avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Activitate irina_d15

Activitate irina_d15

Răspuns la discuția Indemnizatie crestere copil
Multumesc! Intre timp m-am uitat pe decizia de suspendare emisa de angajator pentru lunile iulie si august 2014. Scrie ca se suspenda contractul in baza art.54 din Codul Muncii: cim poate fi suspendat cu acordul partilor pentru cursuri sau pentru interese personale.
Schimba cu ceva situatia?
Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez pentru acelasi angajator de 8 ani. In perioada martie 2012 - februarie 2014 am fost in concediu crestere copil pana la doi ani. In perioada iulie-august 2015 am mai beneficiat de un concediu fara plata pentru care am facut cerere la angajator. Cererea mi-a fost aprobata in baza contractului colectiv de munca, eu invocand ca motiv situatie exceptionala - ingrijire copil.
Acum am aflat ca sunt insarcinata si ar trebui sa nasc in iunie 2015.
Intrebarea mea este daca cele doua luni de concediu fara plata pot fi sau nu considerate perioada asimilabila pentru acordarea indemnizatiei?
Buna ziua!
Doresc sa infiintez un loc de joaca pentru copii. Mai degraba o jucarioteca, deoarece consider ca cei mici trebuie indrumati sa se joace frumos si sa invete, jucandu-se. Afacerea consta in oferirea acestui spatiu special amenajat pentru copii, supravegherea acestora, precum si oferirea unui spatiu separat pentru parinti, unde acestia pot servi bauturi non-alcoolice.

1. Care este forma de organizare cea mai potrivita pentru aceasta afacere? (SRL, II, IF, ONG...). Din cercetarile mele reiese ca cea mai avantajoasa forma ar fi cea a intreprinderii individuale, doar ca aceasta nu imi permite decat un singur cod caen. Va rog sa ma corectati daca gresesc. In acest caz, este posibila infiintarea a doua II, una care sa vizeze spatiul de agrement, cealalta pentru activitatea de bar?

2. Care sunt legile, normele, reglementarile ce trebuie luate in considerare pentru o astfel de afacere? Mentionez ca afacerea este gandita ca spatiu de agrement, nu ca forma de invatamant.

3. Ce conditii trebuie sa indeplineasca spatiul/cladirea in care se desfasoara o astfel de acitivitate?

4. Personalul angajat are nevoie de pregatire speciala? Se pot folosi contracte de colaborare cu personalul?

Va multumesc si astept cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Multumesc pentru raspunsuri.
Va rog sa aveti amabilitatea sa mai clarificati un aspect:
In cazul in care ma vad totusi nevoita de a intra in CFP, exista vreo modalitate de a transforma aceasta perioada in una asimilata?
Ma gandesc la desfasurarea unei activitati pe firma proprie, de la domiciliu, cu realizare de venituri impozabile, ca un al doilea serviciu. Nu as vrea totusi sa renunt la contractul actual de munca si nu stiu daca activitatea pe firma proprie este compatibila cu CFP luat in conditiile art. 62 mai sus mentionat.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua!

Solicit lamurire cu privire la urmatoarea problema:

Art. 62 alineatul 1 din Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010 prevede ca femeia care termina concediul de crestere a copilului (cel de doi ani) are dreptul la concediu fara plata de pana la un an, tot pentru ingrijirea copilului, perioada in care angajatorul nu ii poate desface contractul de munca si nici nu poate angaja o alta persoana pe postul respectiv.

In cazul in care se solicita acest concediu fara plata de pana la un an si in timpul acestui concediu survine o noua sarcina, femeia mai este eligibila pentru acordarea unui nou concediu de crestere a copilului cu indemnizatia aferenta?

Concret: cele 12 luni anterioare celei de-a doua nasteri sunt formate din (in ordine invers cronologica):
- 7 luni activitate (presupunand ca salariata solicita revenirea la serviciu in momentul constatarii celei de-a doua sarcini)
- 2 luni concediu fara plata acordat conform art. 62 mai sus mentionat
- 3 luni concediu de crestere a copilului acordat pentru prima nastere.

Va multumesc!