avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate cicela

Activitate cicela

Iata ce am facut eu pentru ca mama sa obtina asigurare completa de sanatate de la CAS din Romania, ceruta la Skatteverket in Suedia:

1. am fost la Notarius Publicus cu o delaratie facuta in prealabibl, cu text paralel in suedeza si in romana (pe o singura pagina, A4). Am legalizat declaratia.

2. am mai scos de la Skatteverket un Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text, pe numele meu desigur (mergi personal la Skatte si ceri sa fie stampilat si semnat)

3. am atasat si o copie dupa certificatul meu de nastere

Acestea toate le-am trimis in Romania, mama mea este inca acolo. La CAS mama (in cazul tau poate fi o alta persoana imputernicita, mama ta fiind deja aici in Suedia) a depus o cerere si luni i se elibereaza aceasta controversata asigurare completa de sanatate S1 (anterior E121).

Am vorbit cu alte persoane in situatii similare care au facut altfel : si-au inregistrat mama ca si colocatar la bostadsrätt-ul unde locuiesc). Nu cunosc deocamdata daca acest lucru a functionat insa ceea ce eu am facut a fost valabil si se poate obtine S1.
Daca doresti detalii despre declaratia de la Notarius Publicus (titulatura, formularea textului etc.) imi poti spune si iti explic.

Cu bine!
Intrebarea mea se referea nu in ce consta dovada de sedere ci la faptul ca NU se poate obtine aceasta dovada daca nu ai (si) certificatul S1 si - in mod analog si paradoxal... - NU se poate obtine S1 daca nu ai dovada de sedere.
Este o neclaritate in procedura, intrebarea mea ramane in continuare fara raspuns.

Buna ziua.

As dori cateva lamuriri cu privire la eliberarea certificatului/adeverintei/formularului S1 (fost: E106, E109, E120 şi E121).
Pentru eliberarea formularului european S1 se cere, printre actele necesare obtinerii S1, depunerea unui al treilea act si anume "dovada reşedinţei pe teritoriul altui stat membru(...)".

Pe scurt este vorba despre mama mea, pensionara, asigurata, care va veni sa stea la noi, in Suedia.
Pentru ca mama mea sa obtina actul/dovada resedintei in Suedia are nevoie mai intai de aceasta adeverinta S1. Abia dupa aceea autoritatile suedeza elibereaza o astfel de dovada a resedintei in Suedia.

Insiruirea logica asa cum inteleg eu este ca mai intai trebuie obtinut S1 de la CAS, apoi (impreuna cu celelalte acte, desigur) aceasta se prezinta autoritatilor de aici si abia dupa aceea solicitantul va primi un act/dovada de resedinta in tara respectiva (in cazul de fata Suedia).

Mai intai este nevoie de acest certificat S1 ca sa se obtina o dovada de resedinta. De aceea nu inteleg si sper sa ma ajutati Dumneavoastra, ce anume trebuie facut: cum sa obtinem dovada de resedinta (care se cere pt eliberarea formularului S1) daca aceasta dovada de resedinta se obtine pe baza certificatului S1?

Textul meu poate Vi se pare redundant insa procedura in sine (de eliberare a certificatului S1) apare ca si cum ne invartim intr-un cerc vicios; sunt convinsa ca ma intelegeti si sper sa ma ajutati.

Multumesc!

/cicela