avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna ziua,am urmatoarea problema....dupa moartea tatalui meu am deschis la notariat succesiunea si atat eu cat si fratele meu am cedat partile noastre mamei respectiv sotiei defunctului.....la o scurta perioada,aceasta,mostenitoare de 11 a facut un contract de intretinere pe numele meu si al sotiei mele prin care ne cedeaza casa si terenul aferent acesteia,noi obligandune sa o intretinem si sa o inmormantam. fratele meu intetioneaza sa deschida masa succesorala si sustine ca nu stie ce a semnat in fata notarului,adica declaratia de renuntare dupa moartea tatalui..
intrebarea mea este daca acesta poate ataca acest act de intretinere,mentionez ca m am achitat de intretinerea si inmormantarea mamei noastre fara ca acesta sa participe material.
el poate deschide masa succesorala pe terenul extravilan,unde are dreptul....o alta intrebare este...la ce procent a r avea dreptul avand in vedere faptul k eu i am intretinut inmormantat si pomenit prin parastase pe parintii nostri fara k el sa participe...
multumesc anticipat
PS Se poate folosi acesta de handicapul pe care il are o deficienta de auz,in vederea anularii declaratiei de renuntare dupa moartea tatalui????
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
iuliana.jilavu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:42, 8 Iulie 2009
Daca v-ati indeplinit toate obligatiile asumate prin contractul de intretinere, inclusiv inmormantarea mamei si pomenirea acesteia conform datinilor, fratele dv. nu poate ataca acest contract sau, daca o va face, nu va avea nicio sansa in desfiintarea sa.
Privind deficienta de auz a fratelui, aceasta nu poate fi invocata ca motiv de nulitate a declaratiei de renuntare a mostenirii dupa tata deoarece a citit actul si l-a semnat, ceea ce nu poate fi contestat si auzul nu are nicio relevanta. ;)
ca o completare la cele spuse de colega mea :

potrivit legii , renuntatorul poate reveni asupra renuntarii.
in acest sens sunt prevazute doua conditii pentru a opera retractarea renuntarii la succesiune :
a) sa nu fi expirat termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala ;
b) mostenirea sa nu fi fost acceptata , intre timp de alti mostenitori ai defunctului .

in speta dvs avem un singur mostenitor si anume sotia supravietuitoare a defunctului, mama dvs ( intrucat amandoi ati renuntat la mostenire in favoarea dansei ).
mama v-a facut act de intretinere, dvs ati respectat clauzele contractului ( banuiesc ca aveti si dovezi in acets sens ) , deci puteti sa stati linistit.
chiar daca fratele dvs va ataca actul in instanta, sunt putine sanse sa obtina anularea acestuia .
in ceea ce priveste retractarea renuntarii, dupa cum ati observat nu sunt indeplinite conditiile pt a opera .
multumesc....cu privire la disputarea masei succesorale dupa moartea mamei si anume cateva terenuri arabile unde figuram amandoi mostenitori legali,se va tine cont in instanta cand se vor imparti ca noi i am intretinut,le am acordat asistenta medicala plus inmormantarile ambilor parinti si pomenirile lor fara ca fratele sa participe material si moral,ne ar interesa cate procente poate castiga din aceasta masa succesorala nedisputata pana la aceasta data.multumesc anticipat.
iuliana.jilavu a scris:

multumesc....cu privire la disputarea masei succesorale dupa moartea mamei si anume cateva terenuri arabile unde figuram amandoi mostenitori legali,se va tine cont in instanta cand se vor imparti ca noi i am intretinut,le am acordat asistenta medicala plus inmormantarile ambilor parinti si pomenirile lor fara ca fratele sa participe material si moral,ne ar interesa cate procente poate castiga din aceasta masa succesorala nedisputata pana la aceasta data.multumesc anticipat.
iuliana.jilavu a scris:
multumesc....cu privire la disputarea masei succesorale dupa moartea mamei si anume cateva terenuri arabile unde figuram amandoi mostenitori legali,se va tine cont in instanta cand se vor imparti ca noi i am intretinut,le am acordat asistenta medicala plus inmormantarile ambilor parinti si pomenirile lor fara ca fratele sa participe material si moral,ne ar interesa cate procente poate castiga din aceasta masa succesorala nedisputata pana la aceasta data.

Imparteala mostenirii se face in mod egal intre mostenitorii de acelasi grad, in speta dv. si fratele veti avea cvota de 50-50% din averea succesorala a mamei, cu exceptia casei si terenului ce fac obiectul contractului de intretinere. Eventualele cheltuieli suplimentare facute de dv., daca nu fac obiectul contractului de intretinere !!, se vor putea aduce la masa de mpartit, deoarece cu ocazia impartirii mostenirii se imparte si activul si pasivul mostenirii. Totul este sa le dovediti si sa nu fie facute ca obligatii asumate prin contractul de intretinere! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar ... Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar acesta a decedat pot să-mi cer acum înapoi moștenirea(bineînțeles în termenul de opțiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinaionescu cristinaionescu Buna ziua , Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari Statescu Statescu Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de ... (vezi toată discuția)