avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Activitate dorinul

Activitate dorinul

Bună ziua,

Un prieten a înființat la începului lunii o microîntreprindere neplătitoare de TVA (obiect de activitate: vânzare de ceaiuri). Activitatea va fi restrânsă, cel puțin la început și pentru organizarea contabilității vrem să eficientizăm cheltuielile către stat cât putem de mult.

Eu sunt absolvent ASE, al Facultății CIG și aș dori să-l ajut cu ținerea contabilității. Menționez că lucrez într-o firmă de contbilitate de 3 ani dar nu sunt acreditat CECCAR.

Opțiunile pe care le am până acum sunt:

- Contabilitatea să fie ținută de administrator, cu ajutorul meu. Dar el să fie cel care semnează toate documentele, de la cele lunare până la situațiile financiare. În acest caz, nu ar interveni niciun fel de contract între mine și administrator, deci niciun fel de contribuții.

Legea 420/2004 care completează Legea Contabilității spune că administratorul poate ține contabilitatea dacă cifra de afaceri este mai mică decât 50.000 EUR.

[ link extern ]

- Eu să fiu cel care ține contabilitatea, în baza unei convenții civile.

Legea 82/1991 modificata si completata de OUG nr. 37/2011 spune la art. 10, alin (3^1) că în anumite condiții îndeplinite de firmă, contabilitatea poate fi ținută pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare

[ link extern ]


Ce nu-mi este clar:
- dacă legea 420/2004 mai este valabilă sau acel articol a fost anulat între timp
- daca conform ei, administratorul poate semna inclusiv situațiile financiare
- dacă acele contracte/convenții civile specificate de ultima variantă a legii contabilității sunt prevăzute de Codul civil
- dacă sunt alte aspecte pe care nu le-am luat în calcul

Mulțumesc mult pentru orice ajutor,

Dorin Moraru