Raspunsul unei persoane de la ANAF in legatura cu urmatoarea situatie a fost: trebuie inregistrata societatea in ROI pentru achizitia de servicii(doar), cf art153' cod fiscal, urmand sa platim TVA aici. Eu citind legea consider ca nu este asa, de aceea deschid acest topic.
Speta:
Microintreprindere proaspat infiintata, neplatitoare de TVA(nici in RO nici in UE). Trebuie achizitionat un serviciu de server dedicat de la o firma din Irlanda, serverul fiind localizat fizic undeva in Franta. Valoarea facturii este de 360E + 23%TVA(cota TVA Irlanda). Din interpretarea mea personala a legii care, recunosc, nu este poate cea mai avizata(ma refer la Art. 153 cod fiscal) NU ar trebui sa fim inregistrati in ROI pentru aceasta tranzactie, daca factura a fost emisa cu TVA iar acesta este considerat achitat in tara de origine. Nu inteleg scopul inregistrarii in ROI pentru aceasta achizitie(fiind singura achizitie pe care o vom face, anual totusi, din afara RO) tinand cont ca mie mi se poate factura cu TVA.
Sper sa ma puteti lamuri in aceasta situatie. Legea mi se pare extrem de interpretabila.
Imi voi deschide un SRL-D al carui obiect de activitate va presupune prestarea de servicii in online catre persoane fizice, pentru trei categorii diferite de clienti:
1. Clienti romani, care vor plati contravaloarea serviciilor in RON.
2. Clienti UE(excluzandu-i pe cei din Romania), care vor plati in EUR.
3. Clienti din SUA, care vor plati in USD.
Cifra de afaceri pentru primul an ne asteptam sa fie sub 65.000E.
Pentru clientii din SUA situatia este simpla, va trebui sa facturam cu TVA din cate am inteles. Dilema exista pentru celelalte categorii.
Daca ne inregistram neplatitori de TVA in Romania, vom factura cu TVA 0 clientilor romani. Insa cum ramane cu cei din restul UE? Din cate am inteles ar trebui sa ne inregistram in ROI, iar din cate am citit si vorbit cu contabilul nostru TVA-ul s-ar compensa intre state, insa noi vom lucra cu persoane fizice, nu juridice.
Va multumesc anticipat.
PS: Putem incasa direct valuta, aceasta situatie este lamurita. RON vor intra in firma exclusiv din Romania.