Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Pentru ca ambii parinti sa-si exercite autoritatea tutelara parinteasca, in cazul unui divort, este de ajuns un act legalizat la notar sau este necesara o hotarare judecatoreasca?
Mentionez ca divortul a avut loc acum 8 ani, autoritatea tutelara revenind mamei.
Multumesc anticipat,
Buna ziua,
Am sa incerc sa prezint pe scurt situatia prin care trec in acest moment, rugandu-va sa ma ajutati, daca este posibil, cu un raspuns.
In anul 2006 am divortat de sotia mea, de comun acord. Fetita mea, fiind minora, i-a fost incredintata mamei, cu acordul meu. Pe timpul casatoriei am locuit impreuna cu parintii mei. Dupa divort, eu m-am mutat in gazda, sotia mea neavand unde sa locuiasca a ramas, impreuna cu fiica mea la parintii mei, unde locuieste si in prezent.
Situatia mi-a convenit, ce-i drept, deoarece am avut posibilitatea sa-mi vizitez fetita in fiecare zi, sa fac lectii cu ea si sa ma asigur ca nu-i lipseste nimic, iar educatia ei decurge bine. Parintii mei au contribuit foarte mult la buna crestere si educatie a fetei.
De aproximativ 1 an sotia a ramas fara servici, intretinandu-se din alocatie, pensie alimentara pe care o platesc lunar plus alte contributii banesti pe care le ofer si din ajutorul financiar al parintilor si fratelui meu. Propriu-zis ea nu are nici o sursa de venit dar, nu pare sa-i pese. In acest moment pe primul loc se afla dorinta ei de a-si reface viata. Acum o luna a cunoscut o persoana din alt oras, mai exact dintr-o localitate de langa Focsani, cu care doreste sa se casatoreasca.
Va puteti da seama ca nu sunt de acord cu stramutarea copilului meu in alta localitate, ingreunandu-mi astfel accesul la educatia acestui copil si indepartandu-l de persoanele dragi lui (tata, veri, bunici, prieteni, colegi scoala etc.), orasul in care locuiesc fiind un centru universitar, cu licee de prestigiu in Romania.
Consider ca mutarea acestui copil intr-o localitate de langa Focsani, printre persoane straine, la departare de toti cei pe care ii iubeste nu este in folosul lui si nu-i asigura siguranta.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie si daca pot cere in instanta tutela copilului. Mentionez ca minorul are 12 ani.
Multumesc anticipat!