avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditiile pentru cumparare teren INTRAVILAN cetatean ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditiile pentru cumparare teren INTRAVILAN cetatean american

Buna Ziua,

Sotul meu este cetatean american (cu permis de sedere pe 5 ani). Locuim in Romania, deja detinem un apartament si dorim sa ne cumparam teren pentru construirea unei case/locuinta. Mentionam ca proprietatea nu are fi folosita in scop de afaceri sau teren agricol, doar pentru locuit.
a. Poate un cetatean american sa detina teren intravilan, daca este casatorit cu cetatean roman?
b. Daca nu poate, in ce conditii ar putea?
c. Daca nu e posibil sa detina oficial terenul, si am trece pamantul pe numele meu, ce acte notariale s-ar putea face, pentru ca el sa aiba parte de mostenire unica, in caz ca se intampla ceva cu mine, sotia lui? Metionam ca notarul local ne-a explicat ca, datorita faptului ca nu avem copii, in eventualitatea decesului meu, familia mea ar putea pretinde parte din pamantul/casa noastra, de aici din Romania (fie ca el este sau nu trecut in actele de proprietate).

Multumim pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Informed , utilizator 10:33, 29 Mai 2014
cred ca cea mai simpla varianta este ca dvs, impreuna cu sotul, sa infiintati un SRL si sa cumparati terenul pe numele societatii infiintate. Constructia o edificati dvs ca persoane fizice dupa ce in prealabil societatea (adica tot dvs) a constituit in favoarea dvs dreptul de superficie asupra terenului.
Ce să facă cu SRL-ul? Să depună lunar balanţe, bilanţuri şi alte cele? E o piatră de moară mult prea greu de dus în timp.

Dacă legea nu-i permite cetăţeanului american să dobîndească teren, nimic nu îl împiedică pe soţul/soţia acestuia, cetăţean român, să cumpere terenul. În urma construirii casei, aceasta va fi întabulată fie ca bun comun, fie pe cote părţi (în funcţie de legea care guvernează aspectele patrimoniale ale căsătoriei celor doi), soţul american urmînd să dobîndească un drept de superficie asupra terenului.

În ceea ce priveşte posibilitatea cetăţeanului american de a dobîndi teren în proprietate, trebuie văzute condiţiile impuse de Legea nr.312/2005. Un lucru e cert: legea este permisivă, adică, în principiu, se poate.
Inteleg din raspunsurile dvs. ca legea, in mod clar, nu ii permite sotului meu sa detina teren intravilan?
De asemenea, ce este dreptul de superficie?

Legea la care faceti referire, nr.312/2005, domnule "Themis" am citit-o si recitit-o; tot nu inteleg clar ca se poate sau nu se poate.

La ce lege va referiti cand vorbiti despre legea care guverneaza patrimoniul nostru? Mentionez ca eu am dubla cetatenie, romano-americana si majoritatea averii noastre se gaseste in sistemul american.

De asemenea, daca eu cumpar terenul sub numele meu, la ce dificultati sa ne asteptam in privinta mostenirii? Daca se intampla ceva cu mine, nici eu nici sotul nu dorim sa lasam mostenire familiei mele din Romania, dorim sa ne lasam unul altuia totul. Inteleg ca legea monstenirii din Romania nu permite acest lucru. Noi avem testament facut deja, in care eu imi exprim clar dorinta sa las totul sotului meu.(Sau cel putin partea mea, care o poate dobandi prin lege). Eu la acest moment am 2 parinti si 3 frati, toti in viata.

Daca ne facem un SRL si cumparam teren si casa pe firma, s-ar putea face ceva sa evitam a lasa mostenire familiei mele, in caz ca eu mor inaintea sotului? Sau nu exista legatura intre cele doua?- Am multe intrebari, multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean american cu permis sedere poate cumpara teren intravilan in ro? Informed Informed Buna ziua, Am postat azi o intrebare sub numele \\"Informed\\"…. intre timp am gasit legea cu privire la dreptul de proprietate asupra terenurilor ... (vezi toată discuția)
Drepturile de proprietate ale cetatenilor non- ue in romania eutinas eutinas Poate un cetatean non-UE sa cumpere un apartament in Romania si in ce conditii? Am inteles ca problema este terenul aferent blocului de apartamente, care nu ar ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice straine care doresc proprietati in tara claclacla claclacla Va rog sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns legal... O persoana de cetatenie egipteana doreste sa achizitioneze o proprietate si probabil sa si locuiasca ... (vezi toată discuția)