avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru_Luminare

Activitate Alexandru_Luminare

Buna seara!As vrea sa aflu si eu daca pot transfera 50% din drepturile mele de proprietate catre tatal meu...specific faptul ca este vorba de drepturi asupra unui automobil inscris in circulatie pe numele meu si care nu se afla in litigii.As vrea astfel sa obtin un act legalizat in care sa se specifice faptul ca e si tatal proprietar/coproprietar.

Va mutumesc anticipat.
In cazul in care noul proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau...


nu cred ca viitorul proprietar poate sa detina o asigurare RCA pe numele sau si cu datele autoturismului din moment ce legislatia cere urmatoarele:

4. La articolul 16, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
„(3) Pentru vehiculele pentru care se solicita asigurarea în vederea înmatricularii/înregistrarii în România, asiguratorii RCA au obligatia sa solicite dovada înregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar. Ordinul 22/2012



ART. 2 (2) In cazul schimbarii oricaror date inscrise in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, titularul acestuia este obligat sa solicite autoritatii emitente eliberarea unui nou astfel de document, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea.
(ORDIN Nr. 1501 din 13 noiembrie 2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor )


Insa in cazul meu nu se schimba proprietarul ci doar dreptul de proprietate se imparte prin actul de donatie,cota mea indiviză de ½ din dreptul de proprietate se doneaza...deci nu vad ce date s-ar schimba in certificatul de inmatriculare existent pe numele meu...?!
Potrivit art. 1011 alin. 3 din noul Cod Civil, bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie evaluate într-un înscris, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
Aceasta evaluare se face intr-un inscris separat fata de contractul de donatie sau se regaseste in evaluarea declarata in actul de donatie?
Va multumesc pentru amabilitate! :)
Va multumesc pentru raspuns!
In legislatia auto nu este prevazuta obligativitatea celui care este coproprietar al automobilului sa fie trecut si in actul de inmatriculare sau ca automobilul sa fie reinmatriculat dupa donatie iar din cate am vazut...nici in legislatia RCA nu se specifica implicit acest fapt...ci doar un act doveditor al dreptului de proprietate...
Buna seara!As vrea sa aflu si eu cum pot transfera 50% din drepturile mele de proprietate catre tatal meu...specific faptul ca este vorba de drepturi asupra unui automobil inscris in circulatie pe numele meu si care nu se afla in litigii.As vrea astfel sa obtin un act legalizat in care sa se specifice faptul ca e si tatal proprietar/coproprietar.Mentionez faptul ca imi este necesar pentru a incheia o polita RCA pe numele sau si as vrea sa stiu daca aceast lucru atrage de la sine respectarea urmatoarelor art. din legislatia privind asigurarea obligatorie RCA :


Art. 15. - (1) Se considera ca un vehicul este asigurat, daca proprietarul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele teritoriale prevazute la art. 11 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile ?i completarile ulterioare, precum ?i ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau asigurarea obligatorie RCA.” (Ordin nr. 22/2012
pentru modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul pre?edintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011)

Art. 2 - În întelesul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii
2. proprietar/coproprietar al vehiculului - persoana fizica sau juridica înscrisa în
documentele de identitate ale vehiculului sau în alte înscrisuri doveditoare ale dreptului
de proprietate; (Ordin 14/2011)

Art. 26. - (2) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, în incinte si în orice alte locuri, atât în timpul deplasarii, cât si în timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pâna la limita de despagubire prevazuta în polita
de asigurare RCA pentru:
2. prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile în care la data accidentului conducatorul vehiculului:
- a condus vehiculul fara consimtamântul explicit sau implicit al asiguratului; (Ordin 14/2011)

Art. 51. - Despăgubirile, astfel cum sunt prevăzute la art. 49 şi 50, se acordă şi în cazul în care cel care conducea autovehiculul, răspunzător de producerea accidentului, este o altă persoană decât asiguratul.

Art. 63. - Refuzul societăţii comerciale autorizate de a încheia asigurarea obligatorie, la cererea asiguratului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500.000 lei la 2.000.000 lei, putându-se lua şi măsura suspendării activităţii, pe o perioadă de până la un an. ( Legea nr. 136/1995 )

In concluzie as vrea sa stiu daca pe baza acestor legi si cu ajutorul actului care sa ateste dreptul de proprietate al tatalui meu , pot incheia o polita RCA intr-un mod mai avantajos din punct de vedere financiar dar si cu acoperire in fata legii in cazul in care se produce un accident din culpa mea.

Va multumesc anticipat!