui? deschid succesiunea dupa mama? cum credeti ca ar fi mai bine sa procedez ca pasi?

prin acceptarea mostenirii obtin certificatul de mostenitor? este important sa aflam ce proprietati detinem.
In cazul dvs. este clar ca nu va intelegeti cu privire la dezbaterea succesiunii.

Dupa ce dati declaratia de acceptare a succesiunii la notariat, va trebui sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta.

Procedura de dezbatere a succesiunii si pasii ce vor trebui urmati, ii veti afla numai contactand un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama a decedat, iar dansa avea bani depuși la cec, tata este a ... Liliana Pop Liliana Pop Mama a decedat,iar dansa avea bani depuși la CEC,tata este a doua persoană care figurează la contul CEC,întrebarea este:Tata poate să retragă banii fara ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere iuliana.jilavu iuliana.jilavu buna ziua,am urmatoarea problema....dupa moartea tatalui meu am deschis la notariat succesiunea si atat eu cat si fratele meu am cedat partile noastre mamei ... (vezi toată discuția)
Mostenire incurcata leusan leusan Cum se poate proceda in urmatoarea situatie,pentru a evita niste costuri inutlie,si mai ieftin din punct de vedere financiar? Este vorva despre urmatoarea ... (vezi toată discuția)