avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dovada resedintei pe un alt stat european
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dovada resedintei pe un alt stat european

Buna!
Mamma mea este pensionara si sta de mai bine de un an in Suedia. Incercam acum sa ne inregistram in sistemul lor de aici, adica mai bine zis mama pentru ca eu am cetatenie.
Greutatea intimpinata este formularul european E121, pentru ca, CAS cere dovada resedintei mamei mele , cu adresa la care sta . In Suedia primesti o adresa oficiala doar dupå ce te-ai inregistrat la ministerul lor de finante, iar pentru inregistrare ai nevoie de E121.
Intrebare: stie cineva ce acte accepta CAS ca si dovada resedintei / ce act pot aduce din Suedia?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cicela , utilizator 10:33, 2 August 2014
Dovada dreptului de şedere şi a domiciliului din Suedia: dovada de domiciliu - personbevis de domiciliu eliberat de Skatteverket (sau alt personbevis arătând adresa şi numărul personal), cu traducere în limba română efectuată la un traducător autorizat pentru limba română, şi dovada de înregistrare de la Migrationsverket (Bevis om registrering med uppehållsrätt),

Sursa: Ambasada Romaniei in Regatul Suediei.
Merci mult pentru raspuns!

Pentru a o putea inscrie pe mama la skatteverket( folkbokföra pentru ca apoi sa primeasca personbevis) am nevoie de citeva acte, printre care si E121/s1 din tara. In Romania, pentru a putea primi E121 , casa de asigurari cere dovada resedintei pe teritoriul suediei pentru pensionar si familia lui. Am sunat la skatteverket, dar ei de astfel de adeverinta nu au auzit si personbevis nu ii pot da pentru ca ea nu e folkbokförd in Suedia. Fara dovada resedintei pe teritoriul Suediei( cei din Romania de la casa de asigurari imi tot dau exemplul cu Germania, ca sa ma duc la primarie sa o iau in spatiu) nu pot primi E121. Fara E121 nu o pot folkbokföra.
Am citit de bosättningsintyg intr-un singur articol pe internet, skatteverket le cerea bosättningsintyg la suedezii care se mutau in Germania. Am sunat la skatteverket sa ii intreb, dar cei cu care am vorbit au zis ca nu exista asa ceva si ca nu exista diferenta intre bosättning si folkbokföring.
Din 1 mai 2014 migrationsverket nu se mai uita pe cererile de uppehållsrätt, datorita unei schimbari a legii zic ei. Dupå 16 luni de asteptare am primit acum o saptamina o scrisoare cu aceasta informatie, cererea raminind nesolutionata.
Deci sincer nu stiu ce adeverinta cu adresa de domiciliu de aici din Suedia sa duc in Romania la casa de asigurari pentru a primi E121 .
Cu respect
Moln 22
Iata ce am facut eu pentru ca mama sa obtina asigurare completa de sanatate de la CAS din Romania, ceruta la Skatteverket in Suedia:

1. am fost la Notarius Publicus cu o delaratie facuta in prealabibl, cu text paralel in suedeza si in romana (pe o singura pagina, A4). Am legalizat declaratia.

2. am mai scos de la Skatteverket un Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text, pe numele meu desigur (mergi personal la Skatte si ceri sa fie stampilat si semnat)

3. am atasat si o copie dupa certificatul meu de nastere

Acestea toate le-am trimis in Romania, mama mea este inca acolo. La CAS mama (in cazul tau poate fi o alta persoana imputernicita, mama ta fiind deja aici in Suedia) a depus o cerere si luni i se elibereaza aceasta controversata asigurare completa de sanatate S1 (anterior E121).

Am vorbit cu alte persoane in situatii similare care au facut altfel : si-au inregistrat mama ca si colocatar la bostadsrätt-ul unde locuiesc). Nu cunosc deocamdata daca acest lucru a functionat insa ceea ce eu am facut a fost valabil si se poate obtine S1.
Daca doresti detalii despre declaratia de la Notarius Publicus (titulatura, formularea textului etc.) imi poti spune si iti explic.

Cu bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa obtin formularul s1 pentru asigurari medicale in europa carlacota1 carlacota1 bunaziua, locuiesc in italia si parintii mei au venit si ei aici cu noi . am parcurs procedura perntru noua rezidenta in italia ( vor locui cu noi ) .in ... (vezi toată discuția)
Formularul e 109 costin alina costin alina Eu si familia mea(sot si copil) urmeaza sa locuim intr-o tara din UE iar pentru a ne inregistra in acest stat acestia au cerut unul din formularele europene ... (vezi toată discuția)
Formular s1 Georgeta 895 Georgeta 895 Bună seara mă numesc Ștefan Petrisor și vreau pentru mama mea Ștefan Eleonora formularul s1 și vreau sa știu ce acte trebuiesc și cit durează pentru a ... (vezi toată discuția)