avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Activitate robert11

Activitate robert11

Răspuns la discuția Medierea este gratuita?
@Margu
Am spus ca nu sunt mediator, dar am client mediator. Nu am zis ca nu sunt jurist.
Ciudat este sa vezi incompetenta si sa nu faci nimic pentru a o combate. Mai grav este sa incerci sa o acoperi.
Medierea nu functioneaza din cauza incompetentilor care au condus acel Consiliu si care a culminat cu ultima modificare a Legii 192/2006 a medierii.
Interpretarea art 2 alin. 1 si 1^4 a Lg 192/2006 este limpede. MEDIEREA ESTE GRATUITA.
Am discutat cu mai multe persoane care mi-au spus acelasi lucru.
Interesul meu este evident: medierea sa functioneze cat mai bine si fara riscuri. Am clienti mediatori, Bunastarea lor implica si bunastarea mea.
Sunt curios cand o instanta de judecata va valida acest aspect cum isi vor asuma raspunderea cei care gestioneaza interesele mediatorilor. Mie mi se pare ca e o abatere disciplinara grava si ca ar trebui EXCLUSI DIN MEDIERE.
@gi-jane
Primul pas: art. 26 Lg 192/2006, alin. 3 - informarea si consilierea cu privire la procedura medierii si la avantajele ei este gratuita. Eu inteleg ca practic in aceasta etapa prealabila se face o scurta descriere a procedurii medierii si a avantajelor recurgerii la aceasta. Cu caracter general.
Pasul nr. 2: art. 12 pct. III Statutul mediatorului - analiza conflictului supus medierii pentru a se identifica daca se incadreaza in categoria celor care pot fi mediate. Se incheie un contract de pregatire a medierii. Este urmat de o noua informare a partilor, in concret.. Se poate pretinde un onorariu. (art 26 Lg 192/2006)
Pasul nr. 3: incheierea contractului de mediere. Se poate pretinde un onorariu pt alte prestari decat medierea si se poate solicita decontarea unor cheltuieli in baza art 26 Lg 192/2006. Insa conform art. 2 alin. 1 si 1^4 Lg 192/2006 medierea conflictului este gratuita.
Am citit mai multe postari pe net care atrageau atentia ca MEDIEREA ESTE GRATUITA. Nu mi-a venit sa cred ca cei responsabili de destinele medierii au putut sa faca o asemenea gafa. Bineinteles cu parlamentarii care au legiferat-o.
In anul 2013 in Legea 162/2006 a medierii, prin Legea 214/2013, la art. 2 din lege a fost introdus un nou alineat, alin. 1^4 cu urmatoarea formulare „Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.”
In acel moment, anul 2013, prevederile art. 2 alin. 1 erau urmatoarele: „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.”
Deci practic in 2013 participarea la sedinta de informare era gratuita.
In anul 2019 a aparut surpriza. A fost modificat alin. 1 al art. 2 din Legea 162/2006, fara a se modifica si alin. 1^4 al aceluiasi articol, in mod corelativ. Astfel prin Legea 154/2019 de modificare a alin.1 din art. 2 al Legii 162/2006 avem urmatoarea formulare „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau juridice, îşi pot soluţiona conflictele de orice natură prin procedura medierii, chiar şi după declanşarea unui proces în faţa instanţei de judecată.”
Practic in acest moment Legea 162/2006 a medierii are urmatorul continut al art 2 alin. 1 si 1^4;
(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau juridice, îşi pot soluţiona conflictele de orice natură prin procedura medierii, chiar şi după declanşarea unui proces în faţa instanţei de judecată.”
(1^4) Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Nu sunt mediator si nu cred ca se rezolva ceva pe facebook.
In ceea ce priveste atributiile Consiliului de Mediere cele principale sunt stabilite in Legea medierii, insa se completeaza cu cele din ROI. Pe acestea din urma si stabileste singur.
Refuzul a fost in starea de urgenta.
S-a refuzat primirea unei astfel de cereri pe motiv ca BM nu se inregistreaza la ONRC.
Buna ziua
Recent s-a modificat OUG 130/2020 si s-a inclus ca beneficiar al M1 - microgranturi de 2.000 euro profesionistii cu CAEN 6920. Adica contabilii.
Pe cei cu CAEN 6910 - activ juridice i-au onclus in M2, unde beneficiarii trebuie sa fie IMM-uri. Oare cate societati comerciale inregistrate la ONRC (IMM conf OUG 130/2020) exista cu CAEN 6910?
Cu ce se ocupa cei din Consiliul de Mediere daca nu au facut nimic pt ca mediatorii sa poata beneficia de microgranturi? Oare din cei 2.000 euro nu se puteau achita taxele restante si alte datorii?
Intreb si eu pt un prieten.
Răspuns la discuția Taxa salubrizare
Buna ziua
Nu este legala. Incalca prevederi din Codul Fiscal, Lg 101/2006 priv salubrizarea si Lg 211/2011 priv deseurile.
S-a obtinut in instanta anularea unor astfel de HCL-uri.
Buna seara, va multumesc de implicare.
Cred ca acele personaje care populeaza Consiliul de Mediere ar fi trebuit sa se implice mai mult. Sa posteze pe siteul Consiliului informatii legate de aceasta situatie si sa ajute mediatorii in acest sens. Puteau lua legatura cu AJPIS-ul mult mai usor. Oricum greu se raspunde la acele telefoane.
Daca tot sunt interesati doar de banii mediatorilor, pe care cred ca unii nu i-au mai castigat de ani de zile, ar fi trebuit sa se gandeasca ca acea indemnizatie de somaj tehnic de la stat, primita pe 2 luni de zile, le-ar fi permis acestora sa-si plateasca toate taxele restante la Consiliu. S-a gandit cineva la acest lucru?
Buna ziua
Mediatorii isi pot (au putut) intrerupe activitatea ca urmare a efectelor pandemiei si sa beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut?
Am un client mediator si mi-a zis ca cei de la Consiliul de mediere nu raspund la telefon, iar pe site-ul Consiliului eu nu am vazut decat amenintari cu recuperarea taxelor neplatite.
Cei de acolo se ocupa si cu problemele de actualitate ale mediatorilor?
Buna seara,
Cum va ploua in balcon daca el nu isi inchide geamul la balcon? Lui nu-i ploua in apartament?