avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Activitate Informed

Activitate Informed

Inteleg din raspunsurile dvs. ca legea, in mod clar, nu ii permite sotului meu sa detina teren intravilan?
De asemenea, ce este dreptul de superficie?

Legea la care faceti referire, nr.312/2005, domnule "Themis" am citit-o si recitit-o; tot nu inteleg clar ca se poate sau nu se poate.

La ce lege va referiti cand vorbiti despre legea care guverneaza patrimoniul nostru? Mentionez ca eu am dubla cetatenie, romano-americana si majoritatea averii noastre se gaseste in sistemul american.

De asemenea, daca eu cumpar terenul sub numele meu, la ce dificultati sa ne asteptam in privinta mostenirii? Daca se intampla ceva cu mine, nici eu nici sotul nu dorim sa lasam mostenire familiei mele din Romania, dorim sa ne lasam unul altuia totul. Inteleg ca legea monstenirii din Romania nu permite acest lucru. Noi avem testament facut deja, in care eu imi exprim clar dorinta sa las totul sotului meu.(Sau cel putin partea mea, care o poate dobandi prin lege). Eu la acest moment am 2 parinti si 3 frati, toti in viata.

Daca ne facem un SRL si cumparam teren si casa pe firma, s-ar putea face ceva sa evitam a lasa mostenire familiei mele, in caz ca eu mor inaintea sotului? Sau nu exista legatura intre cele doua?- Am multe intrebari, multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Am postat azi o intrebare sub numele "Informed"…. intre timp am gasit legea cu privire la dreptul de proprietate asupra terenurilor intravilane. In mod specific, sotul meu detine cetatenie americana. Inteleg ca S.U.A face parte din ceea ce se numesc "statele terte"? Daca da, citesc din legea de mai jos ca, teoretic, poate detine pamant in Romania. (?)
Poate cineva sa imi spuna daca S.U.A are un tratat de reciprocitate cu Romania care sa permita fara piedici, achizitionatrea de teren intravilan de cate un cetateam american? Excerpt din lege mai jos:

"Cap. III
Dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de către cetăţenii străini, apatrizii şi persoanele juridice aparţinând statelor terţe

Art. 6 - (1) Cetăţeanul străin, apatridul şi persoana juridică aparţinând statelor terţe pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate."
Buna Ziua,

Sotul meu este cetatean american (cu permis de sedere pe 5 ani). Locuim in Romania, deja detinem un apartament si dorim sa ne cumparam teren pentru construirea unei case/locuinta. Mentionam ca proprietatea nu are fi folosita in scop de afaceri sau teren agricol, doar pentru locuit.
a. Poate un cetatean american sa detina teren intravilan, daca este casatorit cu cetatean roman?
b. Daca nu poate, in ce conditii ar putea?
c. Daca nu e posibil sa detina oficial terenul, si am trece pamantul pe numele meu, ce acte notariale s-ar putea face, pentru ca el sa aiba parte de mostenire unica, in caz ca se intampla ceva cu mine, sotia lui? Metionam ca notarul local ne-a explicat ca, datorita faptului ca nu avem copii, in eventualitatea decesului meu, familia mea ar putea pretinde parte din pamantul/casa noastra, de aici din Romania (fie ca el este sau nu trecut in actele de proprietate).

Multumim pentru raspuns.