avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Activitate Atar89

Activitate Atar89

Buna ziua. As dori sa stiu modul de calcul si care ar fi cuantumul aproximativ al indemnizației de crestere copil pe care urmează să-l primească sotia mea după naștere, având în vedere următoarele aspecte:
- soția mea va naște la jumătatea lunii iunie 2020;
- ea s-a angajat la începutul lunii octombrie 2019, incasand lunar un salariu net de aproximativ 4000 lei net (aprox. 6500 brut);
- ea a susținut examenul de licență pentru facultatea la zi in a doua jumatate a lunii septembrie 2019, angajandu-se la câteva săptămâni după susținere si imediat după ce a primit adeverința de la facultate in acest sens;
- cunosc faptul că indemnizația se calculează în funcție de ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, însă nu stiu cum se iau în considerare primele 3 luni din această perioadă, având în vedere că ea nu era angajată în perioada respectiva si figura încă studenta la facultate.
Buna ziua. Mentionez ca am absolvit facultatea de drept si dețin si un master în științe juridice. O rudă de-a mea a fost numită într-o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice și nu are deloc experienta juridică, având nevoie de cineva de incredere cu care să se consulte pe această temă. Precizez ca nu am efectuat stagiul pentru consilier juridic, nu sunt avocat, însă vreau sa-mi ajut ruda si consider ca pot sa-i dau niste sfaturi utile. Ce contract (asemănător unuia de consultanta juridica) ar trebuie să întocmesc cu ruda mea ca sa pot avea acces legal la documentele pe care urmează să le semneze si sa le pot consulta fara avea probleme de legalitate? Vreau sa am un înscris care sa-mi permita legal consultarea documentelor care trec prin mana rudei mele. Exista o varianta in acest sens?
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Fata de minorul cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani, care a savarsit o infractiune si nu exista niciun caz prevazut de art. 16 alin. 1 din C. proc. pen, se poate dispune renuntarea la urmarire penala sau este obligatorie aplicarea unei masuri educative neprivative de libertate?
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Daca aveti cumva (din intamplare) codul lui Baias in format electronic, rog sa mi-l trimita cineva pe adresa de mail atarcicov_adrian@yahoo.com :">
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Si pe civil - partea generala, care alt autor mi-ai recomanda?
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Cursul de drept civil - partea generala de Boroi si Anghelescu, este ok?:)
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Da, intr-adevar, asta asa este... as dori cateva recomandari pentru cursuri de civil si procedura civila. La procedura civila am inteles ca tabarca nu este tocmai in regula.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Multumesc pt. raspuns. Stiu ca nu ar trebui sa vorbim de practica, insa Parchetul dispune renuntarea la urmarirea penala fata de cauza, fara a mai continua urmarirea penala fata de suspect, chiar daca autorul/autorii sunt cunoscuti. Imi vine foarte greu sa inteleg prevederile codurilor, debarasandu-ma in acelasi timp de ceea ce observ in practica.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Da, asta ar fi o explicatie.:)
Alta intrebare:
Se poate dispune renuntarea la urmarire penala fata de suspect, sau doar fata de inculpat?
Art. 314 alin. 1 lit. b din C.proc. pen. prevede faptul ca se dispune renuntarea la urmarirea penala, cand nu exista interes public in urmarirea penala a inculpatului.
Art. 318 alin. 2 din C. proc. pen. prevede ca atunci cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere și persoana suspectului sau a inculpatului.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Asa inteleg si eu, insa asta ar presupune ca cel care a savarsit fapta sa treaca prin toate fazele (faptuitor-suspect-inculpat).
Cand am afirmat impacarea partilor, m-am referit ca subiecti procesuali (persoana vatamata si inculpat)
Am adresat aceasta intrebare pentru ca in practica nu se respecta acest aspect. De exemplu:
O persoana sustrage dintr-un supermarket produse de pe raft si este surprinsa de angajatii acelui magazin. Politistii ajung a fata locului, intocmesc un proces-verbal de constatare in care mentioneaza ca ambele parti declara verbal ca s-au impacat, prejudiciul fiind recuperat. Procesul-verbal este inaintat la Parchet cu referatul cu propunere de clasare pe art. 16 alin.1 lit. g din C.proc. pen, fara a fi inceputa macar urmarirea penala in rem.
Multumesc pt. raspuns.