1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia trebuie ca in cele 12 luni p[remergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Sunt admise si fractiunile de luna in conditiile rpevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
3. - Nu inteleg cum ati fost obligati sa intrati in conecdiu fara plata.
- Asta nu se putea decat daca semnati dvs., salariatii, cate o cerere in fiecare luna.
- Daca ati fost fortati sa intrati in concediu fara plata trebuia sa faceti o sesizare la ITM.
4. - Impreuna cu medicul curant inecolog sau cu medicul de familie hotarati cand intrati in concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Concediul de sarcina se poate acorda cu 84 de zile inainte de a naste deoarece este obligatoriu ca perioada de lauzie sa fie de minimum 42 de zile.
- Asa cum v-am spus la pct.1, concediul de maternitate este perioada asimilata celei de obtinere de venituri salariale si eligibila pentru a putea beneficia de CCC.