avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Buna ziua ,
Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . Eu si sora mea i-am cedat mamei mele, partea care ne revenea noua de drept, prin semnatura. De 5 ani de zile eu locuiesc impreuna cu sotul si mama mea in aceeasi casa . Daca as vrea sa-mi revendic dreptul pe care i l-am cedat prin semnarea acelui act de succesiune , as mai putea in vreun fel sa-mi recapat inapoi partea mea ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 30 August 2008
Buna ziua !
Daca ati renuntat la mostenire (act expres si solemn dat in fata notarului si inscris in registrul de renuntari la mostenire), art. 701 din codul Civil ofera renuntatorului posibilitatea de a retracta renuntarea la mostenire insa numai daca nu a expirat termenul de optiune de 6 luni de la data deschiderii mostenirii si daca mostenirea nu a fost acceptata intre timp de alti mostenitori.
Daca renuntarea la mostenire poate fi numai expresa, retractarea renuntarii poate fi si tacita, ea rezultand din orice act care exprima, neindoielnic, vointa mostenitorului renuntator de a accepta mostenirea.
Domnule avocat, va multumesc mult pentru raspunsul dvs. As avea totusi o nelamurire in ceea ce priveste ultima fraza din mesajul dvs. Mai exact, imi puteti explica ce inseamna: "Daca renuntarea la mostenire poate fi numai expresa, retractarea renuntarii poate fi si tacita" ?
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
cristinaionescu, utilizator
Retractarea renuntarii poate fi si tacita in cazul savarsirii unor actiuni din care rezulta ca renuntatorul intelege sa foloseasca bunurile lasate de defunct, s.a. In cazul dvs. nu se mai pune problema, mostenirea fiind deja acceptata de mama dvs. Oricum, la mostenirea mamei veti veni si dvs.
Spre deosebire de acceptarea mostenirii care este intotdeauna irevocabila, renuntarea la mostenire poate fi retractata (revocata) in anumite conditii (art. 701 C. civ.). Ratiunea este aceea de a evita ca succesiunea sa ramana vacanta.
Din dispozitiile art. 701 C. civ. rezulta ca retractarea renuntarii poate surveni numai daca :
1) nu s-a implinit in raport cu renuntatorul termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala prevazut de art. 700 C. civ.;
2) succesiunea nu a fost acceptata de alti mostenitori. Retractarea nu poate opera daca mostenirea a fost acceptata de alti succesibili, inainte sau dupa renuntarea la mostenire, fiind indiferent daca aceasta acceptare a fost expresa sau tacita, daca emana de la un coerede sau de la un mostenitor subsecvent, oricare ar fi rangul in care acesta vine la mostenire (imediat dupa rentator sau in alt grad), ori daca apartine unui mostenitor legal sau testamentar .
Retractarea renutarii nu este supusa nici unei conditii de forma, ea putand fi atat expresa, cat si tacita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori rezervatari gi-jane2 gi-jane2 Buna dimineata! Daca o femeie are 2 copii, acestia sunt mostenitori rezervatari. Daca unul din copii decedeaza inaintea femeii, avand la randul lui copii, ... (vezi toată discuția)
Acte notariale siminica mircea siminica mircea Am intocmit un act notarial prin care am renuntat la drepturile de mostenire in urma decesului sotiei, urmand ca mostenirea sa fie partajata intre cei doi fii. ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)