Salutare.
Ma intereseaza cum pot face reabilitarea pentru urmatoarea situatie: In data de 30.09.2012 am comis fapta. Pe 28.05.2013 am primit hotararea: ... În baza art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002, cu aplicarea art.3201 alin.7 C.Proc.Pen., condamnă pe inculpatul X, la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de etc.... si apoi in baza art.81 alin.1 C.Pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicată prin prezenta sentinţă pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni, stabilit conform art.82 C.Pen. În baza art.71 alin.5 C.Pen. suspendă executarea pedepselor accesorii aplicate prin prezenta sentinţă pe durata termenului de încercare.
Pe 23.09.2013 in urma recursului facut de Parchet a fost data hotararea definitiva: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti împotriva sentinţei penale nr. 130/28 mai 2013 a Judecătoriei Zărneşti, pe care o menţine....Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23 septembrie 2013. Document: Hotarâre 740/2013 23.09.2013.
Sunt reabilitat? Voi fi pe 23.03.2017 cand trece incercarea de 3 ani si 6 luni? Trebuie sa mai astept?
Vreau sa scot cazier. Se poate scoate cazierul la 2 saptamani? Sau este un termen de asteptat pana la eliberarea altui cazier.
Va multumeac anticipat pentru raspuns si pentru rabdarea de a-mi citi postarea.
Cu respect, G.
Am inteles. Deci procesul sa inteleg ca s-a incheiat si inculpatii au primit sentinta?
Imi cer scuze daca nu trebuia sa adresez urmatoarea intrebare tot la aceasta rubrica:
Daunele care mi-au fost acceptate in proces cum mi le recuperez? Se incepe un alt proces de executare silita?
Sunt parte civila in acest proces. Prima faza, Fondul, s-a tinut la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. Apoi au facut Apel, care s-a tinut la Curtea de Apel Bucuresti.
Ma intereseaza daca mai au dreptul sa faca recurs avand in vedere ca la sfarsitul Solutiei pe scurt scrie "Definitiva". Sau trebuie sa scrie "Definitiva si Irevocabila"? Daca va urma si Recurs acesta unde se va tine?
Tip solutie: Respins apel
Solutia pe scurt: Dp. 892/A În baza art.421 pct.1 lit.b CPP. respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpatii X şi Y impotriva sentintei penale nr. 1859 pronuntata la data de zz.ll.2014 de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. Z/2014. În baza art. 424 alin. 3 cod procedura penala si art. 72 cod penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatilor X şi Y perioada reţinerii şi arestării preventive de la zz.ll.2014 la zz.ll.2014. Obligă apelantii inculpati X şi Y la plata sumei de cate ... lei fiecare, cheltuieli judiciare statului, din care sumele de cate ... lei pentru fiecare, reprezentand onorariile aparatorilor din oficiu se suporta din fondurile M.J. Obligă apelantii inculpati X şi Y la câte ... lei, cheltuieli judiciare către partea civilă EU. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, zz.ll.2014
Document: Hotarâre 892/2014 zz.ll.2014
Zice asa
1- Face aplicarea art.71 raportat la art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b C.Pen.
2- În baza art.71 alin.5 C.Pen. suspendă executarea pedepselor accesorii aplicate prin prezenta sentinţă pe durata termenului de încercare"
Deci din Codul Penal avem asa:
1- Art. 71. - Pedeapsa accesorie consta in interzicerea tuturor drepturilor prevazute in art. 64.
(Vad ca au specificat doar literele a) si b) din art. 64.)
2-Art. 64. - Pedeapsa complimentara a interzicerii consta in interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi:
*a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;
Acum nu inteleg de ce nu pot beneficia de:
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Eu cred cu tarie ca litera b) se aplica in situatia mea, deci dupa 1 an de la hotararea judecatoreasca pot sa redobandesc permisul auto.
In 2012 in urma conducerii sub influenta bauturilor alcoolice mi-a fost anulat permisul in localitatea Bran.
In data de 28.05.2013 in urma procesului din orasul Zarnesti am primit:
"Solutia pe scurt: În baza art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002, cu aplicarea art.3201 alin.7 C.Proc.Pen., condamnă pe inculpatul "George", la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Face aplicarea art.71 raportat la art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b C.Pen. În baza art.81 alin.1 C.Pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicată prin prezenta sentinţă pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni, stabilit conform art.82 C.Pen. În baza art.71 alin.5 C.Pen. suspendă executarea pedepselor accesorii aplicate prin prezenta sentinţă pe durata termenului de încercare. În baza art.359 alin.1 C.Proc.Pen. atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.83 C.Pen. privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de încercare. În baza art.191 alin.1 C.Proc.Pen. obligă inculpatul "George" la plata către stat a sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 200 lei, reprezinta onorariu aparator din oficiu. Onorariul aparatorului din oficiu va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertaţilor Cetaţeneşti. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare."
A urmat recursul din partea Curtii de Apel Zarnesti, care a condus la mutarea dosarului la Brasov.
Recursul s-a incheiat pe 23.09.2013, cu solutia:
"Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti împotriva sentinţei penale nr. 130/28 mai 2013 a Judecătoriei Zărneşti, pe care o menţine. Onorariul pentru apărătorul din oficiu Drăghici Alexandru, în sumă de 200 lei se suportă din fondurile MJ şi se include în cheltuielile judiciare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23 septembrie 2013."
Tin sa mentionez ca eu sunt din Bucuresti.
Am cateva nelamuriri:
1. Am inteles ca dupa un an de la hotararea judecatoreasca definitiva pot depune dosarul pentru redobandirea permisului de conducere asta insemnand 23.10.2014. Exista o perioada de intrare in vigoare a hotararii? Adica daca a fost definitiva pe 23.10.2013 si sa intre in vigoare peste 10 zile. Mi-e sa nu ma trezesc ca ma duc prea devreme cu dosarul.
2. Hotararea judecatoreasca am aflat ca se afla la Judecatoria Zarnesti. Stiu ca trebuie sa merg sa o ridic, am inteles ca ar trebui si legalizata? Acea hotarare trebuia ridicata intr-un anumit termen? Trebuie sa ma prezint cu aceasta hotarare la vreo institutie de stat pentru anularea permisului?
Am citit mai multe discutii si sunt putin cam confuz cu hotararea asta ce se face.