avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... persoane fizice straine care doresc proprietati in tara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

persoane fizice straine care doresc proprietati in tara

Va rog sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns legal... O persoana de cetatenie egipteana doreste sa achizitioneze o proprietate si probabil sa si locuiasca in tara.Care sunt conditiile pentru aceasta achizitie daca este posibila? va multumesc
Cel mai recent răspuns: claclacla , utilizator 16:56, 19 August 2011
La momentul actual, cetatenii straini si apatrizii, persoane fizice, nu pot detine, in Romania, terenuri in proprietate, deoarece legea nu le permite. Consecinta directa si imediata a acestei ingradiri de drepturi, prin lege, este ca cetatenii straini si apatrizii care cumpara sau construiesc imobile in Romania nu-si pot exercita pe deplin dreptul de proprietar, deoarece nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor de sub constructie sau aferente acesteia. De aceste drepturi se pot bucura insa persoanele fizice care au cetatenie romana si domiciliul in strainatate. Restrictia este stabilita de Legea nr. 54/1998 privind dreptul de proprietate asupra terenurilor, care spune ca "cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor".
In ceea ce privste dreptul de a locui pe teritoriul Romaniei, oot sa va spun ca acest lucru este posibil in anumite conditii daca obtine o viza de lunga ori scurta sedere ori un permist temporal ori permanent de sedere. Cu stima
Acum, depinde ce doreste sa cumpere. Daca vrea casa pe pamant, trebuie sa recurga la niste artificii deoarece cetatenii straini momentan nu pot detine dreptul de proprietate asupra pamantului. Conform legii 312/2005, abia dupa 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, cetatenii statelor UE, apatrizii cu resedinta intr-un stat UE pot sa obtina prin cumparare teren pentru o resedinta secundara. Ceilalti cetateni (non UE) pot sa-l obtina numai in conditiile stabilite de tratatele bi sau multilaterale semnate de Romania si in nici intr-un caz in conditii mai avantajoase ori mai repede decat cetatenii UE.
Posibile solutii:
- infiintarea unui SRL , persoana juridica romana, in care le este singur asociat si face achizitia pe firma; mentine firma pana are posibilitatea sa transfere imobilul pe numele sau ori vinde
ori
- cumpara casa pe persoana fizica, pamantul pe persoana juridica, iar firma ii acorda un drept de superficie
ori
- cumpara doar teren pe firma, obtine de la firma un drept de superficie si construieste casa
ori
- in cazul in care se multumesc, isi ia un apartament in bloc (caz in care asupra terenului nu obtine drept de proprietate, ci doar un drept de folosinta)
ori
- se casatoreste cu un cetatean roman
Legea 54/98 a fost abrogata de Legea 247/2005.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
edina, utilizator
Multumesc pt.informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane fizice straine care doresc proprietati in tara claclacla claclacla Va rog sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns legal... O persoana de cetatenie egipteana doreste sa achizitioneze o proprietate si probabil sa si locuiasca ... (vezi toată discuția)
Drepturi ale strainilor in romania pink_suede pink_suede Care sunt conditiile pe care trebuie ca le indeplineasca un strain, pentru a putea construi o locuinta, in Bucuresti, Romania? (vezi toată discuția)
Drept de proprietate - cetatean moldovean mirustefi mirustefi Buna! Cetatenii moldoveni pot dobandi in prezent terenuri in Romania? Are vreo legatura dreptul de sedere cu asta? Multumesc! (vezi toată discuția)