avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum afecteaza concediul fara plata indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum afecteaza concediul fara plata indemnizatia de crestere a copilului?

Buna ziua!

Solicit lamurire cu privire la urmatoarea problema:

Art. 62 alineatul 1 din Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010 prevede ca femeia care termina concediul de crestere a copilului (cel de doi ani) are dreptul la concediu fara plata de pana la un an, tot pentru ingrijirea copilului, perioada in care angajatorul nu ii poate desface contractul de munca si nici nu poate angaja o alta persoana pe postul respectiv.

In cazul in care se solicita acest concediu fara plata de pana la un an si in timpul acestui concediu survine o noua sarcina, femeia mai este eligibila pentru acordarea unui nou concediu de crestere a copilului cu indemnizatia aferenta?

Concret: cele 12 luni anterioare celei de-a doua nasteri sunt formate din (in ordine invers cronologica):
- 7 luni activitate (presupunand ca salariata solicita revenirea la serviciu in momentul constatarii celei de-a doua sarcini)
- 2 luni concediu fara plata acordat conform art. 62 mai sus mentionat
- 3 luni concediu de crestere a copilului acordat pentru prima nastere.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:16, 5 Iulie 2010
Concediul fara plata preupune nerealizarea de bvenituri impozabile insa daca se considera perioada asimilata nu ar putea ave nici o repercursiune asupra incasarii indemnizatiei
Daca ne raportam la art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005 atunci nu beneficiati de indemnizatia pentru CIC intrucat nu aveti indeplinita conditia realizarii de venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.
1. In situatia prezentata de dvs. nu veti putea beneficiade indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.
2. Ar fi mai bine sa nu va mai luati CFP daca aveti de gand sa mai faceti un copil.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsuri.
Va rog sa aveti amabilitatea sa mai clarificati un aspect:
In cazul in care ma vad totusi nevoita de a intra in CFP, exista vreo modalitate de a transforma aceasta perioada in una asimilata?
Ma gandesc la desfasurarea unei activitati pe firma proprie, de la domiciliu, cu realizare de venituri impozabile, ca un al doilea serviciu. Nu as vrea totusi sa renunt la contractul actual de munca si nu stiu daca activitatea pe firma proprie este compatibila cu CFP luat in conditiile art. 62 mai sus mentionat.
Va multumesc anticipat!
In acea perioada de CFP puteti incheia un alt CIM cu part-time cu orice alta firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot primi indemnizatie pentru concediu crestere copil? ralu_81 ralu_81 Buna ziua, Sunt insarcinata in 3 luni, si de mai bine de 1 an de zile firma la care lucrez ne obliga sa ne luam luan de luna zile de concediu fara salar si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)
Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului? ContSters283777 ContSters283777 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana ... (vezi toată discuția)